Cristian Mungiu, la premiera "După dealuri": Este un film în care actorii sunt cei mai expuşi

Regizorul Cristian Mungiu a declarat, joi seară, după premiera de gală a filmului "După dealuri", care a avut loc la cinema Patria din Bucureşti, că pelicula, care a primit premiul pentru scenariu şi interpretare feminină, anul acesta, la Cannes, este una în care "actorii sunt cei mai expuşi".

Urmărește
1256 afișări
Imaginea articolului Cristian Mungiu, la premiera "După dealuri": Este un film în care actorii sunt cei mai expuşi

Cristian Mungiu, la premiera "După dealuri": Este un film în care actorii sunt cei mai expuşi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Regizorul Cristian Mungiu a spus că trofeul pentru interpretare primit la Festivalul de la Cannes de Cristina Flutur şi Cosmina Stratan reprezintă, de fapt, "un premiu pentru şcoala românească de actorie".

Mungiu a mai spus, pe scenă, înainte de a începe proiecţia, că "După dealuri" este o producţie la care s-a muncit timp de doi ani. "A fost o muncă în condiţii foarte dificile. Cea mai grea a fost partea de filmare şi o să vedeţi de ce", a spus acesta.

La rândul său, actriţa Dana Tapalagă a declarat, când s-a urcat pe scenă, după proiecţie, alături de colegii actori Cristina Flutur, Cosmina Stratan şi Valeriu Andriuţă: "Sper că aţi văzut un film care vorbeşte despre adevăr, despre simplitate, despre nădejde şi dragoste".

Pe de altă parte, Cristian Mungiu s-a declarat nemulţumit de calitatea proiecţiei de la premieră. "Vă mulţumim pentru răbdare. Cred că calitatea proiecţiei reflectă starea cinematografiei române (...) Îmi pare bine că proiecţia s-a desfăşurat până la capăt", a mai spus regizorul.

"Mi-aş dori ca acesta să fie un semn de interes general pe care publicul îl are. Mi-aş dori ca şi mâine să fie la fel. Mă îndoiesc că aşa va fi", a spus Cristian Mungiu, în faţa unei săli pline, de 1.000 de locuri.

Filmul "După dealuri", în regia lui Cristian Mungiu, intră în cinematografele din România vineri, iar traseul lungmetrajului cuprinde peste 40 de oraşe, unele dintre ele fără săli de cinema.

Seri de gală în prezenţa echipei sunt organizate şi la Iaşi (vineri) şi Cluj (sâmbătă). În prima săptămână, filmul scris şi regizat de Cristian Mungiu şi inspirat de romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu Bran va putea fi văzut şi de spectatorii din Timişoara, Arad, Craiova, Constanta, Bacău, Piteşti, Ploieşti, Târgu Mureş, Braşov, Brăila şi Tulcea. În luna noiembrie, pelicula propusă de România la Oscarul pentru cel mai bun film străin din 2013 va putea fi vizionată şi la Sibiu, Piatra Neamţ, Oradea, Deva, Botoşani, Alba Iulia, Bistriţa, Râmnicu Vâlcea şi în alte localităţi. Filmul va ajunge şi în oraşe care nu mai dispun de cinematograf, precum Călăraşi, Alexandria, Slobozia, Miercurea Ciuc şi Lugoj, iar proiecţiile vor fi organizate în case de cultură, teatre şi alte spaţii pentru spectacole. Detalii despre oraşele şi sălile unde rulează "După dealuri" vor putea fi găsite în permanenţă pe site-ul filmului, www.dupadealuri.ro.

"După dealuri" a rulat în avanpremieră la Vaslui şi la Câmpina, la sfârşitul lunii septembrie. În paralel, cariera filmului premiat la Cannes pentru scenariu şi interpretare continuă în marile festivaluri ale lumii. Notorietatea filmului, construită după Festivalul de la Cannes de numeroasele cronici elogioase apărute în presa internaţională, este confirmată de proiecţiile sold out - cu câteva zile înainte de rulare - de la Haifa, Hamburg, BFI London Film Festival şi New York Film Festival.

Recent, lungmetrajul "După dealuri" a câştigat marele premiu al secţiunii Filmmakers of Tomorrow - FEDEORA, la Festivalul Internaţional de Film de la Haifa, trofeu acordat de un juriu desemnat de Federaţia Criticilor de Film din Europa şi Zona Mediteraneană. "După dealuri" a fost desemnat cel mai bun film şi la Festivalul de la Vukovar (Croaţia) şi la Herceg Novi (Muntenegru).

În jur de 40 de ţări, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie şi Rusia, au cumpărat drepturile de distribuţie ale filmului. Distribuitorul român este Voodoo Films.

"După dealuri" spune povestea a două fete, Alina (Cristina Flutur) şi Voichiţa (Cosmina Stratan), care au crescut împreună la orfelinat şi s-au regăsit apoi într-o mănăstire izolată din România. Alina vrea să plece de acolo pentru a se stabili în Germania şi îşi doreşte ca Voichiţa să vină cu ea. Însă Voichiţa este ataşată profund de viaţa de la mănăstire. Atunci când Alina îl înfruntă pe preot, tânăra este dusă la spital, iar persoanele care o îngrijesc încep să creadă că este posedată de diavol.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici