New York Times şi Reuters au „povestit” în imagini, pe parcursul anului 2015, criza migranţilor din Marea Mediterană. Astfel, New York Times şi Reuters au câştigat 2 premii Pulitzer pentru fotografie breaking news, graţie imaginilor percutante care au exemplificat în 2015 criza migranţilor.
Anunţul a fost făcut luni, la New York, de Comitetul care atribuie cea mai prestigioasă recunoaştere jurnalistică din Statele Unite.
Alisa J.Rubin de la New York Times a câştigat premiul pentru jurnalism internaţional, pentru unul dintre reportajele sale despre femeile afgane, în timp ce Washington Post a fost premiat pentru dosarele sale despre criminalitatea în rândul Poliţiei Americane. Jurnaliştii de la Washington Post au creat o bază de date accesibilă oricui care dezvăluie cât de des şi de ce ucide Poliţia Americană.
La categoria „jurnalism de investigaţie” au împărţit premiul jurnaliştii Leonora LaPeter Anton şi Anthony Cormier de la The Tampa Bay Times şi Michael Braga, de la The Sarasota Herald-Tribune. Premiul pentru jurnalismul de investigaţie s-a acordat ambelor publicaţii pentru anchetele şi dezvăluirile despre spitalele psihiatrice din SUA.
Jurnalista Jessica Rinaldi de la The Boston Globe s-a impus la categoria „fotoreportaj” pentru o serie de fotografii cu un băieţel de 5 ani care trece prin trauma violenţei domestice.
Diana Marcum de la Los Angeles Times s-a impus la categoria „cronică”, cu un articol despre masacrul din San Bernandino, California.
Premiul Pulitzer la categoria „serviciu public” a revenit agenţiei de presă Associated Press pentru o serie de articole care au devoalat corupţia şi abuzurile îndreptate către angajaţii din comerţul cu peşte din Asia de Sud-Est.
Prestigioasele premii Pulitzer, acordate de Universitatea Columbia, sunt cele mai respectabile distincţii din jurnalismul american şi pot aduce atenţia şi recunoaşterea de care au nevoie ziarele şi site-urile care suferă de pe urma presiunilor economice şi a constrângerilor bugetare.
Musical-ul „Hamilton”, de Lin Manuel Miranda, a câştigat Pullitzer-ul 2016 pentru teatru. Musicalul extrem de popular, inspirat din biografia Ministrului Finanţelor SUA, Alexander Hamilton, e pe cale de a deveni unul dintre cele mai mari succese în istoria Broadway-ului – s-a anunţat luni, la Columbia University, instituţie care administrează premiile create prin testament de ziaristul Joseph Pulitzer.
Premiul la categoria „naraţiune” a fost atribuit lui Viet Thanh Nguyen pentru „The Sympathizer”- o poveste despre imigraţia între Vietman şi Statele Unite.
Recunoaşterea pentru secţiunea „Istorie” a fost acordată cărţii lui T.J.Stilles „Custer’s Trials: A Life on the Frontier of a New America”.
Lista completă a câştigătorilor premiilor Pulitzer 2016:
Servicii publice – Associated Press
Breaking News – redacţia Los Angeles Times
Jurnalism de investigaţie – Leonora LaPeter Anton şi Anthony Cormier, de la The Tampa Bay Times şi Michael Braga, de la The Sarasota Herald-Tribune
Jurnalism analitic – T. Christian Miller de la ProPublica şi Ken Armstrong, de la The Marshall Project
Jurnalism local – Michael LaForgia, Cara Fitzpatrick, şi Lisa Gartner, de la The Tampa Bay Times
Jurnalism naţional – redacţia The Washington Post
Jurnalism internaţional – Alyssa Rubin de la The New York Times
Critică – Emily Nussbaum de la The New Yorker
Comentariu – Farah Stockman de la The Boston Globe
Cronică – Kathryn Schulz de la The New Yorker
Editorial – John Hackworth de la Sun Newspapers
Caricatură – Jack Ohman de la The Sacramento Bee
Fotografie breaking news – The New York Times şi Reuters
Fotoreportaj – Jessica Rinaldi, de la The Boston Globe
Arte
Ficţiune – Viet Thanh Nguyen for The Sympathizer
Teatru – Lin-Manuel Miranda for Hamilton
Istorie – T.J. Stiles for Custer’s Trials: A Life on the Frontier of a New America
Biografie sau Autobiografie – William Finnegan for Barbarian Days: A Surfing Life
Poezie – Peter Balakian for Ozone Journal
Non ficţiune – Joby Warrick for Black Flags: The Rise of ISIS
Muzică – Henry Threadgill for In for a Penny, In for a Pound