Prima pagină » Cultură-Media » Cum răspunde ,,proorocul Ilie” acuzațiilor că spectacolul jucat la TNB e o ofensă adusă Ortodoxiei: „spectacolul e construit cu sensibilitate și respect față de complexitatea condiției umane”

Cum răspunde ,,proorocul Ilie” acuzațiilor că spectacolul jucat la TNB e o ofensă adusă Ortodoxiei: „spectacolul e construit cu sensibilitate și respect față de complexitatea condiției umane”

Actorul Richard Bovnoczki, care îl interpretează pe proorocul Ilie în spectacolul "Proorocul Ilie", montat la Teatrul Național "I.L. Caragiale" din București, a avut o reacție la comentariile dure din mediul online în ceea ce privește piesa de teatru.
Cum răspunde ,,proorocul Ilie” acuzațiilor că spectacolul jucat la TNB e o ofensă adusă Ortodoxiei: „spectacolul e construit cu sensibilitate și respect față de complexitatea condiției umane”
Sursa foto: TNB
Iulian Moşneagu
31 mart. 2025, 14:21, Social

Spectacolul „Proorocul Ilie” a stârnit un scandal săptămâna trecută pe rețelele de socializare. Mai mulți spectatori s-au plâns că este o „ofensă adusă Ortodoxiei”. Spectatorii revoltați au cerut inclusiv boicotarea teatrului și demiterea conducerii instituției.

Actorul Richard Bovnoczki a încercat să ofere lămuriri.

,,Oameni supărați ai României, spectacolul ,,Proorocul Ilie” nu este o blasfemie! V-o spune chiar Ilie și nu cu ironie. În niciun caz! Spectacolul nu defăimează, nu jignește și nu batjocorește nimic din ceea ce este sacru. În primul rând pentru că nici regizorul, nici managerul teatrului și nici distribuția nu și-au propus așa ceva și în al doilea rând pentru că textul în sine, prin structura poetică, în versuri și conținutul profund îi dau spectacolului o sensibilitate care nu permite niciun loc batjocurii”, a scris pe Facebook Richard Bovnoczki.

,,Dimpotrivă, spectacolul e construit cu sensibilitate și respect față de complexitatea condiției umane. Nu are cum să fie blasfemie un spectacol în care personajele se auto denunță că au greșit și se îngrozesc că vor ajunge în iad. În care personajele sunt preocupate să-și găsească sensul existenței. În care singurătatea și disperarea singurătății împing personajele la decizii demente și pe urmă la păreri de rău”, a adăugat actorul.

El oferă câteva exemple care arată dimensiunea spirituală a spectacolului.

„De exemplu: personajul bețivului plânge din cauza patimii sale și căindu-se strigă: Nu vreau în iad, Părinte ceresc! Altul naște idea salvatoare, de a-l sacrifica prin crucificare pe falsul prooroc Ilie pentru a mântui omenirea. Un altul îl contrazice și îl avertizează ca vor ajunge la închisoare. Este un spectacol în care până și pericolul ignoranței care transpare mai ales din conturarea acestei idei a crucificării este exprimată prin naivitate. Naivitate care le acordă personajelor o notă de duioșie”, spune Richard Bovnoczki.

Ce spune depre imaginea femeii pe cruce

O scenă anume a fost intens criticată: imaginea unei femei pe cruce. Actorul explică în postarea de pe Facebook că această scenă este, de fapt, o reprezentare a ignoranței și a pierderii reperelor spirituale.

Sursa foto: TNB

„Dacă toți cei care au blamat și s-au alăturat aruncării cu piatra ar fi avut decența să se intereseze sau să se pronunțe după ce au văzut spectacolul, ar fi avut ocazia să vadă că acea femeie de pe cruce, mai târziu în spectacol, are forma cea mai autentică de pocăință. Își ia crucea și plângând strigă disperată:«Iisuse! Iisuse al meu! Dumnezeu și Om! Cumplita moarte pe cruce pe Tine te așteaptă! Iisuse! Iisuse sfânt! Iisuse îndura-te de noi mai presus de cei săraci fără măsură. De noi păcătoșii te îndură. Iisuse! Iisuse al meu!».De fiecare dată când vedeam această scenă, și la repetiții, și în spectacol îmi dădea fiori. Iubesc acel moment, la fel cum iubesc multe momente ale spectacolului, printre care și disperarea personajului Iuda. Accentul se pune pe pocăință în acest spectacol și din acest motiv, întâmplător, se și potrivește cu timpul postului prin care trecem”, precizează actorul.

El susține că cei care s-au ocupat de acest atac fals și nefondat, care au aruncat aceasta acuză urâtă spectacolului ,,Proorocul Ilie”, în regia lui Botond Nagy, de la TNB, își poartă păcatul din multe puncte de vedere.

Richard Bovnoczki a avut un mesaj și pentru Patriarhia Română și Ministerul Culturii.

„În ceea ce privește poziția exprimată de BOR, a cărei învățătură pentru mine e Sfântă și călăuzitoare în cele duhovnicești și ale vieții, înțeleg îngrijorarea privind simbolurile credinței. Tocmai de aceea, cred că ar fi fost important ca reacția să se bazeze pe o cunoaștere directă a conținutului artistic, nu pe fragmente scoase din context. Și în ceea ce privește reacțiile din zona instituțională, inclusiv din partea Ministerului Culturii, sper ca îngrijorările exprimate să se transforme într-o bună înțelegere a întregului fenomen creat pe acuze nefondate. Cred cu tărie că rolul Ministerului este acela de a proteja cultura”, a mai spus actorul.

Punctul de vedere al BOR

Biserica Ortodoxă Română (BOR) a transmis, joi, un punct de vedere.

„Respectarea simbolurilor creştine constituie un act deopotrivă spiritual şi cultural important şi necesar într-o lume tot mai secularizată şi înclinată spre o interpretare lipsită de discernământ a vieţii spirituale. Prin urmare, luăm act cu mâhnire de utilizarea defăimătoare a simbolurilor religioase creştine în timpul interpretării piesei de teatru „Proorocul Ilie” şi sperăm ca, pe viitor, manifestările culturale să continue să respecte dimensiunea sacră a acestora, fără a prejudicia în vreun fel valoarea lor spirituală”, a transmis Patriarhia Română.