Constantin Chiriac: Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu şi-a atins limita maximă - VIDEO

Directorul Festivalului Naţional de Teatru de la Sibiu, Constantin Chiriac, a declarat că evenimentul pe care l-a iniţiat şi-a atins, anul acesta, limita maximă, un festival de gen mai mare fiind posibil doar dacă va fi schimbată infrastructura.

Urmărește
87 afișări
Imaginea articolului Constantin Chiriac: Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu şi-a atins limita maximă - VIDEO

Imagine din spectacolul "Ode to Progress", regizat de Eugenio Barba (Foto: www.sibfest.ro)

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu a avut loc între 28 mai şi 6 iunie.

Constantin Chiriac a spus, la Cafeneaua critică - o întâlnire moderată de Ion Bogdan Lefter, într-un club din Capitală, care a avut loc miercuri seară -, că organizatorii doresc să îmbogăţească infrastructura festivalului de teatru prin refacerea Cazarmei '90. Astfel, a spus Chiriac, Sibiul va avea o nouă clădire cu trei spaţii de joc. Proiectul, care are un termen de realizare de şase ani, prevede şi ataşarea de panouri solare pe imobil.

Chiriac a mai declarat, la aceeaşi întâlnire, că anul acesta, în premieră, toate biletele pentru spectacolele indoor au fost vândute.

Ediţia de anul acesta a festivalului a avut un buget de 5,8 milioane de euro şi a avut tema "Întrebări". Festivalul a propus un program care a adus la Sibiu participanţi din 70 de ţări, cu 350 de evenimente în 66 de spaţii.

Oferta culturală a acestei ediţii a fost bogată şi variată, cuprinzând atât producţii reprezentative ale marilor teatre româneşti şi internaţionale, spectacole de stradă în oraşul vechi şi în cetăţile şi bisericile fortificate medievale din împrejurimile Sibiului, spectacole de teatru-dans (flamenco, balet, dans contemporan), teatru de păpuşi, spectacolele de lumini, de muzică, de pantomimă, cât şi conferinţe, dezbateri, expoziţii de fotografie şi pictură, lansări de carte, instalaţii şi ateliere, care au avut loc atât în spaţii convenţionale, cât şi neconvenţionale.

Odin Teatret (Danemarca) a prezentat la Sibiu, în cadrul unui eveniment special, spectacole care poartă semnătura reputatului regizor italian Eugenio Barba: "Inside the Skeleton of the Whale" şi "Ode to Progress".

De asemenea, Schauspielhaus Zürich (Elveţia), împreună cu Teatro Garibaldi di Palermo (Italia) şi Bart Production s.à.r.l., au prezentat un spectacol semnat de Peter Brook. "Întrebări" este o meditaţie asupra teatrului, care încearcă să-i găsescă acestuia rădăcinile şi raţiunile existenţei, prilejuind, în acelaşi timp, publicului întâlnirea cu o mare actriţă - Miriam Goldschmidt, de la Burgtheater (Viena, Austria).

În cadrul ediţiei de anul acesta a festivalului a fost prezent şi Pippo Delbono cu spectacolul "Poveşti de iunie".

Pe de altă parte, Deutsches Theater Berlin (Germania) a adus la Sibiu povestea lui Popriscin, într-un spectacol după una dintre cele mai cunoscute nuvele ale lui Gogol, "Însemnările unui nebun", regizat de Hanna Rudolph, cu actorul Samuel Finzi, în timp ce Spielzeit Europa (Germania) a adus spectacolul "Butoiul cu pulbere", regizat de Dimiter Gotscheff, o descriere fidelă a stării generale de violenţă omniprezentă în unele dintre ţările balcanice.

Levan Tsuladze a revenit la Sibiu cu Basement Theatre (Georgia), pentru a prezenta publicului de aici "Faust", de Johann Wolfgang von Goethe, într-o formulă ce se remarcă prin originalitate.

Una dintre cele mai apreciate companii japoneze de teatru experimental, Yamanote Jijosha, a revenit la Sibiu în 2010 pentru a prezenta propria versiune a textului clasic "Oedip rege", de Sofocle, folosind tehnica de interpretare numită Yojo-han.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici