- Home
- Cultură-Media
- (09.02.2023, 05:00)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU Cum arătau piramidele egiptene antice acum 4,500 ani, atunci când au fost construite
Piramidele egiptene antice au stat de mii de ani şi sunt printre cele mai durabile monumente din lume. Dar cum arătau piramidele când au fost construite?
Urmărește
7678 afișări
Sursa Foto - Ubisoft/ Wikipedia Commons
Piramidele egiptene care erup din nisipurile de la Giza sunt o dovadă a ingeniozităţii şi ingineriei umane. Ridicate pentru a marca mormintele faraonilor antici, aceste mari structuri au rezistat de 4,500 ani. Dar de-a lungul mileniilor, piramidele s-au schimbat, în mare parte din cauza reutilizării de către muncitorii din construcţii a materialelor solicitate şi a jafurilor.
Cum arătau piramidele când au fost construite?
Când piramidele egiptene antice construite din blocuri de granit au fost ridicate iniţial, atât în Giza, cât şi în alte locuri, ele nu erau de culoare maro nisipos aşa cum arată adesea astăzi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Erau erau acoperite de un strat de rocă sedimentară strălucitoare, aceasta fiind calcarul.
„Toate piramidele au fost acoperite cu calcar fin, alb”, a declarat pentru LiveScience Mohamed Megahed, profesor asistent la Institutul Ceh de Egiptologie de la Universitatea Charles din Praga.
Calcarul ar fi dat piramidelor un strat neted, lustruit, care era de un alb strălucitor sub Soare (venerat ca zeul Ra).
Constructorii au folosit aproximativ 6,1 milioane de tone de calcar numai în timpul construcţiei Marii Piramide de la Giza, construită din 2,3 milioane de blocuri de granit şi calcar.
Marea Piramidă, numită şi Piramida lui Keops după faraonul Khufu, cel care a comandat-o în timpul domniei sale (în jur de 2551 î.Hr. până în 2528 î.Hr.), este cea mai mare şi cea mai veche dintre toate piramidele aflate în picioare din Giza.
Cu toate acestea, pietrele sale de calcar au fost ulterior reutilizate pentru alte lucrări de construcţie sub alţi conducătorii egipteni.
Există dovezi că pietrele au început să fie furate sub domnia lui Tutankhamon (care a domnit de la 1336 î.Hr. până la 1327 î.Hr.) şi a continuat până în secolul al XII-lea d.Hr., a explicat egiptologul Mark Lehner.
Un cutremur din anul 1303 d.Hr. ar fi slăbit structura piramidelor, iar unele dintre pietre ar fi căzut, potrivit BBC News.
Astăzi, piramidele din Giza păstrează încă o parte din stratul de calcar, deşi pare puţin mai deteriorat decât în cele mai vechi timpuri.
„Poţi vedea calcarul aşa cum era în vârful piramidei lui Kefren din Giza”, a spus Megahed.
Piramida lui Kefren, numită după faraonul Khafre (care a domnit în jurul anilor 2520 î.Hr. până în 2494 î.Hr.), are resturi de pietre de calcar în jurul vârfului său, care dau impresia că un al doilea vârf este înţepenit peste primul. În Egiptul antic , această piramidă avea şi strat de granit roşu în jurul nivelurilor sale inferioare, a scris egiptologul Miroslav Verner în cartea sa „Piramidele: arheologia şi istoria monumentelor iconice ale Egiptului".
A treia şi cea mai mică dintre cele trei piramide principale din Giza, Piramida lui Mikerinos, numită după faraonul Menkaure, care a domnit în jurul anului 2490 î.Hr. până în 2472 î.Hr., avea, de asemenea, strat de granit roşu la nivel inferior.
Nu există nimic în vârful piramidelor de la Giza astăzi, dar iniţial erau acoperite cu electrum, un amestec de aur şi argint, potrivit Megahed. Piramidioanele ar fi arătat ca nişte bijuterii ascuţite la vârfurile piramidelor.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36