Papa Francisc, pe atunci cardinalul Jorge Bergoglio, a făcut această afirmaţie după ce jurnalistul de la publicaţia La Stampa i-a pus o întrebare despre Curia Romană, aparatul administrativ al Sfântului Scaun, ale cărui decizii stârnesc uneori controverse, informează businessinsider.com.
Interviul a fost realizat după izbucnirea scandalului „VatiLeaks”, în urma căruia au fost publicate o serie de documente secrete, despre care se spune că ar demonstra corupţia financiară de la Vatican.
„Curia este un organism care serveşte, un organism care mă ajută şi mă serveşte. Uneori apar ştiri negative despre Curie, dar ele sunt adeseori exagerate şi manipulate pentru a răspândi acest scandal. Jurnaliştii riscă uneori să se îmbolnăvească de coprofilie şi de aceea şi de coprofagie – un păcat care murdăreşte toţi oamenii, ce constă în tendinţa de a se concentra pe aspectele negative în locul celor pozitive”, a spus cardinalul Jorge Bergoglio.
„Curia Romană are părţile ei proaste, dar cred că s-a pus prea mult accent pe aspectele ei negative şi nu s-a accentuat suficient caracterul sfânt al numeroşilor preoţi care lucrează pentru acest organism”, a adăugat el.
Pentru cititorii care nu sunt familiarizaţi cu înţelesurile cuvintelor „coprofilie” şi „coprofagie”, autorii articolului postat pe site-ul businessinsider.com au publicat şi explicaţiile acestor termeni.
Coprofilie: Stare morbidă în care bolnavul se complace în murdărie cauzată de excremente; perversitate cu atracţie pentru excremente.
Coprofagie: Ingerare a materiilor fecale de către bolnavii psihici în stadiu grav; însuşire a unor insecte de a fi coprofage.