Cornel Fugaru a fost înmormântat vineri, la cimitirul Bellu din Capitală

Compozitorul Cornel Fugaru, care a murit miercuri, din cauza unui cancer, a fost înmormântat vineri la cimitirul Bellu din Capitală, în prezenţa câtorva sute de admiratori, prieteni şi membri ai familiei.

Urmărește
706 afișări
Imaginea articolului Cornel Fugaru a fost înmormântat vineri, la cimitirul Bellu din Capitală

Cornel Fugaru a fost înmormântat vineri, la cimitirul Bellu din Capitală (Imagine: Adrian Radulescu/Mediafax Foto)

Câteva sute de admiratori s-au strâns la capela Cimitirului Bellu vineri, începând cu ora 11.00, pentru a-şi lua rămas bun de la Cornel Fugaru, pentru a aduce o coroană de flori sau pentru a asculta slujba de înmormântare. Printre cei prezenţi la slujbă şi la înmormântare s-au numărat Monica Anghel, Adrian Daminescu şi Zsolt Kerestely.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Cornel Fugaru a fost scos din capelă pe melodia "Am ales nemărginirea", compusă de artist.

În momentul înmormântării, soţia artistului, Mirela Fugaru, i-a rugat pe jurnaliştii prezenţi să nu mai filmeze, însă aceştia au refuzat, în huiduielile unora dintre participanţii la ceremonie.

Înainte de înmormântare, soţia şi fiul lui Cornel Fugaru, Vlad, au spus câteva cuvinte despre acesta. "Cu siguranţă, muzica a fost marea lui iubire, înaintea mea şi înaintea lui Vlad, şi cred că asta va rămâne", a declarat soţia compozitorului, Mirela Fugaru.

"Cred că va rămâne în sufletul elevilor lui. Sunt generaţii pe care a încercat să le formeze. A dat o părticică din sufletul lui, iar succesul acestor copii, cum a fost succesul lui (Gabriel) Cotabiţă sau al Monicăi Anghel sau al lui Aurelian Temişan, succesul acestor copii peste ani va fi şi împlinirea lui", a adăugat soţia artistului.

Mirela Fugaru a mai spus că l-a iubit necondiţionat pe Cornel Fugaru şi că pentru ea a fost un om "plin de calităţi".

"Mi-a fost alături mereu, la bine şi la greu", a spus şi Vlad, fiul compozitorului. "M-a învăţat să iubesc şi să fiu cinstit şi să nu dezamăgesc pe nimeni", a încheiat el.

Compozitorul Zsolt Kerestely a spus că a fost prieten foarte apropiat al lui Cornel Fugaru. "Era un om foarte spiritual, cu el nu puteai să stai fără să zâmbeşti", a spus Zsolt Kerestely.

Cornel Fugaru a murit miercuri, la ora 13.50, la Spitalul Clinic de Urgenţă Elias din Bucureşti, unde era internat "în urma unei boli incurabile cu evoluţie nefastă şi extrem de rapidă", potrivit reprezentanţilor unităţii sanitare. Cornel Fugaru fusese internat cu o săptămână înainte la Spitalul Elias.

Mirela Fugaru a declarat joi, la Muzeul "George Enescu" din Capitală, sediul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România - unde trupul neînsufleţit al artistului a fost depus pentru câteva ore, pentru ca apropiaţii şi admiratorii lui să poată să-şi ia rămas bun -, că soţul ei a început să se simtă obosit în urmă cu două luni, iar diagnosticul a fost unul "dramatic", compozitorul stingându-se fără să sufere şi fără să aibă dureri.

"În urmă cu două luni, acesta a început să se simtă obosit, fără a avea însă dureri sau alte probleme", a spus, joi, Mirela Fugaru, precizând că "diagnosticul la sfârşitul unei luni de investigaţii a fost dramatic". "Se pare că boala a revenit în multe părţi ale corpului lui (în urmă cu 10 ani a fost diagnosticat cu cancer, n.r.)", a mai spus Mirela Fugaru.

Ea a precizat atunci că a încercat să-i ascundă adevărul soţului ei, cu privire la boala lui: "Până s-a stins, nu a ştiut exact cât de rău este şi cât de definitivă era pusă ştampila pe viaţa lui".

"Cred că şi pe voi vă va linişti, cum m-a liniştit şi pe mine într-un fel, că nu a suferit, n-a avut niciun fel de dureri, nu s-a chinuit (...) Vreau să ştiţi că a fost liniştit (...) Bebe rămâne în sufletul tuturor celor care l-au iubit", li s-a adresat Mirela Fugaru celor care au venit să-şi ia rămas bun de la Cornel Fugaru, joi, la Muzeul "George Enescu".

Cornel Fugaru s-a născut pe 2 decembrie 1940, la Bucureşti, şi este un cunoscut compozitor de muzică uşoară, cântăreţ şi instrumentist. Totodată, a fost liderul formaţiei rock româneşti Sincron, înfiinţată în 1964 şi destrămată în 1978. Formaţia a acompaniat cântăreţe celebre precum Anda Călugăreanu, Pompilia Stoian, Margareta Pâslaru, Corina Chiriac.

Fugaru a făcut numeroase turnee în străinătate, a făcut parte din jurii naţionale de concursuri de muzică uşoară, a susţinut numeroase concerte şi recitaluri la televiziune, a apărut ca interpret în filme - "Opt minute de vis" (1966), regia Mihai Constantinescu; "Opt exerciţii de 625 de linii" (1967), film TV; "Împuşcături pe portativ" (1967), regia Cezar Grigoriu - şi a scris şi muzică de film pentru pelicule precum "Brezaia", "Cici", Cei 4 M", "Oacă şi Boacă" etc.

A adaptat numeroase melodii populare româneşti, precum "Ducea rufele la râu", "Pe lângă plopii fără soţ", "Alunelul", "Jocul fetelor", "Sârba muntenească", "Hăulita de la Gorj".

Printre cele mai cunoscute piese compuse de el se numără "Dau viaţa mea pentru o iubire", "Nu sunt sclavul tău", "Eu nu mai sunt cel de ieri", Cornel Fugaru colaborând foarte mult cu soţia sa, Mirela Fugaru.

Cornel Fugaru a fost membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

De-a lungul carierei a primit numeroase premii la festivaluri precum cel de la Sofia (1968), Poznan (1978), Mamaia (1983 şi 1986), Australia (1997 şi 1998), dar şi premii ale Uniunii Compozitorilor din România (1988, 1990, 1995) etc.

(Serviciul Foto al MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici