- Home
- Cultură-Media
- (27.02.2010, 19:12)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cum să refuzaţi invitaţia unui prieten pe Facebook fără să îl ofensaţi
Dacă un coleg pe care abia l-aţi cunoscut la serviciu vă invită să îi deveniţi prieten pe Facebook, însă nu doriţi ca acesta să vă vadă pozele sau scorul slab la Scrabble, există câteva soluţii pentru a-i refuza invitaţia într-o manieră politicoasă.
Urmărește
653 afișări
Cum să refuzaţi invitaţia unui prieten pe Facebook fără să îl ofensaţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Pot să fiu prietenul tău?" este o întrebare care funcţionează perfect în cazul copiilor mici, însă această întrebare nu este auzită prea des în cazul adulţilor.
Prietenia, în accepţiunea ei comună, este o relaţie care se bazează pe interese şi pe experienţe comune şi pe nevoia primară a oamenilor de a-şi împărtăşi cu ceilalţi punctele tari şi pe cele slabe.
Cu toate acestea, Facebook reprezintă pentru multe persoane o "soluţie" pentru a reveni la simplitatea din curtea şcolii primare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
În loc de a invita o persoană să le devină prieten pe Facebook după ce le-a devenit mai întâi prieten în viaţa reală, mulţi oameni folosesc reţeaua Facebook ca un fel de "scurtătură", pentru a evita procesul de cimentare a unei prietenii, un proces care consumă în general mult timp.
De ce să întrebi o persoană pe care abia ai cunoscut-o despre familia, interesele şi capacitatea ei de a coordona o fermă sau de a avea grijă de un acvariu, când poţi foarte uşor să îi trimiţi o invitaţie pe Facebook şi să citeşti răspunsurile primite?
Oamenii sunt tot mai mult tentaţi să procedeze astfel după ce fac cunoştinţă cu o persoană pe care au întâlnit-o pentru prima oară la o petrecere.
Dacă le place acea persoană, poate pentru că ea a adus la petrecere o sticlă de vin foarte bun, ei acceptă invitaţia acestei persoane pe Facebook, sperând, probabil, că vor putea şi în viitor să profite de rezerva de vinuri a persoanei în cauză.
Dacă nu aţi apucat însă să gustaţi acel vin, deoarece acea persoană a vărsat sticla pe rochia dumneavoastră de la petrecere, atunci experţii în eticheta modernă ar putea fi tentaţi să fie de acord cu dumneavoastră, atunci când veţi decide să îi refuzaţi invitaţia pe Facebook, să îi trimiteţi factura de la curăţătorie şi să postaţi mesaje umilitoare la adresa ei care pot fi citite de prietenii dumneavoastră adevăraţi de pe Facebook.
La locul de muncă, însă, dinamica este mult diferită. Consecinţele generate de ofensa adusă unei persoane prin refuzarea invitaţiei de pe Facebook sunt mult mai mari în cazul în care această persoană este un coleg pe care îl vedeţi în fiecare zi la locul de muncă, comparativ cu o persoană cu care luaţi o cină o singură dată şi pe care este foarte posibil să nu o mai întâlniţi niciodată după aceea.
Însă care este motivul pentru care persoanele cu care lucraţi doresc tot mai mult să împartă cu ceilalţi informaţii private pe Facebook ?
Joan Morris DiMicco, cercetător în cadrul companiei IBM, expert în softuri sociale aplicate la locul de muncă, este de părere că acest fenomen este cauzat de faptul că oamenii pur şi simplu nu anticipează corect amploarea ramificaţiilor pe care împărtăşirea vieţii private cu colegii de muncă poate să o capete în timp.
Fenomenul mai are însă şi o altă cauză - în interfaţa reţelei Facebook există o funcţie care le recomandă utilizatorilor o serie de persoane cu care ar putea să se împrietenească.
Desigur, multe persoane nu au nicio problemă în a fi prieteni pe Facebook cu colegii de birou, mai ales cu aceia pe care îi cunosc foarte bine. Însă pentru persoanele care doresc să păstreze o anumită limită între serviciu şi viaţa privată, există câteva opţiuni ce pot fi avute în vedere, pentru a evita ignorarea unei invitaţii.
Una dintre acestea este să acceptaţi invitaţia şi apoi să folosiţi sistemul de setări al reţelei Facebook pentru a limita fluxul de informaţii dintre dumneavoastră şi noul "prieten". Pentru aceasta, puteţi să creaţi, în prealabil, din meniul Facebook, un grup de "colegi", în care să îl adăugaţi pe noul prieten. Apoi navigaţi în sistemul de setări şi folosiţi funcţia "Profile Information", pentru a controla informaţiile ce vor putea fi văzute de persoanele incluse în acel grup.
Ca o alternativă, Barbara Pachter, expert în regulile etichetei moderne la locul de muncă, sugerează o altă soluţie: propuneţi-le colegilor să vă contacteze pe LinkedIn, o altă reţea socială, destinată exclusiv relaţiilor profesionale.
"Le puteţi spune: «Mulţumesc pentru invitaţie, dar eu folosesc Facebook doar cu membrii familiei şi cu prietenii apropiaţi. Te rog să mă contactezi pe pagina mea profesională de pe LinkedIn»", a explicat Barbara Pachter.
Indiferent de soluţia aleasă, în opinia acestei cercetătoare americane este important să nu vă ofensaţi colegii de muncă, nu doar pentru că a fi politicos este o chestiune care ţine de etichetă, ci pur şi simplu pentru că persoana pe care aţi ofensat-o ar putea deveni şeful dumneavoastră anul viitor.
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe