- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (07.09.2016, 17:50)
- Katy Marinescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cristian Teodorescu şi Varujan Vosganian, finalişti ai Premiului Literar al Europei Centrale Angelus
Cristian Teodorescu, cu romanul "Medgidia, oraşul de apoi", şi Varujan Vosganian, cu romanul "Cartea şoaptelor", sunt printre cei şapte finalişti ai prestigiosului Premiu Literar al Europei Centrale "Angelus", Polonia, pentru anul 2015, potrivit unui comunicat de presă al Polirom remis MEDIAFAX.
Urmărește
196 afișări
Cristian Teodorescu şi Varujan Vosganian, finalişti ai Premiului Literar al Europei Centrale Angelus
Ceilalţi cinci scriitori selectaţi în etapa finală sunt: Hen Maciej, Janko Anna, Niaklajeu Uładzimir, Sabaliauskaité Kristina, Šlepikas Alvydas.
Gala de decernare a Premiului Literar "Angelus" – cea mai importantă distincţie în domeniul creaţiei de proză pentru un volum tradus în limba polonă – va avea loc sâmbătă, 15 octombrie 2016, la Capitol, Wrocław.
Câştigătorul va fi recompensat cu un premiu în valoare de 150.000 PLN şi o statuetă realizată de artista Ewa Rossano. În cadrul Galei va fi decernat şi Premiul special al cititorilor "Natalia Gorbaniewska", dar şi Premiul pentru Traducere.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul
-
Retrospectivă 2024. Cele mai importante 10 evenimente din piaţa de capital: maxime istorice, finanţări record prin Fidelis, schimbări la ASF, vânzări din partea fondurilor de pensii, şocuri politice şi volatilitate
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
Toţi cititorii pot vota unul din cele şapte titluri finaliste, accesând site-ul www.angelus.com.pl.
În competiţie au fost înscrise 70 de romane, dintre care 14 au fost selectate, la începutul lunii august, în etapa semifinală, printre care şi romanele "Medgidia, oraşul de apoi/ Medgidia, miasto u kresu", traducere de Radosława Janowska-Lascăr, şi "Cartea şoaptelor/ Księga szeptów", traducere de Joanna Kornaś-Warwas. Mai multe detalii, aici: http://angelus.com.pl/english/news.
Premiu "Angelus" este cea mai importantă distincţie în domeniul creaţiei de proză pentru un volum tradus în limba polonă.
De la prima ediţie a Premiului "Angelus", în 2006, România a obţinut o primă nominalizare pe lista scurtă în 2010 – Norman Manea pentru romanul "Întoarcerea huliganului" (Polirom, 2003, 2006, 2008, 2011) –, iar în 2015, Lucian Dan Teodorovici, finalist cu romanul "Matei Brunul" (Polirom, 2011, 2014), a obţinut Premiul "Natalia Gorbaniewska", acordat în memoria primului preşedinte al juriului, pentru romanul care a primit cele mai multe voturi din partea publicului.
• "Medgidia, oraşul de apoi" (Cartea Românească, 2009; Polirom, 2012), de Cristian Teodorescu, a fost distins în 2010 cu Premiul Naţional de Proză al Ziarului de Iaşi, Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România şi Premiul pentru cel mai valoros roman în cadrul Colocviilor Romanului Românesc, Alba Iulia.
Cristian Teodorescu s-a născut la Medgidia, în 1954. A absolvit Facultatea de Filologie, secţia română-engleză, a Universităţii din Bucureşti. A început să scrie proză de la 14 ani pentru revista Vânătorul şi pescarul sportiv. A debutat editorial în antologia "Desant '83" (Cartea Românească, 1983). În 1985 îi apare volumul de povestiri "Maestrul de lumini", la Editura Cartea Românească (reeditat în 2005), urmat în 1988 de romanul "Tainele inimei", la aceeaşi editură. În 1991 publică la Editura Alex "Faust repovestit băieţilor mei, Petre şi Matei", apoi "Povestiri din lumea nouă (RAO, 1996), "Îngerul de la benzinărie" (povestiri, Paralela 45, 2002), "Maestrul de lumini şi alte povestiri" (Curtea Veche, 2005) şi romanele "Medgidia, oraşul de apoi" (Cartea Românească, 2009; Polirom, 2012) şi "Şoseaua Virtuţii. Cartea Câinelui" (Cartea Românească, 2015).
A obţinut Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor (1986), Premiul Academiei Române (1990), Premiul pentru proză scurtă al USR (1997), Premiul pentru roman al USR (2010) şi alte câteva premii ale unor ziare şi reviste. Povestirile sale au fost traduse în Olanda, Franţa, Statele Unite, Muntenegru, Polonia şi Ungaria.
• Cartea şoaptelor (Polirom, 2009, 2012), unul dintre cele mai apreciate volume semnate de Varujan Vosganian, a obţinut Premiul "Cartea anului 2009", acordat de revista România literară, cu sprijinul Fundaţiei Anonimul, Premiul revistei Observator cultural pe anul 2009, Marele premiu Niram Art – Trofeul Mihail Sebastian, acordat de revista multiculturală Niram Art, în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Madrid, Premiul "Mihail Sadoveanu", oferit de revista Viaţa Românească, Premiul pentru proză al revistei Argeş, Premiul "Gheorghe Crăciun", oferit în cadrul colocviului "Generaţia 80", Premiul revistei Convorbiri literare pe anul 2009, Premiul Academiei, acordat celei mai bune lucrări în proză a anului 2009. A fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2009.
Romanul "Cartea şoaptelor" a mai obţinut o nominalizare la unul dintre cele mai importante premii literare din spaţiul german, Premiul Târgului de Carte de la Leipzig.
Varujan Vosganian (n. 1958) este poet şi prozator. A publicat volumele de versuri "Şamanul albastru" (Editura Ararat, 1994), "Ochiul cel alb al reginei" (Editura Cartea Românească, 2001), "Iisus cu o mie de braţe" (Editura Dacia, 2005), "Cartea poemelor mele nescrise" (Cartea Românească, 2015) şi volumele de proză "Statuia comandorului" (nuvele – Editura Ararat, 1994), Cartea şoaptelor (roman – Editura Polirom, 2009, 2012), "Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri" (nuvele – Editura Polirom, 2013).
Cărţile sale au fost distinse sau nominalizate la importante premii în ţară şi în străinătate. Traduceri, prezentări, lecturi publice, precum şi comentarii critice ori eseuri din şi despre scrierile sale au fost realizate în numeroase ţări ale lumii.
Citeşte şi: Varujan Vosganian, propus de Uniunea Scriitorilor din Armenia pentru premiul Nobel pentru literatură
Citeşte şi: "Cartea şoaptelor", de Varujan Vosganian - roman devenit simbol al solidarităţii împotriva genocidului
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe