Cristian Nemescu şi Andrei Toncu, omagiaţi la CineClub NexT (Video)

Cristian Nemescu şi Andrei Toncu au fost comemoraţi, luni, la CineClub NexT, la împlinirea a doi ani de la accidentul în care şi-au pierdut viaţa, cu proiecţii ale unor filme realizate de ei, premii, dar şi discuţii între scenaristul Tudor Voican, editorul de imagine Liviu Marghidan şi public.

Urmărește
24 afișări
Imaginea articolului Cristian Nemescu şi Andrei Toncu, omagiaţi la CineClub NexT (Video)

Cristian Nemescu (Imagine: Mediafax Foto)

La eveniment, care a început la ora 20.00, au rulat două filme regizate de Nemescu, al căror sunet este semnat de Andrei Toncu, "Mihai şi Cristina" (2001, 15 minute), un film de şcoală, în care scenaristul Tudor Voican apare în postura de actor, şi mediumetrajul "Marilena de la P7" (2006, 45 de minute). Înainte ca filmele să înceapă să ruleze pe ecran, producătoarea Ada Solomon a menţionat că evenimentul marchează împlinirea a doi ani de la moartea celor doi artişti, iar pe ecran au apărut fotografii cu Andrei Toncu şi Cristian Nemescu.

După proiecţia filmelor, Liviu Marghidan şi Tudor Voican şi-au amintit cum au lucrat împreună cu cei doi artişti. Marghidan a povestit despre faptul că locul unde a fost filmat mediumetrajul "Marilena de la P7", o dramă care se petrece într-un ghetou, era unul dintre cele mai periculoase cartiere bucureştene, unde majoritatea oamenilor sunt traficanţi de droguri, iar taximetriştii refuză să te ducă acolo.

Directorul de imagine al unor pelicule semnate de Nemescu, precum "California Dreamin' (Nesfârşit)" şi "Marilena de la P7", şi-a amintit că, atunci când el şi regizorul au mers în prospecţie în cartier, au fost înconjuraţi de cinci locuitori ai zonei. "Le-am povestit ce vrem să facem şi se mai trezea câte unul să ne spună 'Frate, eu vreau să fac, aşa, un film cu karate', iar noi le explicam că noi nu vrem să facem filme cu karate". Echipa de filmare a trebuit să se facă acceptată în zonă, în cele zece zile în care a lucrat acolo. "Ne-am gândit de mai multe ori dacă să venim cu poliţia după noi şi pur şi simplu să filmăm sau să ne lăsăm acceptaţi", a mărturisit Ada Solomon. Cei implicaţi în proiect au optat pentru a doua variantă, chiar dacă erau o apariţie bizară pentru locuitorii cartierului, cu Ada Solomon însărcinată în luna a şaptea, Liviu Marghidan, o prezenţă impunătoare, şi Cristian Nemescu, "o mână de om". "Trebuia să vorbim în limba lor", a mărturisit Marghidan, care şi-a amintit că acţiunea din film era atât de realistă, încât locuitorii veneau la echipa de filmare să cumpere puţin timp cu "prostituatele".

Şi, pentru că fiecare stradă avea căpetenia ei, echipa trebuia să ştie cu cine să se înţeleagă, pentru a asigura liniştea muncii lor. Marghidan a povestit că "Marilena" s-a născut pentru că Nemescu dorea să mai realizeze un film înainte de lungmetrajul "California Dreamin'". "Trebuia să fie un film cu mineri sau un film cu copii (...) Cristian era speriat să lucreze cu copiii". Şi, din lipsă de mai mulţi bani, echipa a ajuns să pună în practică proiectul cu copiii.

Lungmetrajul echipei, "California Dreamin' (Nesfârşit)" a avut nevoie de patru ani pentru a deveni, din idee, film. Povestea şefului de gară care a oprit un tren cu soldaţi americani care mergeau în Serbia în perioada conflictelor din Kosovo, în anii '90, s-a întâmplat în realitate. De fapt, Liviu Marghidan a aflat povestea dintr-un documentar, iar şeful de gară a fost chiar invitat la filmări. "Era genul de om care ştia regulamentele pe de rost". Tudor Voican a spus că, spre deosebire de personajul din film, şeful de gară din realitate a oprit trenul cu americani de două ori. O dată când aceştia se duceau spre Serbia, câteva zile, şi a doua oară când se întorceau din Serbia, de data aceasta pentru aproape două săptămâni. "Şi când le-a pornit trenul, americanii jucau fotbal şi el râdea de americanii care alergau după tren", şi-a amintit Marghidan, care a mărturisit că el şi Cristian Nemescu şi-au dorit întotdeauna să facă filme de autor. De aceea, când a văzut scenariul la "California Dreamin'", Nemescu a spus că "e cam comercial". "Nu ne gândeam la Cannes. Speram că o să facem o figură frumoasă la Berlin". "California Dreamin'" a obţinut, în 2007, premiul Un Certain Regard pe Croazetă. Tudor Voican a mărturisit că mai sunt încă multe proiecte pe care le-a discutat cu Cristian Nemescu şi care nu au apucat să fie puse în practică, însă unele au şanse să devină realitate. "Dacă ne dă Centrul Naţional al Cinematografiei bani", a glumit Voican.

În cadrul evenimentului de luni, la care au participat şi părinţii lui Cristian Nemescu, au fost acordate Premiile Cinemagia câştigate de filmul "California Dreamin'" în urma votului publicului, din ianuarie.

"California Dreamin' (Nesfârşit)" a câştigat şapte dintre cele 18 categorii ale Premiilor Cinemagia, cele mai multe din cadrul acestei ediţii. Printre distincţiile primite din partea publicaţiei de ultima peliculă a lui Nemescu se numără premiul pentru cel mai bun scenariu (Tudor Voican şi Cristian Nemescu), premiul pentru cel mai bun actor în rol principal (Răzvan Vasilescu), premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar (Cătălina Mustaţă) şi premiul pentru cea mai bună imagine (Liviu Marghidan). Cătălina Mustaţă a declarat, la primirea premiului din partea redactorului-şef al Cinemagia, Gloria Sauciuc, că are două sentimente contradictorii legate de distincţie. "Simt o frustrare că el (Cristian Nemescu, n.r.) nu mai există decât prin ce a făcut (...), dar şi bucuria de a-mi fi amintit lucrul cu el". Şi Răzvan Vasilescu şi-a ridicat premiul în cadrul aceluiaşi eveniment.

Cristian Nemescu şi Andrei Toncu şi-au pierdut viaţa într-un accident de maşină, pe 25 august 2006. Cristian Nemescu avea 27 de ani, iar Andrei Toncu, 28 de ani. În noiembrie 2006, a fost înfiinţată Societatea Culturală NexT, în memoria celor doi, instituţie care organizează Festivalul Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NexT, care a ajuns, anul acesta, la cea de-a doua ediţie.

"California Dreamin' (Nesfârşit)"

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici