- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (01.04.2012, 11:09)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cornel Todea: Ion Lucian este un personaj pe care nimeni nu poate să îl uite
Regizorul Cornel Todea, directorul Teatrului "Ion Creangă" din Capitală, a declarat pentru MEDIAFAX că Ion Lucian, fondatorul instituţiei pe care el o conduce în prezent, este "un personaj pe care nimeni nu poate să îl uite".
Urmărește
218 afișări
Cornel Todea: Ion Lucian este un personaj pe care nimeni nu poate să îl uite (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
Cornel Todea a vorbit atât despre faptul că Ion Lucian a fondat instituţia pe care o conduce, Teatrul "Ion Creangă", dar şi despre Ion Lucian - actorul de un mare talent.
"Ion Lucian reprezintă o personalitate cu totul specială. Este ctitorul Teatrului "Ion Creangă". Din perspectiva aceasta, a fost un pionier", a spus Cornel Todea.
Pe lângă dragostea de teatru pentru copii a lui Ion Lucian, care a scris şi spectacole pentru cei mici, unele dintre ele fiind încă în repertoriul Teatrului "Ion Creangă", Todea şi-a amintit de Ion Lucian actorul de un rar talent. "În 'Rinocerii' este un interpret uriaş (...), în 'Comedie roşie' se vede personalitatea imensă a artistului interpret", a declarat Todea pentru MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
De asemenea, directorul Teatrului "Ion Creangă" a declarat că ultima perioadă a vieţii lui Ion Lucian a fost marcată de "o imensă irosire de energie". În ultimii ani, Ion Lucian s-a luptat pentru obţinerea de fonduri pentru un nou sediu al Teatrului Excelsior, dar s-a exprimat şi foarte vehement în ceea ce priveşte tratamentul aplicat de autorităţi artiştilor pensionari.
"Ion Lucian a suferit enorm în acea perioadă", a spus Cornel Todea, care a adăugat că se simte un continuator al artistului. "Îmi pare enorm de rău. Există în lume personalităţi care sunt de neînlocuit, sunt unicate", a spus Cornel Todea.
Actorul Ion Lucian, care a murit sâmbătă seară, poate fi descris ca o persoană care şi-a petrecut întreaga viaţă sub semnul teatrului; una dintre cele mai mari bucurii pe care acesta le-a avut a fost deschiderea, anul trecut, a noului sediu al Teatrului Excelsior din Capitală, al cărui director a fost.
Ion Lucian urma să primească, în martie, titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) din Capitală, dar ceremonia a fost amânată, din cauza bolii artistului. El a fost internat pe 11 martie, la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, cu suspiciune de bronhopneumonie şi anemie, iar sâmbătă seară, maestrul a trecut în nefiinţă.
Directorul şi fondatorul Teatrului Excelsior, Ion Lucian s-a născut pe 22 aprilie 1924, în Bucureşti şi a absolvit Academia regală de teatru şi muzică din Bucureşti în 1945.
La 18 ani a jucat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, apoi, din 1945 până în 1947, a fost angajat al Teatrului de Operetă Alhambra. La Teatrul Municipal Bucureşti (actualul Teatru Bulandra) a jucat în perioadele 1947 - 1952 şi 1956 - 1960. Pe scena Teatrului Nottara a urcat în 1952, pentru ca mai târziu să devină actorul Teatrului de Comedie (1960 - 1964; 1972 - 1990).
Fondator şi director (1964 - 1972) al Teatrului pentru Copii "Ion Creangă" şi al Teatrului Excelsior din Bucureşti (din 1990), Ion Lucian a fost profesor universitar la Institutul de Teatru şi Film (1952 - 1956), iar între 1998 şi 2000 a predat la Universitatea Hyperion din Capitală.
Pe 4 mai 2011 a fost inaugurat, în prezenţa directorului Ion Lucian, noul sediu al Teatrului Excelsior din Bucureşti, una dintre săli purtând chiar numele marelui actor, care a luptat pentru deschiderea acestei instituţii de cultură.
Citește pe alephnews.ro: Avertismentul NATO pentru Donald Trump: „Războiul din Ucraina e o amenințare și pentru America”
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
BILD: Cum va opri Trump războiul din Ucraina? Planul Președintelui ales al SUA ar include o zona demilitarizată între Rusia și Ucraina, păzită de soldați europeni
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe