Crin Antonescu: Lumea teatrului şi a filmului e mai săracă odată cu dispariţia lui Mihai Fotino

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a transmis, luni, un mesaj de condoleanţe la încetarea din viaţă a actorului Mihai Fotino, arătând că "de astăzi lumea teatrului şi a filmului românesc este mai săracă odată cu dispariţia" acestuia.

Urmărește
73 afișări
Imaginea articolului Crin Antonescu: Lumea teatrului şi a filmului e mai săracă odată cu dispariţia lui Mihai Fotino

Crin Antonescu (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"De astăzi lumea teatrului şi a filmului românesc este mai săracă odată cu dispariţia dintre noi a îndrăgitului actor Mihai Fotino. Un om minunat şi o personalitate distinsă, Mihai Fotino şi-a dedicat viaţa artei scenice şi spectacolului cinematografic. Se cuvine să ne amintim cu respect şi consideraţie de întreaga sa activitate artistică, în semn de apreciere pentru dăruirea şi talentul cu care a construit de-a lungul timpului personaje memorabile. În numele Senatului României şi al meu personal, transmit condoleanţe familiei îndurerate. Dumnezeu să-l odihnească în pace", se arată în mesajul lui Crin Antonescu, potrivit unui comunicat transmis de Senat.

Mihai (Mişu) Fotino, actor al Teatrului Naţional Bucureşti (TNB), a murit la vârsta de 83 de ani, luni, în jurul orei 15.30, la Spitalul Elias din Capitală, unde era internat de aproape o săptămână, a declarat pentru MEDIAFAX directorul medical al unităţii sanitare, medicul Dana Safta.

"Maestrul Mihai Fotino (Mişu Fotino) a încetat din viaţă, în cursul zilei de azi, la vârsta de 83 de ani. În cei peste 50 de ani petrecuţi pe scena Teatrului Naţional «I. L. Caragiale» din Bucureşti, artistul a dat viaţă unor personaje memorabile. Îţi mulţumim, Maestre!", se arată şi într-un mesaj publicat de TNB pe pagina oficială de Facebook.

Trupul neînsufleţit al actorului Mihai Fotino va fi depus, marţi, la Biserica Mavrogheni, de lângă Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti, urmând ca miercuri să fie depus în Foaierul Sălii Studio a Teatrului Naţional Bucureşti (TNB), au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii instituţiei. Mai multe informaţii privind orele la care trupul neînsufleţit al lui Mihai Fotino va fi depus la Biserica Mavrogheni, respectiv TNB vor fi oferite ulterior.

Născut pe 14 septembrie 1930, în Bucureşti, Mihai Fotino (cunoscut şi ca Mişu Fotino), şi-a construit o carieră bogată în teatru, dar şi în cinematografie şi în televiziune abordând mai ales genul comediei.

Copilăria şi adolescenţa le-a trăit la Braşov, unde tatăl lui, Mişu Fotino - fondator al Teatrului de Stat din Braşov -, era actor şi cu care a jucat împreună încă de când era foarte mic. A debutat la vârsta de şase ani, în anul 1936, în piesa de teatru "Coloniale", iar, din 1952, Mihai Fotino a fost actor la Teatrul Dramatic din Braşov.

A fost remarcat de marele regizor Sică Alexandrescu, care a decis să-l aducă la Bucureşti. Din 1956, a jucat la Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti.

Totodată, Mihai Fotino a jucat în numeroase filme şi producţii de televiziune, printre acestea numărându-se "Directorul nostru" (1955), "Telegrame" (1959), "Porto-Franco" (1961), "Codin" (1963), "Politică şi delicatese" (1963), "Titanic vals" (1964), "Amprenta (1967), "Balul de sâmbătă seara" (1968), "Elixirul tinereţii (1975), "Tufă de Veneţia" (1977), "Chiriţa la Iaşi" (1987), "Sexy Harem Ada-Kaleh" (2001).

La cea de-a XIV-a ediţie a galei premiilor Uniunii Teatrale din România, (UNITER), din 2006, Mihai Fotino a fost premiat pentru întreaga sa activitate.

De asemenea, a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) "pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice". În februarie 2004, a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, categoria D - "Arta Spectacolului", "în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici