Corina Şuteu, al 24-lea ministru al Culturii în 27 de ani. Bilanţul activităţii

Corina Şuteu a prezentat, luni, bilanţul celor 7 luni de mandat la Ministerul Culturii. Printre temele abordate: Legea cinematografiei, tezele patrimoniului, Roşia Montană pe lista UNESCO, ”Cuminţenia Pământului”, controversele de la Operă, Muzeul Ţăranului, Muzeul de Istorie a României.

Urmărește
324 afișări
Imaginea articolului Corina Şuteu, al 24-lea ministru al Culturii în 27 de ani. Bilanţul activităţii

Corina Şuteu, al 24-lea ministru al Culturii în 27 de ani. Bilanţul activităţii (Imagine: Andreea Alexandru / Mediafax Foto)

Ideile principale prezentate în conferinţa de presă a ministrului Culturii Corina Şuteu din 19 decembrie 2016:

1. Domeniul predilect de acţiune al ministrului: politicile culturale în cinematografie. România nu are o industrie, adică ”acele instituţii care fac un artist să funcţioneze bine cu talentul pe care îl are”. Legea cinematografiei a fost adoptată de Guvern în luna noiembrie, prin ordonanţă de urgenţă.

2. Aprobarea de către Guvern a tezelor patrimoniului. ”O lege în acest sens ar fi fundamentală, ca o biblie, pe baza căreia se va îngriji patrimoniul”, a punctat ministrul.

3. În privinţa finalizării dosarului pentru înscrierea Roşiei Montane pe lista patrimoniului mondial UNESCO, Corina Şuteu a declarat ”Ministerul Culturii a făcut toate demersurile necesare. Acum aşteptăm asumarea de guvern a depunerii”.

4. Ministrul a arătat că procedurile privind achiziţia sculpturii ”Cuminţenia Pământului” sunt stagnante. Ea şi-a exprimat speranţa că opera de artă a lui Constantin Brâncuşi va fi în cele din urmă achiziţionată de statul român.

5. Concursurile organizate pentru conducerea unora dintre instituţiile aflate în subordinea ministerului. Pentru Muzeul Naţional al Ţăranului Român au fost organizate nu mai puţin de 3 concursuri. ”Liliana Passima este interimar, deşi a câştigat al treilea concurs, pentru că atât Vintilă Mihăilescu, cât şi Virgil Niţulescu s-au gândit să dea în judecată ministerul după primele două concursuri. Conştiinţa mea este curată. O instituţie trebuie condusă după principii etice”, a adăugat ministrul. Legat de concursul organizat pentru managementul Muzeului Naţional de Istorie a României. ”Ambii concurenţi au fost nemulţumiţi. Eu consider că am făcut aşa cum trebuie”.

6. Concursul privind programul CultIn a fost reluat, motivul fiind că, la Ministerul Culturii, nu există înscris şi definit termenul de ”industrii creative”.

7. Opera Naţională Bucureşti: ”Am reuşit separarea ONB de Teatrul Naţional de Operetă, care trebuie să îşi găsească acum sediu. ”Criza a fost bine ţinută în frâu de actualul manager interimar. Acolo sunt probleme de personal, reorganizare, repertoriu. Opera trebuie să se reinventeze”, a mai declarat Şuteu.

Secretar de stat la Ministerul Culturii în mandatul Vlad Alexandrescu, Corina Şuteu devine pe 4 mai 2016 ministru. Ca formaţie profesională, manager cultural, Corina Şuteu a fost director ICRNew York în perioada 2006 - 2012.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici