Cristian Mungiu va fi omagiat la Festivalul Internaţional de Film de la Salonic

Cristian Mungiu va fi omagiat la Festivalul Internaţional de Film de la Salonic (2 - 11 noiembrie), în cadrul evenimentului urmând să fie proiectate filmele cineastului român, de la scurtmetrajul "Mâna lui Paulista" până la cel mai nou lungmetraj al acestuia, "După dealuri", dublu premiat la Cannes.

Urmărește
150 afișări
Imaginea articolului Cristian Mungiu va fi omagiat la Festivalul Internaţional de Film de la Salonic

Cristian Mungiu (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Tributul adus lui Cristian Mungiu face parte din secţiunea "Balkan Survey" a evenimentului de la Salonic, Grecia, potrivit site-ului festivalului. Programul include prezentarea filmografiei complete a cineastului, dar şi lansarea unei cărţi cu eseuri şi cronici referitoare la filmele realizate de Mungiu.

Astfel, în programul-tribut vor rula scurtmetrajele "Mariana" (1997, 16'), "Mâna lui Paulista" (1998, 15'), "Nici o întâmplare" (1999, 17'), "Zapping" (2000, 15'), "Corul pompierilor" (2000, 30'), "Turkey Girl" 2005, 20') şi lungmetrajele "Occident" (2002), "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" (2007), "Amintiri din Epoca de Aur" (2009) şi "După dealuri" (2012).

"Scurtmetrajele lui Mungiu, începând cu «Mariana», în 1997, sunt o mostră fascinantă a operei sale. Sunt diferite de lungmetrajele pe care le-a realizat ulterior. În aceste prime eforturi de a regiza, Mungiu îşi arată o latură mai înclinată spre umor; de asemenea, există un grad de suprarealism în aceste filme", se arată pe site-ul Festivalului de la Salonic.

"Elementele de bază din cinematografia sa naturalistă şi antropocentrică pot fi găsite în scurtmetrajele sale, dar regizorul pare să-şi fi solidificat ideile şi stilul, după primul său lungmetraj, «Occident». Filmele sale nu arată implicare emoţională,dar stârnesc reacţii puternice. Acestea au în centru micile poveşti ale unor oameni comuni, care se reflectă în societatea din jurul lor. Mungiu nu îi judecă, dar explorează decizii şi acţiuni, lucruri care, în universul filmelor sale, sunt singurul răspuns pe care cineva poate să îl dea loviturilor vieţii ce provin din forme corupte de autoritate", mai scriu reprezentanţii Festivalului de Film de la Salonic.

Premiat pentru scenariu şi pentru interpretare - Cosmina Stratan şi Cristina Flutur - la Festivalul de Film de la Cannes, "După dealuri", cel mai recent lungmetraj al lui Mungiu, numit de reprezentanţii Festivalului de la Salonic "o capodoperă", este scris şi regizat de cineast şi inspirat de romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu Bran.

"După dealuri", care este şi propunerea României la Oscar, la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină", spune povestea a două fete care au crescut împreună şi care se reîntâlnesc după câţiva ani de despărţire. Alina se întoarce din Germania să o ia cu ea pe Voichiţa, prietena ei din copilărie faţă de care se simte încă foarte ataşată. Voichiţa şi-a găsit însă calea în credinţă, iar maicile printre care trăieşte la mănăstire ţin locul familiei pe care nu a avut-o niciodată. Alina luptă cu toate puterile să recâştige afecţiunea Voichiţei, făcându-i pe cei din jur să se întrebe de unde vine forţa care o animă.

În 2007, filmul lui Cristian Mungiu "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", premiat cu Palme d'Or la Cannes, a reprezentat propunerea României la Oscarul pentru cel mai bun film străin.

Programul "Balkan Survey" de la Salonic este completat de o serie de filme din această regiune, printre care se numără şi producţiile româneşti "30-40-50", de Iulia Rugina, Eva Pervolovici & Stanca Radu, "Chefu'", de Adrian Sitaru şi "Toată lumea din familia noastră", de Radu Jude.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici