- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (24.01.2011, 13:05)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cristian Mandeal revine după 20 de ani pe scena Sălii Radio, la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio
Dirijorul român Cristian Mandeal revine, vineri, pe scena Sălii Radio, la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio, pentru un concert la care va participa şi pianistul rus Nicolai Demidenko, informează un comunicat.
Urmărește
8 afișări
Cu această ocazie, Cristian Mandeal va dirija Orchestra Naţională Radio în premieră pe o scenă românească. El a mai dirijat orchestra în 2009, când a susţinut alături de aceasta un concert în cadrul Zilelor Culturale ale Băncii Central Europene, la Frankfurt.
Concertul din 28 ianuarie de la Sala Radio va beneficia şi de prestaţia pianistului rus Nicolai Demidenko, pentru "Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră", de Serghei Rachmaninov.
În partea a doua a concertului, publicul va putea asculta "Simfonia a VIII-a în do minor, op. 65" de Dmitri Şostakovici.
Biletele se găsesc la casa de bilete a Sălii Radio şi prin reţeaua Eventim, în magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărtureşti şi Humanitas şi online pe www.eventim.ro.
În cei aproape 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal și-a exercitat profesia atât în străinătate, cât mai ales în România. Ca dirijor principal și director general al Filarmonicii "George Enescu" (1991 - 2009), a ridicat nivelul acesteia, lăsând în urmă o instituție-etalon pentru România.
A mai fost director artistic al Northern Israelian Orchestra - Haifa (1999 - 2002) și la Orchestra Naționala Bască - San Sebastian (2001 – 2008), dirijor permanent la Orchestra "Haydn" di Bolzano e Trento, Italia (2000 - 2003), dirijor oaspete principal al Orchestrei "Halle" Manchester (2003 - 2008) - primul deținător al acestui titlu în întreaga existență de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006/ 2007) și al Filarmonicii din Copenhaga (2006 - prezent).
După plecarea sa, în 2009, de la pupitrul Filarmonicii "George Enescu", de care şi-a legat destinul aproape 20 de ani, cariera lui Cristian Mandeal s-a desfăşurat mai mult în afara graniţelor. Simfonia a III-a de Mahler la Monte Carlo, concertul cu Orchestra Naţională Radio la Frankfurt în cadrul Zilelor Băncii Central Europene, două concerte cu Filarmonica din Copenhaga (Saint-Saens - "Danse Macabre", Liszt - "Totentanz", Berlioz - "Simfonia fantastică") şi cinci concerte cu Orchestra Naţională Bască sunt numai câteva repere din activitatea concertistică a dirijorului român din ultimii doi ani.
În anul 2010, revine în România pentru premiera spectacolului "Olandezul zburător" la Opera Naţională Bucureşti.
Cristian Mandeal a dirijat peste 60 de prime audiții absolute. În special ale compozitorilor români, dar și străini, o parte dintre acestea fiindu-i dedicate.
Nikolai Demidenko s-a impus în viaţa muzicală ca unul din cei mai reprezentativi pianişti ai generaţiei sale. Începând să studieze pianul chiar înainte de a împlini cinci ani, Nikolai Demidenko a studiat apoi la Şcoala de Muzică Gnessin şi la Conservatorul din Moscova, unde l-a avut ca profesor pe Dmitri Bashkirov.
A evoluat pe cele mai cunoscute scene alături de orchestre precum Orchestra Simfonică Radio de la Moscova, Orchestra Simfonică din Bournemouth, Marea Britanie, Orchestra Simfonică de la Goteborg, Orchestra Simfonică din Praga, Orchestra Simfonică din São Paulo, Orchestra Simfonică din Odesa, West Australian Symphony, Camerata Salzburg, Filarmonica din Olso, Filarmonica din Varşovia, Royal Philharmonic Orchestra, Londra, Orchestra Simfonică Regală din Liverpool, Filarmonica din Israel, Orchestre National de France.
A colaborat totodată cu distinşi dirijori printre care se numără Vladimir Fedoseyev, Manfred Honeck, Andrey Boreyko, Thierry Fischer, Okko Kamu, Daniel Harding, Mariss Jansons, Susanna Mälkki, Sir Roger Norrington, Alexander Lazarev, Tania Miller, Gianandrea Noseda, Gerard Schwarz, Evgeny Svetlanov, Yuri Temirkanov, Yakov Kreizberg, Osmo Vanska, Leif Segerstam şi Yan Pascal Tortelier.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
Citește pe alephnews.ro: Moscova nu are bani nici să câștige războiul cu Ucraina, nici să piardă. Care este situația economică a Rusiei
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe