Cosmin Guşă a primit aprobarea CNA pentru a lansa televiziunea de ştiri Realitatea Plus

CNA a aprobat, joi, o solicitare a societăţii Geopol International, deţinută de Cozmin Guşă şi Maricel Păcuraru, de lansare a postului de ştiri Realitatea Plus, pentru care s-a făcut o investiţie de 13 milioane de euro şi care va emite în România, Republica Moldova şi în ţări din Balcanii de Vest.

Urmărește
652 afișări
Imaginea articolului Cosmin Guşă a primit aprobarea CNA pentru a lansa televiziunea de ştiri Realitatea Plus

Cosmin Guşă a primit aprobarea CNA pentru a lansa televiziunea de ştiri Realitatea Plus (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de joi, o solicitare a societăţii Geopol International SRL (ai cărei asociaţi sunt Strategies-Research-Investments SRL - 99% (în această societate Cozmin Guşă deţine 50%, iar Maricel Păcuraru - 50%) şi Păcuraru Alexandra-Beatrice -1%) de acordare a unei licenţe audiovizuale prin satelit pentru televiziunea de ştiri Realitatea Plus, care ar urma să emită în România, Republica Moldova şi ţări din Balcanii de Vest (Croaţia, Serbia, Muntenegru, Albania, Bosnia şi Herţegovina şi Republica Macedonia).

La şedinţa CNA de joi a fost prezentă o delegaţie a Geopol International SRL, formată din Cozmin Guşă (în calitate de coordonator editorial al trustului Realitatea Media şi de acţionar majoritar al creditorului principal şi al companiei care a solicitat licenţa pentru televiziunea Realitatea Plus), Florin Bercea (administratorul special al societăţii Realitatea Media, aflată în insolvenţă), Andreea Creţulescu şi Rareş Bogdan (coordonatori editoriali ai Realitatea Plus) şi Alin Petran (coordonatorul tehnic al proiectului Realitatea , dar şi al reţelei Realitatea).

Potrivit dosarului depus la CNA şi prezentat de reprezentanţii Consiliului în şedinţa de joi, Realitatea Plus va difuza un program cu difuzare naţională şi internaţională, 24 de ore din 24. Profilul Realitatea Plus va fi tematic - televiziune de ştiri. Grila postului va cuprinde 60% - programe producţie proprie, 25% - programe ale altor producători şi 15% - materiale retransmise de la televiziunea de ştiri Realitatea TV. Programul va fi difuzat în limba engleză şi va fi subtitrat în limba ţărilor cărora li se adresează.

Valoarea investiţiei în dezvoltarea televiziunii Realitatea Plus este de 13 milioane de euro, conform dosarului depus la CNA.

"Facem un demers în premieră de a extinde un brand românesc pe o zonă emergentă din punct de vedere media şi geopolitic. Este zona vizată de extindere a Uniunii Europene (...) Acest demers ajută trustul Realitatea, deschizând în baza investiţiei pe care o facem posibilităţi de asociere pentru finalul acestui an sau începutul anului viitor, când preconizăm şi ieşirea din insolvenţă (a Realitatea Media SA, n.r.)", a spus Cozmin Guşă, joi, la CNA.

El a precizat că societatea Geopol International a solicitat deja sprijinul Ministerului Afacerilor Externe pentru a fi asistată în obţinerea de licenţe audiovizuale pentru Realitatea Plus şi din ţările în care se doreşte extinderea televiziunii. De asemenea, postul va avea un studio la Bruxelles, a mai spus Guşă.

În ceea ce priveşte echipa noii televiziunii, Cozmin Guşă a explicat că aceasta va avea "un nucleu românesc". "Realitatea Plus va avea o echipă de coordonare mixtă, cu reprezentanţi din toate zonele vizate de acoperirea licenţei şi bineînţeles de la Bruxelles. Avem în vedere şi colaborări cu mari branduri, inclusiv Euronews", a spus Cozmin Guşă.

Răspunzând unei întrebări venite de la membrii CNA, Cozmin Guşă a spus că a decis să solicite licenţa pentru Realitatea Plus pe societatea Geopol International SRL, pentru că aceasta are o activitate profitabilă, deţine banii necesari pentru investiţia vizată şi desfăşoară deja activitate în zonele în care noua televiziune va emite.

De asemenea, Cozmin Guşă a spus că televiziunea Realitatea Plus se adresează unei audienţe "interesate de integrare europeană", dar şi mediului administrativ şi decidenţilor politici care doresc să fie informaţi despre "mersul integrării, inclusiv în perioada de pre-aderare şi de post-aderare", având în vedere că multe dintre ţările în care va emite noul post nu sunt încă membre ale Uniunii Europene.

Totodată, Cozmin Guşă a spus că el crede şi în "potenţialul de business" al noului post Realitatea Plus. "E un demers riscant într-adevăr, dar, pe baza cercetărilor pe care le facem, sunt optimist. Riscăm această investiţie şi pentru a internaţionaliza brandul Realitatea (...), dar şi pentru că credem în potenţialul de business, nu din primul an, după al doilea an, dar credem", a mai spus Guşă.

În schimb, Narcisa Iorga, membru al CNA, a spus că se teme să voteze pentru acordarea unei licenţe pentru Realitatea Plus, din cauza "precedentului RTV (în prezent România TV, n.r.)".

"Dumneavoastră, în momentul acesta, veniţi cu un proiect editorial care într-adevăr e foarte bun. Temerea mea este din folosirea aceluiaşi brand şi din precedentul RTV. Când RTV Târgu-Jiu a solicitat modificarea licenţei, eu am votat împotrivă, bănuind ce o să se înâmple. Ce siguranţă îmi daţi că peste un an nu veţi veni cu o solicitare la CNA de modificare a grilei, în aşa fel încât să nu mai fie o solicitare pentru Balcanii de Vest, ci pentru România?", l-a întrebat Narcisa Iorga pe Cozmin Guşă.

Acesta a felicitat-o pentru modul în care a votat în cazul licenţei România TV. "Sunt competitorii noştri, dacă s-au contorsionat aşa, bineînţeles principalii perdanţi am fost noi. Această licenţă (Realitatea Plus, n.r.) nu este o licenţă pentru România, noi mai solicităm şi în Balcani. Nu pot să vă promit că nu vom veni cu o solicitare de modificare de grilă (...) Nu avem intenţiile pe care le-aţi sugerat, de aceea nici nu le comentez", a mai spus Cozmin Guşă.

Totuşi, Cozmin Guşă a declarat pentru MEDIAFAX, după obţinerea licenţei, că semnalul pentru Realitatea Plus va fi ridicat din România, probabil prin intermediul RCS&RDS, partenerul Realitatea Media. Acest lucru înseamnă că postul Realitatea Plus va fi disponibil şi pentru telespectatorii români, nu doar pentru cei din Republica Moldova şi pentru ţările din Balcanii de Vest.

După ieşirea reprezentanţilor Geopol International din sala de şedinţe a CNA, membrii Consiliului au supus la vot propunerea lui Christian Mititelu de acordare a licenţei pentru Realitatea Plus. Propunerea a fost aprobată cu 7 voturi "pentru" (Cristina Trepcea, Christian Mititelu, Laura Georgescu, Viorel-Vasile Buda, Monica Gubernat, Lorand Turos şi Florin Gabrea) şi 2 "împotrivă" (Narcisa Iorga şi Valentin Jucan).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici