- Home
- Cultură-Media
- (25.12.2021, 07:00)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Crăciun 2021 Conjuncţie planetară, supernovă sau cometă? Informaţii despre Steaua de la Betleem şi Naşterea lui Iisus
- Între anii 3 şi 2 î.e.n. s-au petrecut şapte conjuncţii, inclusiv una dintre steaua Regulus şi planetele Jupiter şi Venus pe 17 iunie, anul 2 î.e.n.
- În anul 4 î.e.n. a putut fi observat pulsarul Hulse-Taylor în China, Coreea şi Palestina.
- În anul 12 î.e.n., cometa Halley a putut fi văzută pe cer.
Urmărește
1350 afișări
O conjuncţie dintre Saturn, Venus şi Jupiter, o supernovă sau cometa Halley? Informaţii despre Steaua de la Betleem şi Naşterea lui Iisus
În cărţile din Vechiul Testament apar mai multe profeţii despre naşterea Mesiei israelienilor care îi va elibera din robie şi îi va conduce spre glorie.Două profeţii oferă indicii importante:
„Îl văd, dar nu acum,
Îl privesc, dar nu de aproape.
O stea răsare din Iacov,
Un toiag de cârmuire se ridică din Israel.
El străpunge laturile Moabului
Şi prăpădeşte pe toţi copiii lui Set.”
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
(Numeri 24:17, Vechiul Testament)
"Şi tu, Betleeme Efrata, măcar că eşti prea mic între cetăţile de căpetenie ale lui Iuda, totuşi din tine Îmi va ieşi Cel ce va stăpâni peste Israel şi a cărui obârşie se suie până în vremuri străvechi, până în zilele veşniciei.”(Mica 5:2)
Aşa cum menţionează Cartea Numeri, Mesia se va naşte atunci când pe cer va răsare o stea, iar profeţia din cartea lui Mica susţine că se va naşte la Betleem. Iar conform creştinilor şi Evangheliei lui Matei, profeţiile s-au îndeplinit.
"Iar dacă S-a născut Iisus în Betleemul Iudeii, în zilele lui Irod regele, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând:
Unde este regele Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Răsărit steaua Lui şi am venit să ne închinăm Lui.”
(Matei 2:1-2, Noul Testament)
Creştinii susţin că Iisus este Mesia cel mult aşteptat şi Fiul lui Dumnezeu. Evreii nu-l acceptă şi îi neagă latura divină, ba l-au catalogat drept un fals profet. Musulmanii îl consideră Mesia şi penultimul mesager al lui Allah.
Dincolo de aceste dispute, aceea "stea" de la Betleem care l-a tulburat pe Irod, regele clientelar al Iudeii, i-a determinat pe magi să plece din Persia şi să străbată un drum lung până în Iudeea.
În mod sigur trebuie să fie o relatare care are la bază un eveniment astronomic real.
Cărturarii creştini susţin că nu a fost o stea reală având în vedere că stelele sunt sori care nu se deplasează cu viteză mare în interval scurt de timp, ci un semn miraculos trimis de Dumnezeu ca să vestească lumii Naşterea Mântuitorului, probabil un înger care a luat forma unei sfere incandescente. Martorii lui Iehova susţin că era mai degrabă un semn trimis de Satana pentru ca Irod să-l localizeze pe prunc şi să-l ucidă.
În ultimii 2000 ani, mulţi astronomi au emis teorii despre realitatea ştiinţifică din spatele stelei de la Betleem.
În 1614, astronomul german Johannes Kepler a calculat că în anul 7 î.e.n. s-a desfăşurat o conjuncţie între planetele Jupiter şi Saturn. Cele doua planete s-au aliniat, creând iluzia unei nove strălucitoare. Jupiter este considerată planetă regală având numele regelui panteonului roman.
Dar e o problemă.
Calculele moderne arată că a existat un decalaj de aproape un grad (aproximativ de două ori diametrul lunii) între planete, astfel încât această conjuncţie nu a fost impresionată vizual, apoi conjuncţia nu se deplasează, aşa cum scrie în următorul verset
"Iar ei, ascultând pe rege, au plecat şi iată, steaua pe care o văzuseră în Răsărit mergea înaintea lor, până ce a venit şi a stat deasupra, unde era Pruncul."
Între anii 3 şi 2 î.e.n. s-au petrecut şapte conjuncţii, inclusiv una dintre steaua Regulus şi planetele Jupiter şi Venus pe 17 iunie, anul 2 î.e.n. Dar aceste fenomene au avut loc după moartea regelui Irod din anul 4 î.e.n.
Teoria conjunţiei planetare pică.
Frank Tipler, matematician şi cosmologist, a emis ipoteza că steaua de la Betleem era o supernovă care s-a produs lângă galaxia Andromeda.
În anul 4 î.e.n. a putut fi observat pulsarul Hulse-Taylor cunoscut şi ca PSR 1913 +16 în China, Coreea şi Palestina. În lucrarea lui Han Shu- Istoria fostei dinastii Han, scrie că în anul al treilea al perioadei Chen-ping (pe 24 aprilie, anul 4 î.e.n. ), în timpul domniei lui Ai-ti, a fost zărit un obiect luminos în Hoku. În Coreea, în cel de-al 52-lea an de domnie al monarului Hyokkose Wang, în primăvară, a răsărit o stea pe cer.
Este puţin probabil să fie o supernovă sau un pulsar căci nici acestea nu se deplasează într-un interval scurt de timp.
Mai rămâne o singura ipoteză care este cea mai realistă - cometa. În anul 12 î.e.n., cometa Halley a putut fi văzută pe cer. Cometa Halley este vizibilă de pe Pământ odată la 76 ani când îşi urmează traseul îndelungat spre Soare şi este considerată una dintre cele mai strălucitoare comete.
În anul 5 î.e.n., astronomii din China şi Coreea au observat o alta cometă care a fost vizibilă timp de 70 zile. Acest fenoment astronomic ar putea fi cel mai probabil steaua de la Betleem pe care au consemnat-o autorii Evangheliei lui Matei, compusă între anii 70 d.Hr. şi 110 d.Hr. Cometele erau văzute în antichitate ca semne rele, aducătoare de nenorociri, deci reacţia regelui Irod era firească.
S-au petrecut destule fenomene astronomice, aşadar steaua de la Betleem ar putea avea o sămânţă de adevăr. Dar ar mai fi o problemă - este posibil ca naşterea lui Hristos să fie o legendă înflorită. Iisus cu siguranţă a fost o personalitate istorică care a existat, dar autorii evanghelici au avut tendinţa să-l hiperbolizeze din moment ce era considerat Mesia, inclusiv să-i mistifice naşterea aşa cum am văzut în biografiile istorice din antichitate despre Alexandru cel Mare şi Iulius Cezar.
Poate că Iisus nu s-a născut în Betleem, mai ales că Evanghelia lui Luca plasează eronat naşterea lui Iisus în timpul recensământului realizat de guvernatorului Siriei, Quirinius. Recensământul s-a desfăşurat în anul 6 d.Hr., adică la 10 ani după moartea regelui Irod cel Mare.
Nu vom ştii niciodată cu certitudine cum s-a petrecut cu exactitate naşterea lui Iisus, dar în mod sigur a fost un fenomen astronomic care i-a marcat pe autorii evanghelici multe decenii. Pe o monedă romană (dinar) pe care se află sculptat chipul lui Augustus şi numele său CAEZAR AUGUSTUS inscripţionat apare şi o stea pe cealaltă latură pe care este inscripţionat DIVVS IVLIV, adică Cezar Augustus, Fiul lui Iulius (Cezar) care a primit statutul de zeu post-mortem. Chiar în luna mai a anului 44 î.Hr., la două luni după asasinarea lui Cezar, romanii au admirat cometa C/-43 K1 pe cer.
Articol inspirat din lucrarea The Birth of the Messiah: A Commentary on the Infancy Narratives in the Gospels of Matthew and Luke (Raymond E. Brown,1999) via Wikipedia.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Solstiţiul de iarnă. Debutul iernii astronomice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe