Cristian Mungiu, cea mai mare finanţare la concursul de proiecte organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei

Regizorul Cristian Mungiu a obţinut cea mai mare finanţare, 1.188.000 de lei, pentru cel mai nou film al său, la primul concurs de proiecte organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) în 2011, se arată pe site-ul instituţiei.

Urmărește
353 afișări
Imaginea articolului Cristian Mungiu, cea mai mare finanţare la concursul de proiecte organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei

Cristian Mungiu (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Titlul proiectului cinematografic semnat de Cristian Mungiu, aşa cum apare pe site-ul CNC, este "Provizoriu". Mungiu a obţinut un punctaj total de 90,60.

La aceeaşi sesiune, Centrul Naţional al Cinematografiei a mai acordat finanţare unor proiecte care vor fi regizate de Corneliu Porumboiu, Cristi Puiu, Tudor Giurgiu şi Florin Şerban.

Astfel, pe locul al doilea în topul sumelor acordate de CNC proiectelor cinematografice la concursul din septembrie s-a situat Corneliu Porumboiu, cu 1.115.000 de lei şi un punctaj de 78,60, pentru "Un interval de 9 minute".

Pe locul al treilea s-a clasat Cristi Puiu, cu proiectul "La Conac", pentru care casa de producţie Mandragora a obţinut un punctaj total de 76,45 şi o finanţare de 910.000 de lei.

Florin Şerban a obţinut, cu proiectul cinematografic "Îmi curgi prin vine", o finanţare de 845.000 de lei şi un punctaj de 63,25.

Horaţiu Mălăele a obţinut o finanţare de 902.000 lei, cu proiectul MediaPro Pictures "Cavalerul albastru", iar Mihai Ionescu a obţinut o finanţare de 780.000 de lei, pentru "Cutia de ghete".

Totodată, Tudor Giurgiu a obţinut o finanţare de 760.000 de lei, pentru proiectul cinematografic "Cristian".

Printre perdanţii concursului CNC la secţiunea Lungmetraj ficţiune se numără Adrian Sitaru, cu "Fixeur", Anca Damian, cu proiectul "O vară foarte instabilă", şi Radu Gabrea, cu "Pianul".

Comisia de selecţie a proiectelor cinematografice pentru secţiunea de filme de ficţiune de lung şi scurtmetraj, producţie şi dezvoltare de proiecte a avut următoarea componenţă: Constantin Chelba (cineast), Irina Margareta Nistor (critic), Florin Mihăilescu (director de imagine, profesor universitar), Copel Moscu (regizor, profesor universitar) şi Mihai Orăşanu (producător, profesor universitar).

Comisia de selecţie a proiectelor cinematografice, secţiunea filme documentare, producţie şi dezvoltare de proiecte a fost formată din Dumitru Budrala (regizor), Manuela Cernat (critic, profesor universitar) şi Laurenţiu Damian (regizor, profesor universitar).

De asemenea, comisia de selecţie a proiectelor cinematografice, secţiunea filme de animaţie, producţie şi dezvoltare de proiecte a fost formată din Radu Igazsag (regizor, profesor universitar), Constantin Păun (regizor) şi Dan Vasiliu (profesor universitar).

Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) a alocat o sumă totală de 10 milioane de lei pentru prima sesiune a concursului de proiecte cinematografice din acest an. Dosarele de concurs au putut fi depuse până pe 9 septembrie.

Valoarea maximă a creditului direct pe care îl poate obţine un producător pentru proiectele declarate câştigătoare la concursul de selecţie din prima sesiune a acestui an este de 12% (1.188.000 de lei) din creditul direct alocat pentru producţie.

Anul trecut, CNC a organizat două concursuri de proiecte cinematografice. Astfel, la primul concurs organizat în 2010 de CNC, proiectul "Despre oameni şi melci", de Tudor Giurgiu, înscris la categoria ficţiune lungmetraj, a obţinut cea mai mare finanţare - 1.635.000 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici