- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (26.10.2016, 21:46)
- Letitia Provian
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cronica FNT: Poveştirile coregrafice ale lui Carolyn Carlson: de la unitate la fluiditatea apei şi arderea focului
Spectacolul de dans contemporan „Scurte povestiri” de Carolyn Carlson s-a jucat marţi, la Sala Studio a TNB ca parte a spectacolelor invitate în cadrul FNT, reuşind să transpună spectatorii timp de o oră şi jumătate în lumea simbolurilor şi a elementelor primordiale: apa, focul, yin-yang.
Urmărește
251 afișări
Cronica FNT: Poveştirile coregrafice ale lui Carolyn Carlson: de la unitate la fluiditatea apei şi arderea focului
Marţi seară, 25 octombrie, Sala Studio a fost ticsită de spectatori de toate vârstele veniţi spre a se întâlni cu coregrafa de origine americană Carolyn Carlson, dar şi cu dansatorii de la Carolyn Carlson Company, în cele trei mici performance-uri prezentate pe scenă sub forma unor povestiri coregrafice: „Li”, „Immersion”, „Burning”. Toate cele trei coregrafii au purtat publicul către spiritualitatea orientală, folosindu-se de o scenografie minimalistă în care fiecare obiect completa ideea dansului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Chiar dacă nu la fel de spectaculos precum celălalt mare eveniment de dans prezentat în cadrul FNT, spectacolul-invitat „Fresca”, în coregrafia lui Angelin Preljocaj, interpretat de zece dansatori, cele trei povestiri ale lui Carolyn Carlson au avut o componentă profund spirituală şi poetică, fiecare performance fiind extrem de concentrat în idei şi putând fi urmărit de sine-stătător.
„Scurtele povestiri” s-au deschis cu „Li” - un duo de 25 de minute pe care însăşi creatoarea spectacolului o defineşte în umătorii termeni: „Li” este o ideogramă care desemnează la origine grăuntele din jad sau din lemn, „motivul organic” de la baza tuturor lucrurilor, când fiinţa se află în acord cu „tao”.
„Li” este o ideogramă dansantă, alcătuită din mişcările şi căutările celor doi dansatori membri ai Companiei Caroly Carlson: Chinatsu Kosakatani şi Yutaka Nakata, pe muzica deosebit de inspirată a lui Aleksi Aubry-Carlson, cu jocuri de lumini. Bazat pe dualitatea yin-yang, perfomance-ul extrem de dens a vorbit despre ideea de dualitate şi unitate, despre limbaj şi corporalitate, despre ajungerea la esenţă. „Li” se referă la ceea ce stă la baza ordinii naturii şi este reflectat în forme organice.
Descriindu-se drept o călătoare neobosită, mereu în căutarea de a-şi dezvolta şi a împărtăşi publicului universul său poetic, Carlson îmbină metafizica de tip oriental cu limbajul dansului, cu mişcări fluide dar şi energice, cu muzica inspirată din zonele extrem-orientale, vorbind despre om (microcosmos) ca parte a macrocosmos-ului, despre stările interioare în consonanţă cu natura şi reprezentate prin mişcări de dans sub forme acvatice, poetice, caligrafice. „Scurtele povestiri” ale lui Carlson sunt scurte metamorfoze percutante, poeme vizuale, coregrafa preferând, de altfel, noţiunii de „coregrafie” cea de „poezie vizuală”.
Creatoare a peste 100 de performance-uri marcante pentru istoria dansului, Carolyn Carlson a primit în 2006 primul Leu de Aur atribuit unui coregraf în cadrul Bienalei de la Veneţia, dar şi distincţia de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor din partea Franţei.
„Dansul îmi permite să transmit energie. Munca mea îşi trage seva din qi gong, tai-chi şi artele marţiale. Mişcarea este un mod de comunicare universal. Poezia este piatra de temelie a operei mele; paşii vin mai târziu. Sunt dansatoare, dar sunt, mai presus de toate, poetă. Îmi place să-mi numesc creaţiile „poezii vizuale“, pentru că, pentru mine, totul începe cu o viziune. Nu-mi notez niciodată paşii coregrafiilor, prefer să desenez scena, să pictez spaţiul.”, exprima Carolyn Carlson într-un interviu pentru Festivalul Naţional de Teatru.
În cea de-a doua povestire a serii, „Immersion/ Imersiune”, un performance solo de 18 minute, Carolyn Carlson a dansat pe scena Sălii Studio într-o plutire fluidă, adesea improvizând în consonanţă cu ritmul valurilor. În această „odă” adusă apei prin mişcări de dans, Carlson a devenit ea însăşi elementul acvatic, val spumos, pescăruş, picătură de ploaie, într-o interpretare extrem de percutantă. Sunetul valurilor, al mareei, al imensităţii apelor s-a îmbinat în muzica creată de Nicolas de Zorzi, Carlson interpretând mişcările fluide ale apei, forţa ei distrugătoare dar şi dătătoare de viaţă, bucuria şi libertatea acestui element de nepătruns.
În „Burning/ Ardere”, Carolyn Carlson a prezentat prin mişcările şi energia emanată de dansatorul corean Won Myeong Won metamorfozele din fiecare etapă a vieţii, trimiţând spectatorii într-o călătorie contemplativă prin „vârstele” focului purificator, prin existenţa umană.
Pentru Carolyn Carlson, crearea unui solo este o posibilitate de întoarcere către sine. Acest demers dezvăluie un dialog intim, fără explicaţii, fără cuvinte, în căutarea gestului unic şi pur.
Pentru „poeta mişcării”, dansul este expresia energiei ascunse, iar mişcările desenate cu corpul dansatorului sunt expresii ale sufletului. Într-o legătură intimă cu elementele, dansatorul uneşte cerul cu pământul.
Joi, 27 octombrie, de la orele 21.00, aceeaşi Sală Studio a Teatrului Naţional din Bucureşti va găzdui în cadrul FNT spectacolul „Now” / „Acum” – care a avut premiera în 6 noiembrie 2014 la Théâtre National de la Danse Chaillot din Paris – şi care este un spectacol puternic influenţat de opera lui Gaston Bachelard „Poetica spaţiului”.
Spectacolul de teatru-dans „Now” inspirat şi din folosofia lui Rudolf Steiner „se adresează acestor case şi locuri de neuitat în care locuim, martori ai aspiraţiei ardente a umanităţii la siguranţă şi ai ataşamentului pe care-l trăim faţă de forţele misterioase ce stau la baza realităţii tangibile a valorilor noastre profane şi sacre. O recunoaştere a vieţilor noastre cotidiene revelate. Imensitatea minusculă a prezenţei noastre în Univers. Un act în 7 părţi metaforice: casa, de la subsol până la mansardă; sertare, cufere, dulapuri ce ascund secrete; cuiburi şi coconi; unghere de linişte şi vise; de la minuscul, la universal; imensitatea intimă; cercul etern, înăuntru şi în afară. Fiecare dintre cele 7 părţi va fi traversată de un poem ales din Miłosz, Rilke, Baudelaire...” - le promite Carolyn Carlson spectatorilor.
FNT continuă până pe 30 octombrie cu spectacole de teatru, lansări de carte şi expoziţii. Programul complet al evenimentului poate fi consultat la pagina: http://www.fnt.ro/Program/ sau pe http://www.fnt.ro/noutati87/programul-fnt-2016/.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:38
-
astăzi, 14:20