Covasna:Conducerea Teatrului Andrei Mureşanu cere sprijin autorităţilor pentru obţinerea unui sediu

Conducerea Teatrului "Andrei Mureşanu" din Sfântu Gheorghe, singurul teatru românesc din Covasna, solicită, printr-o petiţie, parlamentarilor şi ministrului Culturii să sprijine programul cultural al teatrului şi să investească într-un sediu pentru instituţie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
27 afișări

Conducerea Teatrului "Andrei Mureşanu" din Sfântu Gheorghe a lansat, miercuri, o petiţie online destinată Parlamentului României, liderilor grupurilor parlamentare, Guvernului, ministrului Culturii, Kelemen Hunor, având ca scop "determinarea autorităţilor de la Bucureşti de a sprijini programul cultural al Teatrului «Andrei Mureşanu» şi de a investi într-un sediu al acestei instituţii".

Conducerea teatrului arată, într-un comunicat de presă, că instituţia va aniversa anul viitor 25 de ani de existenţă, adăugând că a venit vremea ca acest teatru să primească "propria casă".

"Petiţia Teatrului «Andrei Mureşanu» are nevoie de minimum 3.000 de semnături pentru a putea ajunge la autorităţile centrale, după ce căile de a dobândi un sediu adevărat pentru teatru au fost epuizate la nivelul autorităţilor locale. Situaţia aceasta - a lipsei unui spaţiu propriu - duce la deprofesionalizare, iar actorilor le este tot mai greu să atingă performanţele cu care şi-au obişnuit publicul. Este nevoie de o independentizare a Teatrului «Andrei Mureşanu», acesta fiind o instituţie de interes naţional, în condiţiile în care îşi desfăşoară activitatea într-un spaţiu cultural în care populaţia română este minoritară", a declarat Horaţiu Mihaiu, directorul Teatrului "Andrei Mureşanu", citat în comunicat.

În petiţie se arată că instituţia, singurul teatru românesc din judeţul Covasna, se confruntă cu criza nu doar de câţiva ani, ci de la înfiinţare, adică de aproape 25 de ani.

Potrivit sursei citate, teatrul a fost înfiinţat în 1987, însă toată investiţia statului comunist în teatrul românesc din secuime "s-a redus la un ordin dat Teatrului Maghiar" de a împărţi o clădire cu trupa "Andrei Mureşanu".

Situaţia celor două teatre din Sfântu Gheorghe a rămas neschimbată, astfel că în curând se vor împlini 25 de ani de când "Andrei Mureşanu" şi "Tamási Áron" îşi desfăşoară activitatea într-un singur imobil.

În petiţie se subliniază că, la lipsa spaţiului pentru repetiţii şi reprezentaţii, se adaugă şi problemele financiare cu care Teatrul "Andrei Mureşanu" se confruntă în fiecare stagiune, menţionându-se că, din bugetul local, subvenţia pentru cele două teatre abia acoperă cheltuielile de personal şi cu întreţinerea.

În prezent, în municipiul Sfântu Gheorghe îşi desfăşoară activitatea, într-un singur imobil, două instituţii teatrale profesioniste independente, ambele aflate în subordinea Consiliului Local: Teatrul "Tamasi Aron" şi Teatrul "Andrei Mureşanu".

Autorităţile locale vor să amenajeze în clădirea fostului cinematograf "Arta" un sediu pentru Teatrul "Andrei Mureşanu", însă primarul Antal Arpad declara, în luna martie, că în cazul clădirii cinematografului se tergiversează lucrurile, iar fostul chiriaş al cinematografului, omul de afaceri braşovean Gheorghe Iliescu, foloseşte toate căile litigioase ca să nu elibereze imobilul.

Potrivit sursei citate, procesul de evacuare este pe rol, adăugând că, în condiţii normale, dacă un proprietar nu prelungeşte contractul, chiriaşul nu mai are dreptul să rămână în clădire.

Antal spunea că municipalitatea este pregătită şi pentru situaţia ca, după procesele civile, să urmeze procese penale, prin care se mai poate trage de timp câţiva ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici