- Home
- Cultură-Media
- BUCURESTI, (06.09.2012, 15:35)
- ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cristian Mungiu, despre propunerea la Oscar: Realist vorbind, şansele noastre sunt destul de mici
Regizorul Cristian Mungiu a vorbit pentru MEDIAFAX despre impactul pe care îl are propunerea la Oscar a filmului său "După dealuri" asupra producţiilor româneşti, dar şi despre şansele pe care această peliculă sau oricare alt film românesc le-ar putea avea la un trofeu.
Urmărește
467 afișări
Cristian Mungiu (Imagine: Andreea Balaurea/ Mediafax Foto)
"Din câte am văzut cu ocazia precedentului meu film, care a fost desemnat să fie reprezentantul României la Oscar, «4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile», nominalizarea ajută substanţial la promovarea filmului în vederea distribuţiei - în special în Statele Unite - chiar şi dacă filmul nu este reţinut între ultimele nouă sau ultimele cinci. Nominalizarea noastră în 2007 a influenţat deopotrivă, într-o anume măsură, şi nominalizarea filmului «4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile» la Globul de Aur", a declarat regizorul pentru MEDIAFAX.
Cristian Mungiu susţine că "nereţinerea filmului ("4, 3, 2", n.r.) între ultimele 9 finaliste pentru Oscar ne-a adus, conform distribuitrorului nostru american, mai multă presă şi popularitate decât dacă am fi fost nominalizaţi - dată fiind surpriza".
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Regizorul adaugă că acea experienţă a făcut ca regulamentul cu privire la filmele străine să fie schimbat, astfel că, de la această ediţie a premiilor Oscar, va exista o comisie suplimentară, formată din cineaşti şi jurnalişti care, în cazul filmelor străine, adaugă câteva titluri peste cele pe care le desemnează prin vot ansamblul Academiei de film americane.
"Chiar şi aşa, realist vorbind, şansele noastre, şi ale oricărui film românesc, în momentul ăsta, de a fi reţinut măcar între ultimele nouă este destul de mică, dat fiind absenţa cvasi-totală a unui buget specific destinat promovării candidaturii României la Oscar - în condiţiile în care alte ţări au bugete de ordinul sutelor de mii de dolari, cel puţin. Data trecută am primit un mic sprijin de la ICR (Institutul Cultural Român, n.r.) şi CNC (Centrul Naţional al Cinematografiei, n.r.), dar e greu de crezut că în situaţia de acum ICR mai are resurse să sprijine candidatura. Rămâne să vedem ce decide CNC-ul, în condiţiile în care şi resursele acestuia par să fie tot mai mici", conchide Cristian Mungiu.
În 2007, filmul lui Cristian Mungiu "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", premiat cu Palme d'Or la Cannes, a reprezentat propunerea României la Oscarul pentru cel mai bun film străin.
Fiecare ţară poate propune o producţie proprie pentru această distincţie, iar dintre zecile de propuneri, este alcătuită mai întâi o listă scurtă de nouă pelicule, dintre care sunt apoi desemnate cele cinci nominalizări. În ianuarie 2008, când s-a anunţat lista scurtă a filmelor propuse la această categorie a Oscarului, neincluderea filmului multipremiat al lui Mungiu, care fusese nominalizat la Globurile de Aur în acelaşi an, a cauzat un adevărat scandal. În acel an însă, Cristian Mungiu a devenit primul regizor român al cărui film a primit o nominalizare la premiul Globul de Aur pentru cel mai bun film străin.
Filmul "După dealuri" de Cristian Mungiu, dublu premiat în mai la Festivalul de Film de la Cannes, a fost desemnat să reprezinte România la premiile Oscar de anul viitor, la categoria cel mai bun film străin, a anunţat joi Centrul Naţional al Cinematografiei.
Un juriu român format din Eugenia Vodă, critic de film şi realizator TV, Magda Mihăilescu, critic de film, Cristina Corciovescu, critic şi istoric de film, Mihai Chirilov, critic de film,director artistic al Festivalului Internaţional de Film Transilvania, Cluj, Dana Duma, critic de film, Dinu Tănase, director de imagine şi regizor, şi Eugen Atanasiu, critic de film, a ales, cu o majoritate de voturi, ca filmul lui Cristian Mungiu să reprezinte România la premiile Academiei de film americane pe 2012, ce vor fi decernate la începutul anului viitor.
Premiat pentru scenariu şi pentru interpretare - un dublu trofeu, acordat actriţelor Cosmina Stratan şi Cristina Flutur - la Cannes, filmul este scris şi regizat de Mungiu, inspirat de romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu Bran.
"După dealuri" spune povestea a două fete care au crescut împreună şi care se reîntâlnesc după câţiva ani de despărţire. Alina se întoarce din Germania să o ia cu ea pe Voichiţa, prietena ei din copilărie faţă de care se simte încă foarte ataşată. Voichiţa şi-a găsit însă calea în credinţă, iar maicile printre care trăieşte la mănăstire ţin locul familiei pe care nu a avut-o niciodată. Alina luptă cu toate puterile să recâştige afecţiunea Voichiţei, făcându-i pe cei din jur să se întrebe de unde vine forţa care o animă.
"După dealuri" are distribuitori în peste 30 de ţări şi îşi continuă traseul prin marile festivaluri ale lumii: Karlovy Vary, Sarajevo, Moscova, Florenţa, urmând ca în curând să fie prezentat la Toronto - în secţiunea Masters, New York Film Festival, AFI Fest Los Angeles, Buenos Aires şi multe altele.
Filmul va fi proiectat la Bucureşti în avanpremieră în închiderea festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, pe 25 octombrie.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe