"Cuminţenia Pământului. Aceasta nu este o piatră": Artiştii de azi şi Brâncuşi, într-o expoziţie

Vernisajul expoziţiei "Cuminţenia Pământului. Aceasta nu este o piatră" va avea loc la Muzeul Naţional de Artă al României, pe 19 mai, ora 18.00. Expoziţia îşi propune să arate straturile narative care acoperă una dintre cele mai cunoscute şi controversate lucrări din arta românească modernă.

Urmărește
903 afișări
Imaginea articolului "Cuminţenia Pământului. Aceasta nu este o piatră": Artiştii de azi şi Brâncuşi, într-o expoziţie

"Cuminţenia Pământului. Aceasta nu este o piatră": Artiştii de azi şi Brâncuşi, într-o expoziţie (Imagine Octav Ganea / Mediafax Foto)

Realizată de Constantin Brâncuşi în 1907, Cuminţenia Pământului a fost prima dată expusă în România la Societatea Tinerimea Artistică. Imediat a început un scandal care a polarizat lumea culturală. De atunci şi până în prezent mica „piatră” a fost una dintre cele mai comentate piese din arta românească.

Curatoarea Valentina Iancu, împreună cu istoricii de artă Doina Lemny şi Alina Petrescu arată poveştile Cuminţeniei într-o expoziţie documentară. Valoarea culturală a operei lui Brâncuşi a crescut constant prin dialogul pe care încă îl provoacă printre artiştii contemporani. Expoziţia documentară va fi completată de o expoziţie de artă contemporană, o selecţie de piese care aduc o dimensiune actuală artei brâncuşiene. Vor expune: Irina Botea, Mircea Cantor, Alexandra Croitoru, Vlad Nancă, Manuel Pelmuş, Dan Perjovschi şi Alexandra Pirici

La vernisaj vor fi prezentate în premieră două lucrări de artă performativă, parte din selecţia curatorială, realizate de Alexandra Pirici şi respectiv de Manuel Pelmuş.

Intervenţia coregrafei Alexandra Pirici a fost concepută special pentru sala Brâncuşi din Galeria Naţională, o lucrare de artă vie care aduce o interpretare nouă, feministă, lucrării lui Constantin Brâncuşi: Cuminţenia Pământului nomadă.

"Cuminţenia Pământului a fost încercarea mea de a da de fundul oceanului cu degetul arătător. Căci mi-a fost prea mare spaima când i-am ridicat vălul… Femeia nu trebuie niciodată dezvăluită… Isis trebuia să rămână acoperită sub cel puţin unul dintre cele şapte văluri ale frumuseţii sale, sub cel al misterului – care îi oferă şi preţuirea şi nemurirea." Constantin Brâncuşi

Iar Tudor Arghezi spunea: "Cuminţenia Pământului nu e întrecută decât în proporţii şi durată de portretul fratelui mai bătrân, Sfinxul."

Felul în care publicul poate participa la subscripţia publică, aici: http://cuminteniapamantului.ro/

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici