Cum arăta HRISTOS după Inteligenţa Artificială: brunet cu păr scurt, piele de culoare închisă, având probleme cu dantura
Sursa Foto – Sursa Foto – Miniseria Jesus of Nazareth din 1977/ Portretul realizat de Lucas Kitchen cu ajutorul AI-ului
„Am cerut unui bot cu AI să-mi dezvăluie cum arăta, de fapt, Iisus Hristos”
Pentru început, vloggerul a folosit AI-ul pentru a reproduce un model animat ce seamănă izbitor cu el, fiind atât de fotorealist că unor persoane care nu sunt familiarizate cu jocurile video le-ar fi dificil să distingă diferenţe.
„Este doar o fotografie cu mine pe care am realizat-o cu puţin timp în urmă şi pe care am trecut-o printr-un robot cu inteligenţă artificială”.
Vloggerul a tastat numele Iisus în aplicaţie pentru a reda un portret al Mântuitorului care predica acum 2000 ani, în Israelul de azi, şi care a pus bazele religiei creştine cu două miliarde de adepţi în toată lumea.
A rezultat un portret cunoscut publicului, specific oricărei icoane sau pictură realizată în Occident – un Iisus cu piele de culoare albă, cu ochii albaştri, părul şaten şi lung, parcă recent spălat şi şamponat, cu alură de prinţ dintr-o poveste romantică medievală, fiind foarte atrăgător. Vloggerul şi-a exprimat scepticismul.
„Este prea arătos pentru un om care a trăit acum 2000 ani. Vreau să spun că tipul ăsta, dacă era real şi îl întâlneam într-o cafenea, nu aş putea să am un contact vizual cu ochii lui de un albastru pătrunzător. Ar putea susţine concert de noapte sau ar putea lucra ca model de hair-stylist, dar nu se simte că se potriveşte cu realitatea şi cred că o ştim cu totii bine. Acel păr, îmi pare rău să spun, dar este mai potrivit pentru coperta unei reviste de celebrităţi sau cărţi de dragoste. Părul acela este atât de nepractic pentru un tâmplar şi nu mai vorbim de primele reprezentări artistice ale Mântuitorului din perioada creştinismului timpuriu (picturi, fresce şi mozaicuri) în care era înfăţişat cu părul scurt.
Vă pot spune cu încredere, că în lumea romană în care a trăit Iisus, practic nimeni nu arăta aşa. Dacă tipul din imagine ar avea păr atât de curat, bine hrănit, cu un ten perfect, oamenii chiar ar fi crezut că este un înger”.
Vloggerul a comandat botului cu inteligenţă artificială să-i dezvăluie un portret cu un bărbat evreu care a trăit acum 2000 ani, mai precis, în secolul 1 al erei noastre, care a copilărit şi a crescut într-un sat de pescari ca Nazaret şi care a lucrat ca tâmplar şi muncitor zilier (TEKTON din limba greacă) până la 30 ani.
În primul rând, Iisus ar fi avut în mod sigur părul scurt. Părul în antichitate, mai ales pe coasta mediteraneană a Orientului Apropiat într-un climat arid, erau greu de întreţinut pentru femei, dar pentru bărbaţi. Femeile din Egiptul antic erau rase cap şi purtau peruci de exemplu.
Părul lung necesita îngrijire, deci multă apă, iar apa era rară în ţinuturile aride. Era apoi specific statului înalt, celui nobiliar sau chiar regal.
Iudeea şi Galileea se încadrau la climatul semi-arid. Pentru condiţia socială a unui bărbat care era tâmplar de exmeplu, era costisitor şi nepractic să ai păr lung. Păduchii erau o ameninţare serioasă pentru scalp. Bărbaţii din Orientul Apropiat chiar îşi tundeau sau îşi rădeau barba periodic.
Doar nobilii sau regii îşi permiteau să poarte podoabe capilare bogate, precum regii şi nobilii asirieni, babilonieni, perşi şi în mod probabil, regii evrei ca David sau Solomon. Părul lung era o trăsătură regală, precum coama unui leu, considerat regele junglei.
În istoria antică a Orientului Mijlociu şi Apropiat mai erau bărbaţii din unităţile militare de elită care purtau părul lung – Nemuritorii din Imperiul Persan, trupele de infanterie babiloniană, hitită şi cea asiriană.
În Epistola Întâia către Corinteni, Sfântul Apostol Pavel scria că femeile purtau părul lung, iar bărbaţii purtau părul scurt. El blama bărbaţii cu părul lung, ceea ce dovedeşte că Iisus nu a avut podoaba capilară cu care îl vedem înfăţişat în icoane şi picturi realizate de artişti europeni. În Evul Mediu european, majoritatea bărbaţilor purtau păr lung, dar în Iudeea antică şi în perioada creştinismului timpuriu, purtarea părului lung la bărbaţi era probabil interzisă.
De aceea, femeia, din pricina îngerilor, trebuie să aibă pe cap un semn al stăpânirii ei. Totuşi, în Domnul, femeia nu este fără bărbat, nici bărbatul fără femeie. Căci dacă femeia este din bărbat, tot aşa şi bărbatul, prin femeie, şi toate sunt de la Dumnezeu. Judecaţi voi singuri: este cuviincios ca o femeie să se roage lui Dumnezeu dezvelită? Nu vă învaţă chiar şi firea că este ruşine pentru un bărbat să poarte părul lung, pe când pentru o femeie este o podoabă să poarte părul lung? Pentru că părul i-a fost dat ca învălitoare a capului.
(Corinteni 11:10-15)
3. Dispreţuit era şi cel din urmă dintre oameni; om al durerilor şi cunoscător al suferinţei, unul înaintea căruia să-ţi acoperi faţa; dispreţuit şi nebăgat în seamă.
4. Dar El a luat asupră-Şi durerile noastre şi cu suferinţele noastre S-a împovărat. Şi noi Îl socoteam pedepsit, bătut şi chinuit de Dumnezeu,
5. Dar El fusese străpuns pentru păcatele noastre şi zdrobit pentru fărădelegile noastre.
7. Ci S-a deşertat pe Sine, chip de rob luând, făcându-Se asemenea oamenilor, şi la înfăţişare aflându-Se ca un om,
8. S-a smerit pe Sine, ascultător făcându-Se până la moarte, şi încă moarte pe cruce.