- Home
- Cultură-Media
- SUCEAVA, (15.08.2015, 16:53)
- Tibi Bujdei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Corina Creţu: Proiectul de reabilitare a Mănăstirii Putna va fi finalizat în octombrie
Comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu, a declarat, sâmbătă, la Mănăstirea Putna, că proiectul de reabilitare a lăcaşului de cult derulat prin POR, în valoare de 3,3 milioane de euro, va fi finalizat în termen, în luna octombrie.
Urmărește
448 afișări
Corina Creţu: Proiectul de reabilitare a Mănăstirii Putna va fi finalizat în octombrie (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
Corina Creţu a declarat că este pentru prima dată în vizită la Putna în calitate de comisar european şi a arătat că s-a bucurat când a constatat că judeţul Suceava beneficiază de peste şaptezeci de proiecte prin POR, în valoare de peste 126 de milioane de euro, unul dintre acestea fiind cel de la Mănăstirea Putna, în valoare de 3,3 milioane de euro, cu 2,5 milioane de euro contribuţia Comisiei Europene.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Netanyahu a declarat că există progrese în negocierile cu Hamas în Gaza. O rachetă lansată de Houthi a fost interceptată deasupra Israelului
-
Metrorex propune majorarea tarifelor de călătorie începând cu 1 ianuarie 2025
-
11 oferte depuse pentru construirea unui drum de mare viteză pe litoral
-
O nouă prelevare de organe la Spitalul Nicolae Oblu Iaşi. Inima şi plămânii, în Elveţia şi Grecia
Comisarul european a spus că implementarea acestui proiect s-a făcut în proporţie de peste 80 la sută şi că în luna octombrie va fi finalizat.
"E un exemplu de cum sunt cheltuiţi banii europeni pentru conservarea patrimoniului european", a spus Creţu.
Ea a adăugat că este convinsă că ceea ce se face prin acest proiect va ridica numărul de turişti, mai ales că se preconizează şi extinderea sezonului turistic cu două luni.
Creţu a spus că proiectul de la Mănăstirea Putna este "o investiţie masivă" în ceea ce priveşte restaurarea monumentelor istorice religioase.
Comisarul european a menţionat că este important ca autorităţile locale să meargă în paralel cu finalizarea proiectelor pe finanţarea 2007-2013 şi lansarea altor proiecte mature astfel încât România să beneficieze la maxim de suma alocată pentru următorii şapte ani.
În ceea ce priveşte gradul de dezangajare al României pentru perioada 2007-2014 pentru Programul Operaţional Regional, Corina Creţu a spus că estimările le fac autorităţile naţionale şi locale.
"Există acest risc de dezangajări de fonduri pentru că avem un procent de 63 absorbţie şi sigur că este greu să recuperezi în cinci luni ceea ce nu s-a făcut în şapte ani", a afirmat Creţu.
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a spus că în epoca medievală zona Moldovei a fost un bastion important pentru Europa de vest.
"Iată că acum banii vin şi din zona de vest, din zona europeană, pentru astfel de monumente şi cred că şi spiritul UE, acela de unitate în diversitate, îmbină foarte bine şi zona de ortodoxie care la Putna este foarte bine reprezentată", a spus Nechifor.
Proiectul "Restaurare, modernizare si conservare a patrimoniului cultural, naţional şi a infrastructurii conexe la Mănăstirea Putna" derulat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013 presupune restaurarea şi consolidarea Casei domneşti, a atelierelor, a stăreţiei, a cramei şi a chiliilor care fac parte din ansamblul Mănăstirii Putna, dar şi sistemul electric şi termic al mănăstirii.
Mănăstirea Putna este prima ctitorie a voievodului Ştefan cel Mare şi locul unde se află mormântul acestuia.
Construcţia mănăstirii a fost finalizată în anul 1481, aceasta fiind prevăzută şi cu incintă fortificată.
Citește pe alephnews.ro: O explozie la o fabrică de muniții din Turcia a dus la moartea a cel puțin 12 persoane și la rănirea altor patru. Autoritățile investighează incidentul
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Joe Biden comută pedepsele a 37 de condamnați la moarte. Acestea au fost transformate în închisoare pe viață fără posibilitatea de eliberare
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 17:47
Un gigant auto vrea să dea afară zeci de mii de oameni în maxim cinci ani
-
astăzi, 17:22
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1035. Rusia încearcă să stabilească un punct de sprijin pe malul vestic al Niprului, fără intenţia de a ataca Hersonul / SUA intenţionează să impună mai multe sancţiuni asupra energiei ruse până la sfârşitul anului