Curtea Supremă de Justiţie din SUA se va pronunţa în cazul unor ameninţări postate pe Facebook

Curtea Supremă de Justiţie din Statele Unite a decis, luni, să analizeze cazul unor ameninţări cu moartea postate pe Facebook pentru a decide dacă acestea sunt pasibile de urmăriri judiciare sau dacă ţin de libertatea de exprimare.

Urmărește
86 afișări
Imaginea articolului Curtea Supremă de Justiţie din SUA se va pronunţa în cazul unor ameninţări postate pe Facebook

Curtea Supremă de Justiţie din SUA se va pronunţa în cazul unor ameninţări postate pe Facebook (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cei nouă judecători au anunţat că vor analiza cazul lui Anthony Elonis, un locuitor din Pennsylvania (nord-est) condamnat la patru ani de închisoare în decembrie 2010 pentru că a postat pe Facebook ameninţări cu moartea în special împotriva fostei sale soţii, sub forma unei piese muzicale rap.

În acest dosar care va fi examinat în toamnă, Curtea Supremă a precizat că va stabili dacă această "condamnare pentru ameninţări adresate unei alte persoane necesită proba intenţiei".

Elonis afirmă în apărarea sa că nu a avut niciodată intenţia serioasă de a aduce atingere vieţii fostei sale soţii şi că în absenţa unei dovezi privind o intenţie de a face rău, interzicerea unor astfel de mesaje ar încălca libertatea de exprimare în virtutea Primului Amendament.

În apel, avocaţii săi explică faptul că după plecarea subită a soţiei sale împreună cu cei doi copii, reclamantul, atunci în vârstă de 27 de ani, a căzut în depresie şi a fost concediat de la parcul de distracţii unde lucra.

La 8 decembrie 2010, el a fost inculpat pentru că a proferat ameninţări multiple la locul de muncă împotriva soţiei sale, a unor ofiţeri de poliţie şi a unei şcoli.

La proces, el a declarat că s-a inspirat din textele rapperului Eminem, dintre care unele conţin cuvinte obscene şi violente.

"Am destul explozibil pentru a mă ocupa de toată poliţia statului şi departamentul şerifului", a postat el în noiembrie 2010.

"Ştiţi că este ilegal pentru mine să spun că vreau să îmi ucid soţia? Este ilegal. Este o insultă penală indirectă. Este una dintre singurele fraze pe care nu sunt autorizat să le spun. Acum este OK să spun acest lucru, deoarece tocmai v-am spus că este ilegal să vreau să îmi ucid soţia ...", a scris el în noiembrie 2010.

În recursul său, pe care Curtea Supremă a acceptat să îl analizeze, reclamantul cere o clarificare a legii pe această temă. El susţine că există "contradicţii" între tribunale "dacă Primul Amendament necesită o dovadă a intenţiei subiective" de a face rău.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici