Congres internaţional al dansurilor şi al artei macabre, la Sibiu

Congresul internaţional al dansurilor macabre şi al artei macabre în general se va desfăşura, de joi până duminică, la Casa Artelor din Sibiu, evenimentul fiind organizat de asociaţia culturală franceză "Danses macabres d’Europe" şi de mai multe instituţii din Bucureşti, Sibiu şi Vrancea.

Urmărește
63 afișări
Imaginea articolului Congres internaţional al dansurilor şi al artei macabre, la Sibiu

Congres internaţional al dansurilor şi al artei macabre, la Sibiu

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Complexul Naţional Muzeal Astra din Sibiu, municipiul va deveni, de joi până duminică, o "capitală europeană a artei macabre", întrucât va găzdui Congresul internaţional al dansurilor macabre şi al artei macabre în general.

Evenimentul este organizat de asociaţia culturală franceză "Danses macabres d'Europe" şi Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, în parteneriat cu Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, Complexul Naţional Muzeal Astra, Muzeul Naţional Brukenthal, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vrancea, reprezentat de ansamblul folcloric "Chipăruşul".

Iniţiat în anii '80, de asociaţia "Danses macabres d'Europe", coordonată de Bertrand Utzinger, Congresul dansurilor macabre are loc, o dată la doi ani, într-una dintre ţările membre ale respectivei comunităţi culturale.

După congresele desfăşurate în Franţa, Italia, Belgia, Austria şi Elveţia, pentru ediţia a XIV-a s-a ales România.

Potrivit sursei citate, evenimentul va avea loc în Casa Artelor din Sibiu şi va reuni cercetători, muzeografi, istorici, antropologi şi specialişti în artele vizuale din Franţa, Germania, Elveţia, Spania, Belgia şi România.

Demersurile lor vor fi repartizate în cinci secţiuni tematice, de-a lungul celor trei zile de conferinţe: "Dansuri macabre de ieri şi de astăzi", "Imaginile morţii în durata lungă", "Sacru şi macabru. Exemple româneşti şi occidentale", "Spaţiile morţii" şi "Tehnici moderne de înregistrare a dispariţiei".

Cu ocazia congresului, joi va fi vernisată, de la ora 18.00, expoziţia "Gert Fabritius. Lumea Apocalipsei", iniţiată de Complexul Naţional Muzeal Astra, în colaborare cu Muzeul Transilvănean din Gundelsheim am Neckar şi cu Muzeul Kleihues-Bau din Kornwestheim / Baden-Württemberg.

De asemenea, în aceeaşi perioadă, va fi deschisă expoziţia "Gothic Revival Experience vs. Enlightenment Pattern", organizată de Muzeul Naţional Brukenthal.

Duminică, participanţii vor merge într-o excursie în împrejurimile Sibiului, pentru a descoperi frumuseţea frescelor româneşti din secolul al XVIII-lea, la câteva ctitorii religioase din Răşinari, Sibiel şi Tălmăcel. Scenele cu tentă escatologică (Judecata de Apoi, Apocalipsa, Roata Vieţii, Moartea cu coasa, Pilda smochinului neroditor, Sfântul Hristofor) vor fi completate de imaginile desprinse din icoanele pe sticlă din Muzeul "Preot Zosim Oancea" de la Sibiel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici