Inginer structural care a studiat la prestigioasa Universitate Tehnică din Delft, s-a alăturat companiei Philips în 1952 şi a fost şeful departamentului de dezvoltare a produselor companiei olandeze când a început să lucreze la o alternativă a magnetofoanelor existente atunci.
„În timpul dezvoltării casetei, la începutul anilor 1960, a făcut un bloc din lemn care să se potrivească exact în buzunarul hainei”, a spus Olga Coolen, directorul Muzeului Philips din sudul oraşului Eindhoven. „Acesta a fost la fel de mare precum prima casetă compactă, făcându-l mult mai uşor decât magnetofoanele voluminoase utilizate la acea vreme”.
Produsul final creat în 1962 s-a transformat ulterior într-un succes la nivel mondial, cu peste 100 de miliarde de casete vândute, multe pentru fanii muzicii care şi-au înregistrat propriile compilaţii direct de la radio. Popularitatea sa a scăzut odată cu apariţia CD-ului, o invenţie la care Ottens a contribuit, de asemenea, ca supervizor al echipei de dezvoltare, a spus Philips, potrivit AP.
Succesul casetei a rezultat din simplitatea sa, a spus Ottens într-un interviu publicat de Philips Museum.
Prototipul blocului de lemn nu a ajuns niciodată la muzeul companiei. Ottens a l-a folosit pentru a-şi susţine cricul atunci când a înlocuit o roată la maşină şi l-a lăsat pe marginea unui drum, a spus Coolen.
„Lou a iubit tehnologia, când a vorbit despre asta ochii lui au început să sclipească”, a spus directorul muzeului Coolen.