- Home
- Cultură-Media
- BEIJING, (29.01.2010, 13:49)
Copii ale Google şi YouTube au fost lansate în China
Copii ale motorului de căutare Google şi site-ului de partajare de conţinuturi video YouTube au fost lansate în China, în condiţiile în care adevăratul Google a ameninţat de curând că se va retrage din această ţară şi că nu va mai accepta cenzurarea serviciilor sale, informează Media Guardian.
Urmărește
160 afișări
Copii ale Google şi YouTube au fost lansate în China
YouTubecn.com oferă videoclipuri preluate de pe serviciul real YouTube, care este proprietatea Google şi este blocat în China. Pe de altă parte, copia motorului de căutare Google se numeşte Goojje şi include o rugăminte adresată companiei americane de a nu părăsi teritoriul Chinei.
Proiectele-copie, care sunt separate, au fost lansate la o zi diferenţă, imediat după ce Google a ameninţat că se retrage din China.
"Care este reacţia în astfel de cazuri? În Statele Unite ale Americii, intentezi un proces. În China, reacţia este un simplu «eh!», asta în cazul în care nu aduc daune semnificative brandului", a declarat TR Harrington, CEO al companiei Darwin Marketing.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Site-urile-copie continuă să fie funcţionale şi nu se ştie ce măsuri intenţionează să ia în legătură cu ele autorităţile chineze.
Administraţia naţională chineză pentru drepturi de autor a închis anterior site-uri care îşi derulau ilegal activitatea şi, luna aceasta, a emis un cod etic pentru funcţionarea paginilor electronice. Cu toate acestea, pe site-ul administraţiei nu a fost publicat niciun anunţ referitor la cele două imitaţii ale site-urilor Google.
Google şi-a limitat comentariile referitoare la copiile realizate după site-urile sale. "Singurul comentariu pe care îl pot face în acest moment este să confirm că aceste site-uri nu sunt afiliate companiei", a precizat purtătorul de cuvânt al companiei americane, într-un e-mail.
Aceasta este prima oară când site-uri de mărimea Google sau YouTube au fost copiate în acest fel, potrivit lui Xiao Qiang, director al Berkeley China Internet Project de la Universitatea Berkley din California. Xiao a spus că aceste site-uri-copie riscă să se confrunte cu probleme ca urmare a luptei în care sunt implicate în acest moment Google şi autorităţile chineze, deoarece încalcă drepturile de proprietate intelectuală ale Google şi dau acces chinezilor la subiecte considerate sensibile şi aflate sub controlul strict al autorităţilor chineze. "Nu văd cum ar putea aceste două site-uri supravieţui fără a se confrunta cu aceste probleme", a adăugat el.
"Am făcut acest lucru ca serviciu public", a declarat autorul copiei YouTube, Li Senhe, pentru publicaţia Christian Science Monitor. Pe site-ul replică a YouTube, care este în limba engleză, pot fi găsite inclusiv videoclipuri ale revoltelor sociale din China.
Adevăratul YouTube a fost blocat în China în 2008, după ce pe site au fost publicate videoclipuri ale revoltelor din Tibet.
Unii chinezi au salutat apariţia falsului site YouTube. "Nu ştiu cât timp va rezista", a scris un blogger cunoscut pentru articolele sale împotriva cenzurii.
Celălalt site, Goojje, este un motor de căutare funcţional care arată ca o combinaţie între Google şi rivalul său chinez, Baidu.
"Mai exact, Goojje nu este un motor de căutare, ci o platformă pentru a-ţi găsi prietenii", a spus unul dintre fondatorii săi, Xiao Xuan, pentru Henan Business Daily.
Xiao a spus că site-ul nu are la fel de multe materiale sensibile precum copia YouTube şi că este "destul de curat după standardele cenzurii din China". De altfel, având în vedere timpul şi munca necesară construirii acestui tip de site bazat pe datele Google, este posibil ca Goojje să fi fost gata înainte de declanşarea conflictului dintre Google şi autorităţile chineze, alegerea numelui fiind probabil făcută pentru a atrage atenţia.
Companiile care copiază site-uri cunoscute nu sunt o noutate în China. Baidu, cel mai popular motor de căutare din China, are şi el ca model Google. Analiştii consideră că, cel mai probabil, următorul site care va fi copiat în China va fi Facebook, platformă care este şi ea blocată pe teritoriul chinez.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Pensionarii din România care au muncit între acești ani ar putea primi 400 de lei în plus, începând cu 1 februarie 2025
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe