Cotidianul francez Libération va desfiinţa 93 de locuri de muncă

Conducerea cotidianului francez Libération a anunţat, luni, că va desfiinţa 93 de locuri de muncă din totalul de 250 de angajaţi, dintre care 180 sunt jurnalişti, informează AFP.

Urmărește
94 afișări
Imaginea articolului Cotidianul francez Libération va desfiinţa 93 de locuri de muncă

Cotidianul francez Libération va desfiinţa 93 de locuri de muncă (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Această reducere masivă de personal, cea mai importantă realizată vreodată la Libération, are ca scop crearea unei redacţii unificate între cea de presă scrisă şi divizia online a publicaţiei, care să cuprindă un număr total de 130 de jurnalişti, a precizat, într-un comunicat, directorul cotidianului, Laurent Joffrin.

Astfel, o cincime din posturile cotidianului Libération vor fi desfiinţate. În acest sens, un plan de plecări voluntare a fost implementat în cadrul redacţiei începând cu 1 august, însă doar 12 persoane au ales să părăsească cotidianul în această manieră.

"Criza din domeniul presei scrise, care a lovit crud cotidienele, ne obligă să ne adaptăm efectivul (93 de locuri de muncă sunt vizate spre desfiinţare), la fel cum au făcut multe dintre ziarele din Franţa şi din lume", a mai spus Laurent Joffrin.

Totodată, Laurent Joffrin a anunţat patru proiecte: relansarea site-ului Liberation.fr, cu o redacţie unificată de 130 de jurnalişti; difuzarea online a întregului conţinut al Libération, care va putea fi accesat contra cost de către internauţi; "profunda relansare" a versiunii pe hârtie a Libération, în primul semestru al anului 2015; "activităţi noi" conexe publicaţiei, precum relansarea unor forumuri de discuţii, lansarea unor suplimente şi transformarea publicaţiei lunare Next.

Potrivit lui Laurent Joffrin, această restructurare va face ca acest cotidian să ajungă pe profit la sfârşitul lui 2015. "Acesta este preţul plătit pentru ca ziaul să îşi câştige independenţa", a mai spus Joffrin.

Cotidianul Libération a fost înfiinţat în 1973 de scriitorul şi filosoful Jean-Paul Sartre. Tirajul cotidianului a scăzut de la 174.000 de exemplare în 2001, la 101.000, în 2013.

Viaţa acestui cotidian francez de stânga a fost foarte agitată în ultimii doi ani.

În februarie, directorul cotidianului, Nicolas Demorand, şi-a dat demisia, în plină criză între acţionarii publicaţiei şi echipa redacţională. Începând cu noiembrie 2013, Demorand a fost ţinta unei moţiuni de neîncredere, pe fondul unor relaţii foarte degradate cu echipa redacţională.

Tot în luna februarie, angajaţii cotidianului francez Libération, care se confruntă cu o gravă criză financiară, au anunţat că vor combate proiectul acţionarilor companiei care vor să transforme publicaţia într-o reţea socială, disponibilă pe suporturi multimedia. De asemenea, salariaţii au intrat în grevă pe 6 februarie, iar cotidianul Libération, ale cărui vânzări s-au prăbuşit în ultimii ani, nu a apărut pe piaţă pe 7 februarie.

Ulterior, jurnalistul Laurent Joffrin, în vârstă de 62 de ani, a fost numit în funcţia de director de redacţie al cotidianului francez Libération, iar un plan de recapitalizare prin intermediul a 18 milioane de euro a fost prezentat de proprietarii ziarului. Acest aport de capital a fost susţinut în special de Patrick Drahi, patronul grupului de telecomunicaţii Altice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici