Corul Madrigal trece în subordinea Ministerului Culturii

Corul Naţional de Cameră "Madrigal" trece din subordinea Ministerului Educaţiei în subordinea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), potrivit unei hotărâri de guvern publicate în Monitorul Oficial.

Urmărește
162 afișări
Imaginea articolului Corul Madrigal trece în subordinea Ministerului Culturii

Corul Madrigal trece în subordinea Ministerului Culturii

Conform HG nr. 205/ 2 martie 2011, patrimoniul aferent, personalul instituţiei, precum şi celelalte drepturi şi obligaţii se preiau pe bază de protocol de predare - primire în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii.

Protocolul de predare - primire va cuprinde şi creditele bugetare rămase neutilizate la data intrării în vigoare a HG, structura de personal preluată, respectiv 37 de posturi, precum şi celelalte drepturi şi obligaţii ce decurg din acestea.

Astfel, HG nr. 81/ 2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei se modifică, numărul maxim de posturi prevăzut pentru unităţile din subordinea acestui minister, finanţate din venituri proprii şi subvenţii de la bugetul de stat, fiind de 4.498.

De asemenea, se modifică HG nr. 90/ 2010 privind organizarea şi funcţionarea MCPN, astfel că organele de specialitate ale administraţiei publice centrale şi instituţii publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat din subordine pot utiliza un număr maxim de 5.817 posturi.

Corul Naţional de Cameră "Madrigal", fondat pe 11 aprilie 1963, este formaţia profesionistă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Repertoriul corului este vast, de la muzică sacră veche la piese contemporane. Corul Madrigal a fost declarat "bun al patrimoniului universal UNESCO" în 1992, la Paris.

Fondatorul corului Madrigal, Marin Constantin, a murit pe 1 ianuarie 2011. La o ceremonie, care a avut loc la Ateneul Român în ziua înmormântării sale, pe 5 ianuarie, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, şi fiul muzicianului, dirijorul Ion Marin, au anunţat crearea unei fundaţii culturale dedicate moştenirii lăsate de Marin Constantin.

"Obligaţia noastră rămâne să avem grijă de această moştenire", a spus Kelemen, referindu-se la corul Madrigal. "Împreună cu familia vom înfiinţa o fundaţie culturală Marin Constantin. (...) Asta trebuie să facem pentru acest om minunat, unic care a fost Marin Constantin", a mai spus ministrul Culturii.

Totodată, fiul lui Marin Constantin, dirijorul Ion Marin, a precizat că viitoarea instituţie ce va purta numele de Fundaţia culturală academică "Marin Constantin - Madrigal" a fost concepută de tatăl său ca o adevărată academie modernă, unde să fie păstrată arhiva Madrigalului şi să fie la dispoziţia publicului, unde să se întâlnească generaţiile vechi, actuale şi care vor urma ale corului şi unde să se studieze dirijatul şi cântul de cor. El a mai declarat jurnaliştilor că şi UNESCO se va implica în această iniţiativă a familiei împreună cu Ministerul Culturii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici