"Cristaluri de Boemia" - expoziţie la Muzeul Naţional de Artă al României

O expoziţie de cristaluri ceheşti, intitulată "Cristaluri de Boemia", va fi vernisată pe 11 septembrie în Sălile Kreţulescu ale Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR), au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţi ai instituţiei.

Urmărește
146 afișări
Imaginea articolului "Cristaluri de Boemia" - expoziţie la Muzeul Naţional de Artă al României

"Cristaluri de Boemia" - expoziţie la Muzeul Naţional de Artă al României (www.czech-it.ro)

Expoziţia este realizată în colaborare cu Muzeul Sticlei şi Bijuteriei din Jablonec nad Nisou şi Centrul Ceh din Bucureşti.

Aceasta îşi propune să prezinte un fenomen unic în lume - cristalurile de Boemia - a cărui exclusivitate se bazează pe echilibrul dintre producţia manuală şi cea tehnologică, dar şi pe procesul artistic unic.

Vor fi expuse piese din toate categoriile: flacoane de diverse tipuri, candelabre şi articole de sticlă decorative şi utilitare (de uz cotidian), obiecte ornamentale, recipiente pentru băuturi, vaze, articole pentru birou etc.

Inventivitatea metodelor dezvoltate în zona muntelui Jizera de ingineri, ajustori şi sticlari, dar şi viziunea antreprenorilor şi investitorilor locali au făcut ca recipientele de parfum, călimările şi accesoriile de masă produse în acest fel să fie cât mai prezente pe piaţa mondială.

Din perspectiva producţiei, cristalurile de Boemia s-au sprijinit întotdeauna pe două aspecte fundamentale - calitatea sticlei şi tiparele din metal făcute cu precizie.

Pasta de cristal care să nu se decoloreze în prezenţa luminii (a cărei culoare să rămână constantă) era deja prelucrată în secolul al XIX-lea în zona muntoasă Jizera.

Această pastă putea fi prelucrată cu uşurinţă prin suflare, presare sau turnare în tipare de metal.

Actualmente se deosebesc două tipuri de cristaluri de Boemia, în funcţie de metoda de producţie - prin tăiere şi prin presare.

În vreme ce primul tip reprezintă, practic, sticlă suflată, a cărei formă este obţinută cu ajutorul unui tipar, fiind apoi şlefuită, al doilea tip se obţine prin presare folosind tipare cu cleşte de presare.

Chiar şi în acest caz, creativitatea proiectului şi experienţa sticlarului reprezintă o componentă esenţială a procesului de producţie, ceea ce face, de fapt, diferenţa între cristal şi sticla presată comună.

Piesele expuse sunt reprezentative pentru producţia de cristaluri de Boemia de la mijlocul secolului al XIX-lea şi până în contemporaneitate.

Expoziţia va putea fi vizitată până pe 7 decembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici