Criticul de teatru George Banu, primul laureat de origine română al Marelui Premiu al Francofoniei

Scriitorul şi criticul de teatru George Banu este primul laureat de origine română al Marelui Premiu al Francofoniei, distincţie acordată anual de Academia Franceză, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Urmărește
288 afișări
Imaginea articolului Criticul de teatru George Banu, primul laureat de origine română al Marelui Premiu al Francofoniei

Criticul de teatru George Banu (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Marele Premiu al Francofoniei este o distincţie acordată anual de Academia Franceză, cu scopul de a aduce omagiu "operei unei persoane francofone care, în ţara sa sau la nivel internaţional, a contribuit în mod excepţional la menţinerea şi îmbogăţirea limbii franceze".

Cu această ocazie, François Saint-Paul, ambasadorul Franţei în România, i-a adresat un mesaj de felicitare lui George Banu: "Îmi face o deosebită plăcere să îi adresez domnului George Banu cele mai calde felicitări şi să îi urez succes pe viitor. Cred că George Banu, asemeni altor nume celebre, dintre care îi voi cita pe Cioran, Eliade şi Brâncuşi, pune în evidenţă frumoasele relaţii franco-române, precum şi împletirea a două culturi care nu au încetat niciodată să se îmbogăţească reciproc. De curând, domnul Banu ne-a împărtăşit tuturor, prin scrierile sale, imaginea Parisului său intim, adăugând o nouă dimensiune poetică acestui spaţiu în care mulţi români celebri şi-au regăsit sau şi-au împlinit destinele".

George Banu este, totodată, Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor şi Cavaler al Ordinului Naţional al Meritului, distincţii primite din partea Republicii Franceze. Tot în Franţa, George Banu a primit, de trei ori, premiul criticii (Prix de la Critique) pentru cea mai bună carte de teatru.

Institutul Francez din Bucureşti a găzduit, în luna aprilie a acestui an, lansarea celui mai recent volum semnat de George Banu,"Parisul personal. Autobiografie urbană", în care scrierile autorului beneficiază de suportul vizual al fotografei Mihaela Marin, o carte care se plasează între mărturia subiectivă şi descrierea obiectivă, între promenada personală şi mitologia "oraşului luminilor".

George Banu este profesor la Sorbona şi alte universităţi, este preşedinte de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru şi preşedinte al premiului Europa pentru teatru. Recent, George Banu a fost ales membru de onoare al Academiei Române. Redactor şef al revistei Alternatives théâtrales şi director de colecţie la editura Actes Sud, George Banu a publicat un număr important de volume consacrate teatrului modern şi principalilor săi protagonişti, Peter Brook, Patrice Chéreau şi Luc Bondy. Printre cele mai recente apariţii în română se numără "Livada de vişini, teatrul nostru", "Reformele teatrului în secolul reînnoirii", "Shakespeare. Lumea-i un teatru", apărute la editura Nemira, "Iubire şi neiubire de teatru", lansată la editura Polirom, şi "Aproape de scenă", apărută la editura Curtea Veche.

George Banu este doctor honoris causa al mai multor universităţi. A primit premiul Uniunii Teatrale din România pentru operă critică şi a fost recent onorat la Cluj-Napoca de Teatrul Naţional, Teatrul Maghiar şi Muzeul de artă. Sorbona i-a dedicat volumul omagial "Călătoriile sau orizontul teatrului", tradus la editura Nemira, unde au semnat Peter Brook, Andrei Şerban, Eugenio Barba, Radu Penciulescu şi Niky Wolcz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici