- Home
- Cultură-Media
- ROMA, (10.04.2015, 15:03)
- Florin Badescu
Cristian Mungiu, printre cineaştii care protestează faţă de înlocuirea legii copywright-ului în UE
Regizorul român Cristian Mungiu se numără printre cei 20 de cineaşti europeni de top, printre care Michel Hazanavicius, Wim Wenders, Paolo Sorrentino, Ken Loach, care vor să protejeze actuala lege a drepturilor de autor, pe care Comisia Europeană vrea să o înlocuiască cu Digital Single Market (DSM).
Urmărește
151 afișări
Cristian Mungiu, printre cineaştii care protestează faţă de înlocuirea legii copywright-ului în UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Cu ocazia evenimentului "Rendez-Vous with New French Cinema" organizat recent la Roma, un număr de 20 de regizori europeni au decis să protesteze faţă de propunerea Comisiei Europene de înlocuire a actualei legi a drepturilor de autor cu Digital Single Market (DSM), o măsură legislativă care va permite producţiei audiovizuale şi operelor cinematografice să circule liber în interiorul Uniunii Europene prin intermediul unor licenţe paneuropene, informează site-ul revistei Variety.
Cineaştii spun că propunerea CE va elimina noţiunea de "exclusivitate teritorială", îi va deposeda de drepturi pe posesorii acestora şi va aduce beneficii doar platformelor multiteritoriale, precum Netflix şi Google. Abrogarea actualei legi a drepturilor de autor ar ameninţa, de asemenea, întregul sistem de finanţare care a permis dezvoltarea şi înflorirea industriilor cinematografice şi culturale din Europa.
"Filmele noastre sunt o formă de speranţă şi ele contribuie, cu modestie, dar în mod cert, la construirea identităţii europene. Într-o epocă în care unele dintre ţările noastre se confruntă cu noi tendinţe obscurantiste care seamănă cu un acces de ură, un licăr de speranţă poate să fie adus de cinema", se afirmă în documentul semnat de cei 20 de cineaşti europeni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
În acea scrisoare deschisă, adresată autorităţilor publice europene, organismelor naţionale din domeniul cinematografiei şi EFAD (European Film Directors Agency), semnatatorii ei au indicat câteva metode ce ar putea fi utilizate pentru a îmbunătăţi circulaţia filmelor în cinematografe, pe platformele digitale şi la posturile TV din Europa.
Documentul cere, de asemenea, protejarea cinematografelor de artă şi subliniază nevoia finanţării programelor ce vizează trecerea acestora la tehnologia digitală. Semnatarii documentului au subliniat, totodată, nevoia presantă de plasare a "uriaşilor din domeniul internetului global" (precum platforma Netflix) pe picior de egalitate cu actorii locali de pe piaţa cinematografică, în ceea ce priveşte obligaţiile fiscale şi cotele de investiţii.
În acelaşi timp, documentul a semnalat importanţa pe care o au radiodifuzorii naţionali în finanţarea unei diversităţi de filme europene şi în posibila lansare a unei platforme digitale paneuropene care să fie dedicată filmelor de artă.
Potrivit screendaily.com, documentul prezentat la Roma a fost semnat de peste 20 de cineaşti europeni de top, inclusiv de laureaţii cu Oscar Michel Hazanavicius şi Paolo Sorrentino şi laureaţii cu Palme d'Or Cristian Mungiu şi Ken Loach.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe