Consilier local: Cetatea Ineului a devenit o ruină din care se fură cărămizi

Un consilier local din oraşul arădean Ineu atrage atenţia că este nevoie de fonduri pentru conservarea cetăţii din oraş, monument istoric atestat documentar în 1295, care a devenit "o ruină" fără ferestre sau uşi, parţial fără acoperiş şi din care se fură cărămizi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
45 afișări

Consilierul local din Ineu Călin Abrudan (PNL) a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că este nevoie urgentă de fonduri pentru conservarea Cetăţii Ineului, care a devenit "o ruină" după ce "a fost abandonată în anul 2000".

"Din anul 2000, de la preluarea acestei cetăţi de la fostul grup şcolar din Ineu, nu s-a mai făcut nimic. Cetatea neavând pază, au dispărut pe rând ferestrele, uşile, părţi din acoperiş, iar mai nou chiar şi cărămizile sunt furate. Este nevoie urgentă de fonduri pentru a se conserva ce a mai rămas, în prima fază pentru refacerea acoperişului, ca mai apoi să încercăm obţinerea de fonduri europene pentru a transforma cetatea într-un obiectiv turistic de interes regional", a declarat Abrudan.

El a spus că în perimetrul cetăţii s-au adunat foarte multe gunoaie, motiv pentru care doreşte să organizeze o acţiune cu voluntari pentru igienizarea locului şi chiar pentru repararea acoperişului.

"Dacă nu reuşim să obţinem urgent fonduri pentru conservare, în luna august cel târziu voi organiza o muncă de voluntariat pentru refacerea acoperişului, igienizarea locului şi asigurarea pazei pentru stoparea furturilor", a declarat consilierul local.

Cetatea Ineului este atestată documentar din 1295. În anul 1541, cetatea a devenit un important obiectiv de apărare anti-otomană, ea fiind cucerită totuşi în 1566.

Înainte de 1989, în cetate a funcţionat o şcoală specială pentru copii cu deficienţe psihice sau fizice, însă clădirea a revenit administraţiei locale în 2000, de când se caută fonduri pentru reabilitare şi introducerea în circuitul turistic.

Autorităţile locale afirmă că au nevoie de 12 milioane de euro pentru reabilitarea obiectivului istoric.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici