CSM atrage atenţia presei asupra informaţiilor "pe surse"

Consiliul Superior al Magistraturii atrage atenţia mass-mediei româneşti asupra pericolului transmiterii către opinia publică a informaţiilor "pe surse", în contextul scandalului de corupţie de la instanţa supremă, Consiliul considerând că induc pe nedrept ideea unei vinovăţii colective la ICCJ.

Urmărește
513 afișări
Imaginea articolului CSM atrage atenţia presei asupra informaţiilor "pe surse"

CSM atrage atenţia presei asupra informaţiilor "pe surse" (Imagine: Shutterstock)

"Luând act de informaţiile vehiculate de o parte a mass-mediei în perioada 6 - 8 octombrie 2011, având ca origine «surse judiciare», cu privire la potenţiale cercetări efectuate de către instituţii ale statului asupra a douăzeci de judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, plenul Consiliului Superior al Magistraturii atrage atenţia mass-mediei româneşti asupra pericolului transmiterii către opinia publică a unor astfel de informaţii «pe surse», care induc, pe nedrept, ideea unei vinovăţii colective la nivelul ICCJ, imprecisă ca fapte imputabile", se arată într-un comunicat remis, marţi, presei.

În aceeaşi logică, mai spune sursa citată, ar fi putut apărea zvonuri în ceea ce priveşte toţi judecătorii de la această instanţă. "Consecinţa firească a acestor alegaţii constă într-o presiune de neacceptat, generalizată, asupra fiecărui judecător al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, indiferent de conduita morală şi profesională a acestuia, precum şi o neîncredere a cetăţeanului în activitatea judiciară, ca întreg, a Înaltei Curţi", arată CSM.

Ca urmare, Plenul CSM solicită instituţiilor de presă româneşti "să se abţină în a transmite informaţii nevalidate de către instituţiile statului ori să dea detalii publice, pentru a se putea configura atât faptele cât şi persoanele acuzate, individual determinate".

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii se adresează, de asemenea, şi judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie "să nu abdice - sub presiunea acestor învinuiri de corupţie colectivă - de la aplicarea corectă a legii, deoarece răspunderea este individuală şi, ca urmare, fiecare trebuie să răspundă individual, exclusiv, pentru faptele sale".

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează acte de urmărire penală faţă de următoarele persoane: Gabriela Victoria Bârsan, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - preşedinte al Secţiei de contencios administrativ şi fiscal, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă; Iuliana Puşoiu, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în cadrul Secţiei de contencios administrativ şi fiscal, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă; Claudia Gherbovan Silinescu, avocat în Baroul Bucureşti, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă şi Gabriel Chiriac, om de afaceri, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă.

Potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale, în perioada mai 2010 - mai 2011, învinuitele Bîrsan Gabriela Victoria şi Puşoiu Iuliana au primit, în mod repetat, de la învinuiţii Gherbovan - Silinescu Claudia şi Chiriac Gabriel, diferite foloase reprezentând bijuterii, contravaloarea unor bilete de avion şi plata cazării pentru diferite deplasări în străinătate, suportarea cheltuielilor ocazionate de organizarea unor petreceri la restaurant, asigurarea folosinţei gratuite a unui apartament situat în Paris - Franţa. Foloasele respective au fost primite în schimbul facilitării soluţionării favorabile a unor dosare aflate pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia de contencios administrativ şi fiscal.

Învinuiţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, precizează DNA, într-un comunicat remis presei luni.

În 7 octombrie, Consiliul Superior al Magistraturii informa că în urmă cu o zi, Secţia pentru judecători a CSM a încuviinţat percheziţia la domiciliul magistratei Gabriela Bârsan, preşedinta Secţiei de Contencios Administrativ a Înaltei Curţi de Casaţie.

"În baza art. 42 alin. (1) lit. (a) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată cu modificările şi completările ulterioare, raportat la art. 95 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată cu modificările şi completările ulterioare, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat ieri, 6 octombrie, percheziţia la domiciliul doamnei judecător Gabriela Bârsan, preşedinte al Secţiei de contencios administrativ din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi percheziţia la domiciliul doamnei Iuliana Puşoiu, judecător în cadrul Secţiei contencios administrativ a ICCJ", se arată în comunicatul CSM, remis agenţiei MEDIAFAX.

Solicitarea de încuviinţare a percheziţiei a fost prezentată Secţiei pentru judecători a CSM de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru presupuse fapte de corupţie săvârşite de cele două judecătoare.

Gabriela Bârsan este soţia judecătorului român Corneliu Bârsan la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), de la Strasbourg, al cărui mandat expiră în 31 octombrie 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici