Constantin Brâncuşi - locul întâi în topul primilor 500 de artişti ai secolului XX

Sculptorul român Constantin Brâncuşi se afla, luni dimineaţa, în fruntea clasamentului celor mai importanţi 500 de artişti ai secolului XX, publicat pe site-ul celebrei galerii Saatchi din Marea Britanie şi întocmit pe baza voturilor internauţilor.

Urmărește
311 afișări
Imaginea articolului Constantin Brâncuşi - locul întâi în topul primilor 500 de artişti ai secolului XX

Constantin Brâncuşi - locul întâi în topul primilor 500 de artişti ai secolului XX

Luni, 17 martie, Constantin Brâncuşi avea un total de 27.099 de voturi, clasându-se pe prima poziţie a topului, fiind urmat de Pablo Picasso (13.713 voturi), Egon Schiele (13.572 voturi), Paul Cézanne (13.568 voturi), Claude Monet (13.088 voturi), Gustav Klimt (13.016 voturi), Paul Gauguin (12.957 voturi), Henri Matisse (12.941 voturi), Marcel Duchamp (12.925 voturi) şi Piet Mondrian ( 12.912 voturi), conform site-ului http://www.saatchi-gallery.co.uk/artvote/.

În acelaşi clasament se află şi pictorul român de origine evreiască Victor Brauner, care se află pe locul 302, cu 3.997 de voturi.

Orice vizitator al site-ului galeriei Saatchi poate vota, o singură dată, pentru orice artist doreşte.

Topul "500 de artişti ai secolului XX" este inspirat din "The 20th Century Art Book", album publicat de editura Phaidon.

Constantin Brâncuşi s-a născut la Hobiţa, în judeţul Gorj, în 1876, dar şi-a părăsit satul natal de foarte tânăr. În 1894 a intrat la Şcoala de Arte şi Meserii de la Craiova, iar în 1898 a fost admis la Şcoala de Belle-Arte din Bucureşti. În 1904, traversează o parte din Europa pentru a ajunge la Munchen, unde se opreşte pentru un timp la Kunstakademie, pentru ca mai apoi să meragă la Paris, unde ajunge pe 14 iulie.

La Paris, Brâncuşi îşi continuă studiile la Ecole des Beaux-arts, în atelierul unui sculptor recunoscut - Antonin Mercié. În 1906-1907, după ce îşi ia diploma, expune la Salon d’Automne. Auguste Rodin, preşedintele juriului, îi remarcă lucrările şi îi propune să devină practician în atelierul său, însă, după numai o lună, Brâncuşi îşi dă seama că "nu creşte nimic la umbra marilor copaci". Au urmat ani dificili, în care s-a străduit să-şi definească propriul angajament de artist.

Printre cele mai cunoscute lucrări ale sale se află Coloana Infinitului (Ansamblul de la Târgu-Jiu), Domnişoara Pogany, Sărutul, Pasărea măiastră etc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici