Cum arăta HRISTOS după Inteligenţa Artificială: brunet cu păr scurt, piele de culoare închisă, având probleme cu dantura

În decembrie 2022, vloggerul Lucas Kitchen a postat pe YouTube un clip în care susţine că a reuşit să creeze, cu ajutorul Inteligenţei Artificiale, cel mai exact portret al Mântuitorului Iisus Hristos.

Urmărește
10662 afișări
Imaginea articolului Cum arăta HRISTOS după Inteligenţa Artificială: brunet cu păr scurt, piele de culoare închisă, având probleme cu dantura

Sursa Foto  - Sursa Foto - Miniseria Jesus of Nazareth din 1977/ Portretul realizat de Lucas Kitchen cu ajutorul AI-ului 

"Am cerut unui bot cu AI să-mi dezvăluie cum arăta, de fapt, Iisus Hristos" 

Pentru început, vloggerul a folosit AI-ul pentru a reproduce un model animat ce seamănă izbitor cu el, fiind atât de fotorealist că unor persoane care nu sunt familiarizate cu jocurile video  le-ar fi dificil să distingă diferenţe.

"Este doar o fotografie cu mine pe care am realizat-o cu puţin timp în urmă şi pe care am trecut-o printr-un robot cu inteligenţă artificială".

Vloggerul a tastat numele Iisus în aplicaţie pentru a reda un portret al Mântuitorului care predica acum 2000 ani, în Israelul de azi, şi care a pus bazele religiei creştine cu două miliarde de adepţi în toată lumea. 

A rezultat un portret cunoscut publicului, specific oricărei icoane sau pictură realizată în Occident - un Iisus cu piele de culoare albă, cu ochii albaştri, părul şaten şi lung, parcă recent spălat şi şamponat, cu alură de prinţ dintr-o poveste romantică medievală, fiind foarte atrăgător. Vloggerul şi-a exprimat scepticismul. 

"Este prea arătos pentru un om care a trăit acum 2000 ani. Vreau să spun că tipul ăsta, dacă era real şi îl întâlneam într-o cafenea, nu aş putea să am un contact vizual cu ochii lui de un albastru pătrunzător. Ar putea susţine concert de noapte sau ar putea lucra ca model de hair-stylist, dar nu se simte că se potriveşte cu realitatea şi cred că o ştim cu totii bine.  Acel păr, îmi pare rău să spun, dar este mai potrivit pentru coperta unei reviste de celebrităţi sau cărţi de dragoste. Părul acela este atât de nepractic pentru un tâmplar şi nu mai vorbim de primele reprezentări artistice ale Mântuitorului din perioada creştinismului timpuriu (picturi, fresce şi mozaicuri) în care era înfăţişat cu părul scurt. 

Vă pot spune cu încredere, că în lumea romană în care a trăit Iisus, practic nimeni nu arăta aşa. Dacă tipul din imagine ar avea păr atât de curat, bine hrănit, cu un ten perfect, oamenii chiar ar fi crezut că este un înger".

Vloggerul a comandat botului cu inteligenţă artificială să-i dezvăluie un portret cu un bărbat evreu care a trăit acum 2000 ani, mai precis, în secolul 1 al erei noastre, care a copilărit şi a crescut într-un sat de pescari ca Nazaret şi care a lucrat ca  tâmplar şi muncitor zilier (TEKTON din limba greacă) până la 30 ani. 

În primul rând, Iisus ar fi avut în mod sigur părul scurt. Părul în antichitate, mai ales pe coasta mediteraneană a Orientului Apropiat într-un climat arid, erau greu de întreţinut pentru femei, dar pentru bărbaţi. Femeile din Egiptul antic erau rase cap şi purtau peruci de exemplu.

Părul lung necesita îngrijire, deci multă apă, iar apa era rară în ţinuturile aride. Era apoi specific statului înalt, celui nobiliar sau chiar regal.

Iudeea şi Galileea se încadrau la climatul semi-arid. Pentru condiţia socială a unui bărbat care era tâmplar de exmeplu, era costisitor şi nepractic să ai păr lung. Păduchii erau o ameninţare serioasă pentru scalp. Bărbaţii din Orientul Apropiat chiar îşi tundeau sau îşi rădeau barba periodic. 

Doar nobilii sau regii îşi permiteau să poarte podoabe capilare bogate, precum regii şi nobilii asirieni, babilonieni, perşi şi în mod probabil, regii evrei ca David sau Solomon. Părul lung era o trăsătură regală, precum coama unui leu, considerat regele junglei. 

În istoria antică a Orientului Mijlociu şi Apropiat mai erau bărbaţii din unităţile militare de elită care purtau părul lung - Nemuritorii din Imperiul Persan, trupele de infanterie babiloniană, hitită şi cea asiriană. 

În Epistola Întâia către Corinteni, Sfântul Apostol Pavel scria că femeile purtau părul lung, iar bărbaţii purtau părul scurt. El blama bărbaţii cu părul lung, ceea ce dovedeşte că Iisus nu a avut podoaba capilară cu care îl vedem înfăţişat în icoane şi picturi realizate de artişti europeni. În Evul Mediu european, majoritatea bărbaţilor purtau păr lung, dar în Iudeea antică şi în perioada creştinismului timpuriu, purtarea părului lung la bărbaţi era probabil interzisă. 

De aceea, femeia, din pricina îngerilor, trebuie să aibă pe cap un semn al stăpânirii ei. Totuşi, în Domnul, femeia nu este fără bărbat, nici bărbatul fără femeie.  Căci dacă femeia este din bărbat, tot aşa şi bărbatul, prin femeie, şi toate sunt de la Dumnezeu.  Judecaţi voi singuri: este cuviincios ca o femeie să se roage lui Dumnezeu dezvelită?  Nu vă învaţă chiar şi firea că este ruşine pentru un bărbat să poarte părul lung,  pe când pentru o femeie este o podoabă să poarte părul lung? Pentru că părul i-a fost dat ca învălitoare a capului.

(Corinteni 11:10-15)

În majoritatea filmelor creştine, Iisus nu este văzut mai deloc prestând profesia sa de tâmplar, exceptând filmele ca The Last Temptation of the Christ sau The Passion of the Christ. Parţial, a încercat şi miniseriaJesus of Nazareth care este difuzat anual la TV, de Paşte, în multe ţări. 
 
Cele două filme şi miniseria sunt autentice, încercând să redea violenţa, murdăria şi atmosfera primitivă a antichităţii, mai ales a păturii sărace, dar şi în acestea, personajul Iisus este interpretat de actori anglo-americani, cu trăsături europene, albi, cu ochii albaştri sau căprui deschis, cu o dantură perfectă, cu păr lung, şaten sau chiar blond. Filmele din anii 1950-1960, dar şi picturile biblice din Renaştere din secolele 13-16, îl prezintă pe Iisus ca pe un tânăr european de viţă nobilă, îmbrăcat în haine de un alb strălucitor, câteodată în albastru sau roşu. 
Au existat persoane cu păr roşcat în lumea aridă a Mediteranei,  aşa cum au fost Esau sau faraonul Ramses al II-lea al Egiptului, însă erau rare. 
 
În ce priveşte igiena şi vestimentaţia, adevăratul Iisus era un pic mai murdar pentru că nu exista săpun (exista doar la romani cu acces la băile publice şi poate în rândul nobililor care aveau băi improvizate), pentru igienizare se scălda în râu şi avea hainele mai zdrenţuite şi de culoare bej din cauza nisipului şi prafului de la mediul înconjurător. Cu siguranţă purta un acoperământ pe cap pentru a se proteja de Soare atunci când muncea ziua şi se deplasa pe distanţe mari. Puţini ar îndrăzni să-l ilustreze muncind la bustul gol ca tâmplar, la temperaturi de 30 de grade Celsius cât este în Israel pe timp de vară.
 
Persoanele cu ochii albaştri erau foarte rare din cauza geneticii. 
 
"Fiind din Orient, un om de statutul social al lui Iisus  nu  putea să aibă ochi albaştri", adaugă vloggerul, "ci mai degrabă căprui sau negri, specific populaţiilor semite.  Iisus nu era alb din punct de vedere etnic  fiindcă oamenii care trăiau şi munceau sub Soarele dogoritor  aveau un ten mai închis la culoare. Trăsăturile lui Iisus ar fi fost mult mai est-mediteranene.
În plus, Iisus era mult mai în vârstă, el la 33 ani era mult mai bătrân decât sunt oamenii moderni la 33 ani care petrec mai mult timp înăuntru şi nu la Soare. Un om antic era constant copt de Soarele care îi afecta epiderma.
 
"Acum vine partea şi mai şocantă - chelia la bărbaţii se instala mai devreme în antichitate. Nu spun că Iisus era chelios, dar e rezonabil să crezi că Iisus avea un început de chelie masculină. Pentru unii dintre voi este dificil să-l vadă aşa.   
 
Haideţi să-l facem să zâmbească puţin. Uitaţi-vă aşadar la aceşti dinţi grozavi, sunt chiar nişte dinţi foarte grozavi chiar şi pentru lumea moodernă. Urăsc să vă spun asta, dar acei dinţi nu sunt specifici unei populaţii antice care ducea un stil de viaţă agrar". 
 
Au fost găsite schelete ce datau de 2000 ani de către arheologi şi s-a observat că majoritatea oamenilor, chiar şi cei nobili, dar şi la mumiile faraonilor egipteni de acum 3000 ani, că dantura nu era un punct forte. Majoritatea dinţilor erau cariaţi, unii sparţi sau căzuţi din cauza alimentaţiei bazată pe carbohidraţi şi săracă în calciu (pâinea antică era mai aspră, laptele şi brânza nu erau accesibile ca în ziua de azi, se consuma mai des nuci şi castane), puţini oameni se igienizau, folosind urină sau pastă de cenuşă. 
 
Vloggerul s-a folosit de un bot cu inteligenţă artificială pentru a-i reconstitui vocea.  Iniţial, tastând Iisus, vocea părea că aparţine unui actor de teatru britanic cu piele de culoare albă. 
 
"Frumos, îl iubesc, îl iubesc, un bun accent britanic, dar haideţi să ne apropiem de realitate".
Vloggerul a setat botul cu AI să redea vocea unui bărbat evreu din secolul 1 e.n. Pare cu totul diferit faţă de personajul Iisus din icoane şi filme cu care am crescut, fiind mai oriental. 
 
Lucas Kitchen citează versete din Isaia, capitolul 53, dar şi din Epistola către Filipeni a Sfântului Apostol Pavel, capitolul 2.  
2. Crescut-a înaintea Lui ca o odraslă, şi ca o rădăcină în pământ uscat; nu avea nici chip, nici frumuseţe, ca să ne uităm la El, şi nici o înfăţişare, ca să ne fie drag.
3. Dispreţuit era şi cel din urmă dintre oameni; om al durerilor şi cunoscător al suferinţei, unul înaintea căruia să-ţi acoperi faţa; dispreţuit şi nebăgat în seamă.
4. Dar El a luat asupră-Şi durerile noastre şi cu suferinţele noastre S-a împovărat. Şi noi Îl socoteam pedepsit, bătut şi chinuit de Dumnezeu,
5. Dar El fusese străpuns pentru păcatele noastre şi zdrobit pentru fărădelegile noastre.
(Isaia, capitolul 53)
 
6. Care, Dumnezeu fiind în chip, n-a socotit o ştirbire a fi El întocmai cu Dumnezeu,
7. Ci S-a deşertat pe Sine, chip de rob luând, făcându-Se asemenea oamenilor, şi la înfăţişare aflându-Se ca un om,
8. S-a smerit pe Sine, ascultător făcându-Se până la moarte, şi încă moarte pe cruce.
(Epistola către Filipeni a Sfântului Apostol Pavel, capitolul 2)

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici