Creşterea timpului alocat publicităţii, una dintre soluţiile propuse de Irina Radu pentru creşterea veniturilor TVR

Directorul general interimar al TVR, Irina Radu, a propus, joi, şase măsuri pentru creşterea veniturilor televiziunii, între care se numără creşterea timpului alocat publicităţii la 12 minute pe oră şi reintroducerea scutirilor de TVA pentru drepturile de difuzare de filme şi competiţii sportive.

Urmărește
502 afișări
Imaginea articolului Creşterea timpului alocat publicităţii, una dintre soluţiile propuse de Irina Radu pentru creşterea veniturilor TVR

Creşterea timpului alocat publicităţii, una dintre soluţiile propuse de Irina Radu pentru creşterea veniturilor TVR

Societatea Română de Televiziune (SRTv) avea datorii de peste 151 de milioane de euro, la data de 1 ianuarie 2015, potrivit unui bilanţ prezentat de Irina Radu, joi, într-o conferinţă de presă.

"Am făcut foarte multe analize serioase cu ajutorul colegilor de la economic. Dintre plăţile din 2015, 50% au reprezentat salarii, iar 20% au fost plăţi pentru datorii istorice, ce au contractat alţii în mod aiuristic şi necugetat", a declarat Irina Radu.

Ea a precizat că din abonamentul de 4 lei (taxa TV, n.r.) pe care îl plăteşte o persoană, aceasta beneficiază de televiziune în valoare de doar 0,2 lei, pentru că restul banilor merg pentru plata datoriilor Televiziunii Române.

"În 27 aprilie este următorul termen la ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, n.r.). Sper să nu fie nevoie în februarie-martie să spunem că ne închidem", a mai afirmat Irina Radu.

Aceasta a mai declarat că "i s-a spus clar" că nu poate fi crescută valoarea taxei TV şi că a găsit alte şase măsuri care ar ameliora situaţia financiară a societăţii. Între acestea se numără: eliminarea măsurilor discriminatorii privind regimul de publicitate în privinţa TVR faţă de televiziunile private, creşterea duratei publicităţii difuzate de Televiziunea Română, de la opt minute pe oră (în prezent) la 12 minute pe oră şi inserare de spoturi între programe, precum şi reintroducerea scutirilor de TVA pentru drepturile de difuzare de filme, competiţii sportive şi pentru abonamente la agenţii internaţionale de ştiri.

Alte măsuri propuse sunt creşterea numărului plătitorilor de taxă TV şi modificarea structurii plătitorilor persoane fizice, dar şi excluderea alocaţiei bugetare din baza de calcul a sumelor datorate organismelor de gestiune colectivă a drepturilor de autor.

Ultimele două măsuri propuse sunt plafonarea comisionului de colectare a taxei TV la 7,5% şi eliminarea măsurilor discriminatorii privind taxa de participare la fondul cinematografic, de la 15% la 3%.

Totodată, Irina Radu a declarat că vrea să facă presiuni pentru luarea unei decizii şi pentru un Consiliu de Administraţie (CA) care "să ştie ce are de făcut". De altfel, ea a precizat că a avut în vizită consultanţi ai European Broadcasting Union (EBU), care au spus, între altele, că CA ar trebui să nu mai fie pus de Parlament. Consultanţii EBU au mai recomandat ca TVR să funcţioneze la fel ca o televiziune comercială, în ceea ce priveşte procedurile de lucru, contractarea şi evaluarea, nu şi la nivel de conţinut.

"CA hotărăşte politica instituţiei. Fără un CA competent nu se poate face nimic", a declarat Irina Radu, precizând că procedurile din TVR au fost făcute pentru a masca incompetenţa, nu pentru a proteja instituţia. "Trebuie să existe un CA care să schimbe felul de a lucra, să pună în prim-plan rezultatul şi nu procedurile care trebuie respectate", a adăugat aceasta.

De asemenea, directorul general interimar al TVR a declarat că, în opinia sa, televiziunea publică nu are nici o emisiune performantă. Însă, are emisiuni pe care le-ar păstra în grilă, cum sunt: "Starea naţiei", "Viaţa satului", "O dată-n viaţă", "D-ale lui Mitică" şi "Destine ca în filme".

Irina Radu a precizat că este de părere că TVR ar trebui să aibă, neaparat, un canal de ştiri. "Trebuie să fie făcută ordine pe canale. Nimeni nu ştie pe ce canal ce are de văzut. E un balamuc de ani de zile", a adăugat ea, precizând că de când s-a întors la TVR nu a cumpărat deloc filme. "Trăim din ce am găsit în magazie", a mai spus aceasta.

Totodată, Irina Radu a declarat că "s-ar aventura" într-un contract de canal experimental. "Adică dacă arătăm că putem, se revizuieşte totul. Dacă nu, la revedere, sănătate. Pot să înţeleg şi acest feedback, dar trebuie un pic de curaj şi determinare", a adăugat aceasta.

Canalul experimental ar funcţiona în baza legii, directorul general interimar al TVR precizând că a cerut vizavi de legislaţie două lucruri - aducerea la zi a Legii 41 şi posibilele modificări legislative care ar decurge din măsurile propuse. "Şi actuala lege ar permite multe. Dacă se decide de către un CA că acesta este un canal comercial, care funcţionează pe principii comerciale şi are contul şi bugetul lui", a adăugat ea.

Pe de altă parte, directorul general interimar al Televiziunii Române a atras atenţia că nu sunt bani decât pentru 350 sau 400 de angajaţi, raportat la veniturile din 2016, cu plata datoriilor pe cinci ani. "Mă laşi să le plătesc în 10 ani, ţin mai mulţi oameni, fac mai multe programe", a explicat aceasta.

Irina Radu a mai spus că nu are cu cine să lucreze la nivel de management. Ea a mai afirmat că ar trebui să plece foarte mulţi angajaţi din TVR şi să vină unii foarte buni.

Cu toate acestea, Irina Radu a spus că nu şi-a pierdut speranţa că TVR va difuza Campionatul European de Fotbal, deşi până acum nicio bancă nu i-a oferit garanţii că va putea cumpăra drepturile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici