- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (23.10.2009, 15:42)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Crasnea (CRP): Autoreglementarea începe cu efortul fiecărui jurnalist de a fi profesionist autentic
Autoreglementarea profesiei de jurnalist ar trebui să înceapă de la efortul intelectual şi de conduită al fiecărui jurnalist de a fi un profesionist autentic, a declarat, vineri, agenţiei MEDIAFAX, preşedinta Clubului Român de Presă, Indira Crasnea, referindu-se la o cercetare de profil a AMP-CJI
Urmărește
137 afișări
Crasnea (CRP): Autoreglementarea începe cu efortul fiecărui jurnalist de a fi profesionist autentic (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)
"Cred că înainte de a spune că în breasla jurnalistică nu sunt persoane suficient de credibile ca să soluţioneze cazuri deontologice, jurnaliştii care emit această judecată ar trebui să se întrebe şi să dea prioritate propriilor eforturi de a fi profesionişti aproape de impecabil. De aici începe, de fapt, ceea ce numim autoreglementare, de la efortul intelectual şi de conduită al fiecărui jurnalist, de la determinarea de a fi stimat ca individualitate", a declarat preşedinta Clubului Român de Presă (CRP).
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
-
The Guardian: Cum plănuieşte Donald Trump să conteste alegerile prezidenţiale din SUA dacă le va pierde
Crasnea a mai spus că autoreglementarea profesiei de jurnalist "scârţâie" din cauza "methnei de a ne da singuri în cap, a căutatului petelor în soare şi a multelor orgolii care încă bântuie breasla, de cele mai multe ori distructiv".
"În ceea ce priveşte Clubul Român de Presă sunt câteva evidenţe: avem primul cod deontologic al profesiei, perfectibil desigur, Consiliul de Onoare a făcut judecăţi după acest Cod ani de zile, judecăţi acceptate de entităţile media, membre ale Clubului. În cursul lunii noiembrie se va oficializa Comisia Media, organism în care colaborăm cu AJR şi care va prelua această activitate. Îi asigur pe colegii jurnalişti care se vor simţi în dificultate şi se vor adresa comisiei că vor avea sprijin şi soluţii juste din partea noastră", a mai spus preşedinta CRP.
Despre cei care văd o lege a presei ca alternativă, Crasnea a spus că, probabil nu sunt "suficient de informaţi asupra consecinţelor".
"Unii, mai mult sau mai puţin de bună-credinţă, mai mult sau mai puţin naivi, ne flutură posibilitatea apariţiei unei legi a presei. A unei legi a presei făcută de alţii, mai puţin cu contribuţia jurnaliştilor. Este ca şi cum ai spune cu ochii închişi că nu mai vrei Parlament bicameral", a comentat Crasnea.
"Niciodată în această profesie liberală, care ar trebui să fie de vocaţie, un «tribunal» deontologic sau o lege nu ar putea înlocui decizia proprie de a fi stimabili prin noi înşine şi prin meseria de jurnalist", a conchis preşedinta CRP.
Jumătate dintre jurnalişti consideră că "nu există persoane suficient de credibile pentru a fi alese într-un organism de autoreglementare a breslei, care să judece încălcările deontologiei", se arată într-o cercetare realizată de Agenţia de Monitorizare a Presei şi Centrul pentru Jurnalism.
De asemenea, 70% dintre subiecţi sunt de acord în foarte mare sau în mare masură cu afirmaţia "o lege a presei ar îmbunătăţi calitatea actului jurnalistic".
În plus, aproape 40% dintre cei intervievaţi spun că o lege a presei este o soluţie viabilă pentru creşterea nivelului de respectare a deontologiei, dar jurnaliştii din presa cu acoperire naţională menţionează mai rar această soluţie decât cei din presa locală.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe