Cronici pozitive pentru Porumboiu la Cannes/ „La Gomera”, un film noir incisiv şi cu umor

Cel mai recent film regizat de Corneliu Porumboiu, „La Gomera”, aflat în competiţie pentru prestigiosul Palme d'Or la ediţia de anul acesta a Festivalului de la Cannes, a avut parte de cronici în general pozitive după premiera pe Croazetă, care a avut loc sâmbătă seară.

Urmărește
693 afișări
Imaginea articolului Cronici pozitive pentru Porumboiu la Cannes/ „La Gomera”, un film noir incisiv şi cu umor

Catrinel Menghia, secvenţă din „La Gomera”. Foto: Hepta

Astfel, publicaţia specializată franceză Telerama a scris despre faptul că Porumboiu a schimbat radical direcţia de stil, vizând un public mai larg cu acest "film poliţist incisiv, turnat parţial în Canare. Fără a renunţa, însă, la umorul său decalat şi la reflecţia asupra cinematografiei".

Unii fani ai lui Porumboiu, obişnuiţi cu secvenţe-plan lungi contemplative şi schimburi dialectice, erudite de câte zece minute, au fost uimiţi de acest film noir, ritmat şi cu scene de acţiune, mai scriu cei de la Telerama.

Criticul de la RFI a remarcat faptul că acesta a fost primul film în limbaj "fluierat" din competiţia de pe Croazetă. "Porumboiu ne surprinde cu un film poliţist în afara normelor, care se amuză jucându-se cu convenţiile cinema-ului de gen, fără a uita de iubire şi umor".

The Hollywood Reporter scrie despre "La Gomera" că merită un remake în limba engleză. "La Gomera" include un amestec de motive din genul noir care sugerează ce ar putea să se întâmple dacă gaşca din "Ocean’s 11" s-ar aduna pe Insulele Canare, potrivit publicaţiei.

Posibilitatea realizării unui remake este una marcată de ironie, scrie criticul de la The Hollywood Reporter. "La Gomera" este deja un remake voalat, pentru că readuce energia şi spiritul ascuţit al filmelor noir de dinaintea lui, dar şi propria sofisticare structurală din lungmetrajele anterioare ale regizorului român, revitalizând ambele tradiţii.

The Hollywood Reporter mai scrie despre "La Gomera" că este un film construit din scene intense care sunt atât de bine realizate încât ar putea fi privite ca micro-metraje. "Întregul film este plăcut, dar, uneori, poate prea facil şi prea adâncit în atitudinile clasice ale genului noir încât să scape necenzurat din scrutarea hipersensibilă a spectatorilor din generaţia Millenials", mai scrie criticul. Acesta remarcă faptul că, dacă filmele anterioare ale lui Porumboiu au fost aproape profunde, "La Gomerra" este doar inteligent.

Variety scrie că subiectul filmului avea mult potenţial, dar s-a simţit insuficient exploatat, în timp ce Screen Daily a scris că lungmetrajul este puţin stufos şi incoerent.

Iar criticul de la The Wrap scrie despre "La Gomera" că este un film supradimensionat, cu răsturnări de situaţie delicioase şi referiri la John Wayne şi Alfred Hitchcock

Cel de-al cincilea lungmetraj al lui Corneliu Porumboiu a fost selectat în competiţia festivalului şi concurează pentru trofeul Palme d’Or cu filme semnate, între alţii, de Jim Jarmusch, Quentin Tarantino, Pedro Almodóvar, Ken Loach, Terrence Malick şi Jean-Pierre Dardenne şi Luc Dardenne.

Juriul competiţiei este condus de cineastul mexican Alejandro González Inárritu şi alcătuit din actriţa Elle Fanning (SUA), regizoarea şi scenarista Alice Rohrwacher (Italia), actriţa şi regizoarea Maimouna N’Diaye (Burkina Faso), regizoarea şi scenarista Kelly Reichardt (SUA), scriitorul şi creatorul de benzi desenate Enki Bilal (Franţa) şi cineaştii Yorgos Lanthimos (Grecia), Robin Campillo (Franţa) şi Paweł Pawlikowski (Polonia).

Cea de-a 72-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes a început pe 14 mai şi se va încheia pe 25 mai.

"La Gomera" a fost filmat în România, Spania şi Singapore, în 2018, iar din distribuţie fac parte Vlad Ivanov, Catrinel Menghia (Marlon), Rodica Lazăr, Sabin Tambrea, Agustí Villaronga, Cristóbal Pinto şi Antonio Buíl. Este prima producţie semnată de Porumboiu care a fost filmată şi în afara României.

Cristi, un poliţist român corupt implicat într-o afacere de 30 de milioane de euro cu mafia, ajunge în insula La Gomera, în Spania, pentru a învăţa "El Silbo", un limbaj fluierat folosit de localnici. Limbajul codat îl va ajuta să-l elibereze pe Zsolt, un traficant aflat în arest Bucureşti şi singurul din bandă care ştie unde sunt ascunşi banii.

"La Gomera" este scris şi regizat de Corneliu Porumboiu, iar imaginea este semnată de Tudor Mircea. Scenografia este realizată de Simona Pădureţu, designer de costume a fost Dana Păpăruz, iar Arantxa Etcheverria Porumboiu a fost responsabilă cu direcţia artistică.

Corneliu Porumboiu revine anul acesta pe Croazetă cu "La Gomera", după ce, în 2015, a câştigat premiul Un Certain Talent al secţiunii Un Certain Regard cu lungmetrajul "Comoara". Pentru pelicula "Poliţist, adjectiv", el a primit în 2009 marele premiu al juriului şi premiul FIPRESCI al secţiunii Un Certain Regard. Tot în cadrul Festivalului de Film de la Cannes, în 2006, lungmetrajul lui de debut, "A fost sau n-a fost?", a fost recompensat cu trofeul Camera d'Or.

"La Gomera" este o producţie 42 KM FILM în coproducţie cu Les Films du Worso (Franţa), Komplizen Film (Germania). Lungmetrajul a fost realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Eurimages. Coproducători sunt şi Arte Grand Accord, Film i Vast şi Filmgate Films (Suedia). Producători sunt Marcela Mîndru (Ursu) şi Patricia Poienaru. Coproducători sunt Sylvie Pialat, Benoît Quainon, Janine Jackowski, Jonas Dornbach şi Maren Ade. Agentul internaţional de vânzări este MK2 Films.

Filmul va fi lansat în cinematografele din România pe 13 septembrie, fiind distribuit de Ro Image.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici