- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (27.03.2013, 19:17)
- Oana Ghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cristian Tudor Popescu - despre propagandă şi manipulare în filmul românesc, la Cinepolitica
Scriitorul şi jurnalistul Cristian Tudor Popescu este unul dintre invitaţii speciali ai Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica din Capitală şi le va vorbi cinefililor despre propagandă şi manipulare la începuturile cinematografului, informează un comunicat remis MEDIAFAX.
Urmărește
724 afișări
Cristian Tudor Popescu - despre propagandă şi manipulare în filmul românesc, la Cinepolitica
Cristian Tudor Popescu va susţine o conferinţă care va avea loc pe 5 aprilie, de la ora 19.00, la Cinema Elvira Popescu.
Pasionat de subiect, Cristian Tudor Popescu a vizionat sute de filme de arhivă şi a publicat o carte pe această temă, "Filmul surd în România mută" (Polirom, 2011). El predă, totodată, cursul "Tehnici de manipulare şi propagandă în cinematografie şi televiziune" la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale". Prezentarea din cadrul Cinepolitica va fi însoţită de fragmente din filme româneşti de arhivă, în special din perioada comunistă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
Conferinţa va fi urmată, de la ora 21.00, de proiecţia filmului "Răsună valea", regizat de Paul Călinescu în 1950. Primul film românesc de propagandă realizat după instaurarea comunismului, "Răsună valea" glorifică munca voluntară a brigadierilor de pe şantierul Bumbeşti-Livezeni şi îi prilejuieşte marelui actor Radu Beligan al doilea rol important de cinema, cel al unui "element decadent", satirizat conform cerinţelor epocii.
Un al treilea program special la Cinepolitica, pe lângă "Propagandă şi manipulare" şi "Insuportabila memorie", este "Drumul libertăţii", cu filme despre oameni care fug spre o lume care pare mai bună, dar care îşi găsesc cu greu calea odată ajunşi acolo.
"Ilegal/ Illégal", de Olivier Masset Depasse, filmul care a reprezentat Belgia la Oscar în 2010, este bazat pe evenimente reale. Tania este din Rusia şi trăieşte ilegal în Belgia cu fiul ei, Ivan, de 13 ani. Mereu pe poziţie de apărare, ea se teme de controalele poliţiei, până în ziua în care este arestată. Mamă şi fiu sunt separaţi, iar Tania este dusă într-un centru de detenţie. Ea ar face orice pentru a-şi regăsi fiul, dar nu va reuşi să evite ameninţările cu deportarea.
Filmul "Noaptea fără lună/ Nata pa hënë", în regia lui Artan Minarolli, membru al juriului Cinepolitica, este povestea Rudinei, o fată de 16 ani, şi a bunicului ei, un personaj sever şi enigmatic, care îşi părăsesc satul pentru a emigra clandestin în Vest. În tren, unde o întreagă populaţie de călători împărtăşeşte aceeaşi aspiraţie, Rudina cunoaşte un tânăr pe nume Gjergj. Împreună, pierd trenul şi sunt nevoiţi să străbată ţara pe jos, pentru a ajunge într-un final la plaja de unde toţi albanezii speră să evadeze. Filmul a fost proiectat în numeroase festivaluri şi premiat la MedFilm, Roma, Trenton (SUA) şi Napoli.
Festivalul Cinepolitica se deschide pe 2 aprilie, de la ora 20.00, cu "Frumoasa adormită/ Bella addormentata", de Marco Bellocchio. Festivalul se încheie pe 7 aprilie.
Biletele pentru proiecţiile din festival vor fi puse în vânzare la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu - fiecare cinematograf va vinde tichete doar pentru proiecţiile sale -, la preţul de 10 lei.
Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este sprijinit de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 06:58
Scholz spune că Germania trebuie să facă „totul” pentru a menţine relaţii bune cu Statele Unite
-
ieri, 21:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 994. Cât ajutor militar au livrat SUA Ucrainei din promisiunile făcute / Armata rusă avansează în apropierea a 10 aşezări din estul Ucrainei / Biden către Trump: ajutorul pentru Kiev este în interesul nostru