- Home
- Cultură-Media
- CONSTANŢA, (11.07.2011, 11:13)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Constanţa: Două tablouri de patrimoniu, de Grigorescu şi Andreescu, expuse public la Muzeul de artă
Două tablouri de patrimoniu, "Trandafiri sălbatici", de Nicolae Grigorescu, şi "Garofiţă în pahar", de Ioan Andreescu, vor fi expuse public la Muzeul de artă din Constanţa, după ce proprietarii lor au decis să le cedeze în custodia instituţiei, informează casa de licitaţii Artmark.
Urmărește
76 afișări
Ambele lucrări vor ajunge marţi la Muzeul de Artă din Constanţa, cadru în care vor fi expuse pentru public, pe o perioadă de un an, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Pictura "Garofiţă în pahar", de Ioan Andreescu, a fost achiziţionată în cadrul unei licitaţii la începutul lunii iulie, pentru suma de 51.000 de euro. Lucrarea a figurat în expoziţia inaugurală a fundaţiei Ioan I. Dalles, Bucureşti din mai - iunie 1932 şi este menţionată în monografia "Andreescu" de Radu Bogdan. Autenticitatea i-a fost confirmată de istoricul de artă Radu Bogdan. Opera a aparţinut colecţiei Mariei Yarka şi ulterior colecţiei Horea Zaharia.
Cea de-a doua operă, reprezentând un buchet de "Trandafiri sălbatici" şi semnată de Nicolae Grigorescu, a fost achiziţionată în Licitaţia de Toamnă 2010 Artmark, pentru suma de 52.500 de euro. Lucrarea provine din celebra colecţie clujeană Dr. Leon Daniello, fondatorul pneumoftiziologiei româneşti. Dr. Leon Daniello a înfiinţat primul dispensar din România şi unul dintre primele din Europa (1926), organizând şi primul dispensar TBC (1928). Clinica clujeană de ftiziologie îi poartă numele. Opera este reprodusă în Catalogul Colecţiei Daniello, Cluj-Napoca, 2010, şi este clasată în categoria "Fond" a Patrimoniului naţional cultural mobil, din ianuarie 2011.
Din septembrie 2010, trei investitori au cedat unele dintre cele mai valoroase opere vândute pe piaţa de artă din România pentru expunere publică în Muzeul Brukenthal din Sibiu şi Muzeul de Artă din Ploieşti.
Astfel, în septembrie 2010, omul de afaceri Mircea Vescan achiziţiona, pentru 155.000 de euro, opera "Car cu boi", de Nicolae Grigorescu, o lucrare emblematică pentru istoria artei româneşti şi hotăra să o expună la Muzeul Naţional Brukenthal.
De asemenea, în decembrie 2010, Muzeul Judeţean de Artă Prahova "Ion Ionescu-Quintus" primea în custodie picturile "Golgota" (125.000 de euro), semnată de Nicolae Tonitza, şi "Brutăria" (44.000 de euro), de Gheorghe Petraşcu, achiziţionate la Licitaţia 12+1 Capodopere Impresioniste din Colecţii Particulare organizată de casa Artmark.
Totodată, anul acesta, la începutul lunii iunie, pictura "Fata cu mărgele roşii", de Nicolae Grigorescu, cea mai scumpă operă de artă românească, vândută în aprilie la o licitaţie Artmark pentru suma record de 270.000 de euro, a fost expusă public la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu. Întrucât tabloul nu avea un titlu dat de Grigorescu, casa de licitaţii a numit-o "Ţărăncuţă odihnindu-se", însă proprietarul a preferat titlul "Fata cu mărgele roşii".
Iniţiativa urmează exemplul numeroşilor colecţionari din străinătate, care întreţin relaţii de lungă durată cu muzee şi instituţii de artă, fiind interesaţi să expună sau să împrumute opere din colecţiile lor de artă în beneficiul publicului. În România, însă, astfel de demersuri sunt pe cât de avantajoase pentru toate părţile, pe atât de rare, asupra colaborării dintre colecţionari şi muzee planând parcă istoria tristă a abuzurilor perioadei comuniste. Totuşi, fiecare nou parteneriat între deţinătorii de opere valoroase şi muzee participă la constituirea unui climat de normalitate, în care managementul inteligent al unei colecţii de artă private întâlneşte interesele publice şi instituţionale.
Valoarea de piaţă a unei opere de artă creşte direct proporţional cu prezentarea sa publică, în expoziţii sau în publicaţii, suplimentar faţă de randamentul anual mediu al unui artist, calculat la aproximativ 20-30% pe an. Scăzând costurile asigurărilor şi sistemelor de securitate şi adăugând, în unele cazuri, componenta de reprezentativitate publică a gestului pentru proprietarului, rezultă o alegere inspirată, care se oferă ca model celorlalţi colecţionari şi investitori români.
Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în iulie 2008 care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere autentice, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională.
În peste doi ani de la înfiinţare, Artmark a organizat peste 30 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare mai mult de 2.500 de opere de artă şi obiecte de colecţie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
Citește pe alephnews.ro: Moscova nu are bani nici să câștige războiul cu Ucraina, nici să piardă. Care este situația economică a Rusiei
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe