Criticul Matei Călinescu a încetat din viaţă

Criticul şi teoreticianul literar Matei Călinescu a încetat din viaţă miercuri, în Bloomington, Indiana (Statele Unite ale Americii), au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţi ai editurii Polirom.

Urmărește
534 afișări
Imaginea articolului Criticul Matei Călinescu a încetat din viaţă

Criticul Matei Călinescu a încetat din viaţă (Montaj foto)

Criticul Matei Călinescu suferea de cancer. "Era un mare autor, un om extraordinar de sensibil, o minte ascuţită, o personalitate de o căldură şi de o generozitate cum rar întâlneşti", a declarat pentru MEDIAFAX criticul Carmen Muşat, redactor-şef al revistei Observator Cultural. De altfel, publicaţia specializată a realizat, în urmă cu câteva zile, un portret al lui Matei Călinescu, la cea de-a 75-a aniversare a criticului.

"Era un scriitor în deplinul înţeles al cuvântului şi greu încercat de soartă", şi-a mai amintit Carmen Muşat.

Potrivit presei locale, înmormântarea este programată luni, la capela All Saints din Bloomington, la ora locală 11.00.

Matei Călinescu s-a născut pe 15 iunie 1934. A fost licenţiat al Facultăţii de Filologie, secţia engleză, a Universităţii din Bucureşti (1957), a lucrat ca asistent, apoi ca lector la Catedra de literatură universală şi comparată a aceleiaşi instituţii. A debutat în Gazeta literară, cu poezia "Odihnă". Plecat din ţară în 1973, cu o bursă Fulbright, a decis să rămână în SUA, iar din 1979 a lucrat ca profesor de literatură comparată la Indiana University din Bloomington (Indiana), devenind ulterior profesor emerit.

În Statele Unite ale Americii, Matei Călinescu a scris numeroase eseuri şi studii de literatură comparată, în publicaţii precum Partisan Review, World Literature Today, Salmagundi, The Journal of Religion, TheDenver Quarterly, Southeastern Europe, History of European Ideas, Cadmos, Comparative Literature Studies, East European Politics and Societies.

După 1989, Matei Călinescu a revenit în publicistica românească, scriind articole şi materiale pentru reviste ca 22, Apostrof, România literară, Steaua.

Printre cărţile scrise de Matei Călinescu se numără "Matthew's Enigma... A father's portrait of his autistic son" (Indiana University Press, 2009), "Eugène Ionesco: Teme identitare şi existenţiale" (Iaşi, Junimea, 2006), "Un fel de jurnal, 1973 - 1981" (Iaşi, Polirom, 2005), "Tu: Elegii şi invenţii", (Iaşi: Polirom, 2004), "Portretul lui M" (Iaşi: Polirom, 2003). A mai scris "Titanul şi geniul în poezia lui Eminescu" (1964), "Aspecte literare" (1965), "Eseuri critice" (1967), "Eseuri despre literatura modernă" (1970), "Clasicismul european" (1971), "Conceptul modern de poezie: de la romantism la avangardă" (1972, ediţia a II-a, cu o nouă prefaţă, Piteşti, Editura Paralela 45, 2002).

Matei Călinescu a primit Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România (1969), Marele Premiu al Asociaţiei Scriitorilor Profesionişti din România (2002), Premiul AER pentru ştiinţe umane (2003), Premiul Uniunii Scriitorilor pentru eseu şi critică (2006).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici