România va fi invitata de onoare la ediţia viitoare a Carnavalului de la Veneţia, acţiuni culturale româneşti urmând să se organizeze între 25 ianuarie şi 5 februarie 2008, la unul dintre cele mai renumite evenimente din Europa.
În acest sens, Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC) a finanţat, cu 1,3 milioane de lei, o serie de evenimente româneşti, care se vor organiza în cadrul Carnavalului.
Astfel, seria de manifestări dedicate culturii şi artei româneşti va debuta la Veneţia, în noaptea de Anul Nou, cu un spectacol al fanfarei "Savale", care va susţine o reprezentaţie în Piaţa San Marco.
Primul eveniment dedicat României, în cadrul Carnavalului de la Veneţia, va fi un concert al Orchestrei de Cameră Philarmonia din Bucureşti, condusă de Nicolae Iliescu, în Piaţa San Marco, pe 26 ianurie.
Trupa Shukar Collective va susţine un recital pe 31 ianuarie, în timp ce grupul Amadeus va concerta pe 5 februarie, în Piaţa San Marco.
Dan Puric are programat un spectacol pe 30 ianuarie, la Teatrul Goldoni din Veneţia, cunoscuta formaţie românească Nightlosers va concerta pe 1 februarie, la Veneţia, iar Marius Mihalache va susţine reprezentaţii pe 2 şi 3 februarie, în Piaţa San Marco.
Tradiţiile româneşti vor fi reprezentate, la Veneţia, prin trei grupuri: Căluşarii, Căiuţii şi Ursul, Jocul Caprelor şi Meşterii Populari. Între 31 ianuarie şi 5 februarie, aceştia vor cânta şi vor dansa în mai multe spaţii din Veneţia.
Participarea României la Carnaval va fi gestionată de Ministerul Culturii şi Cultelor, Institutul Cultural Român şi Ministerul Afacerilor Externe şi va viza evenimente din toată sfera culturală.
Carnavalul de la Veneţia este unul din cele mai spectaculoase evenimente din Europa, care cuprinde, în fiecare an, timp de două săptămâni, manifestări stradale, baluri mascate, concerte şi parade ale costumelor. În fiecare an, la Carnaval ajung în jur de 400.000 de vizitatori.
Tradiţia Carnavalului de la Veneţia, care datează din secolul al XI-lea, a cunoscut apogeul în secolul al XVIII-lea, când reputaţia de dezmăţ şi libertinaj a ţinut loc de reclamă. Încă de atunci, turismul era considerat, în Italia, o sursă importantă de venituri.