Damian Drăghici a prezentat în premieră "Painting with music România", la Ateneul Român

Muzicianul Damian Drăghici a prezentat în premieră proiectul "Painting with music România", un concert de muzică clasică contemporană susţinut în scop caritabil pentru reconstrucţia Aşezămintelor Udricani, sâmbătă seară, la Ateneul Român din Bucureşti.

Urmărește
76 afișări
Imaginea articolului Damian Drăghici a prezentat în premieră "Painting with music România", la Ateneul Român

Damian Drăghici a prezentat în premieră proiectul "Painting with music România", la Ateneul Român (Imagine: Mediafax Foto)

Sâmbătă seară, la Ateneul Român, Damian Drăghici, muzician laureat cu premiul Grammy, a prezentat alături de invitaţii săi, soprana Oana Maria Şerban şi violoncelistul Adrian Naidin, un proiect muzical inedit, cu interpretări inspirate de capodopere culturale româneşti.

Improvizaţiile muzicale ale celor trei artişti, ca răspuns la operele lui Constantin Brâncuşi, Nicolae Grigorescu, Anton Pann sau la texte semnate de Mircea Eliade şi Emil Cioran au fost însoţite de proiecţii vizuale.

Proiectul cu nume de sinestezie de muzică clasică contemporană a avut un scop caritabil, acela de a sprijini reconstrucţia Aşezămintelor Udricani. Evenimentul a fost primul din ciclul "Serile Udricani", proiect cultural caritabil, care îşi propune să readucă în prim plan valorile culturale româneşti.

Gazda evenimentului a fost soprana Ana-Maria Niculescu.

"Importanţa proiectului constă în evidenţierea, prin muzica compusă spontan (pian - Damian Drăghici, voce - soprana Oana Şerban, violoncel - Adrian Naidin), a trăsăturilor, trăirilor, emoţiilor şi a paletei de culori a pictorilor - mari artişti români - care au avut un impact în arta universală", a spus Damian Drăghici, explicând conceptul proiectului.

Povestea Aşezămintelor Udricani a început în 1735, în vremea domniei lui Grigore II Ghica, când Clucerul Udricani construieşte biserica Sfântul Nicolae - Udricani.

În chiliile bisericii Udricani funcţiona o şcoală românească şi o şcoală de caligrafie, menţionate mai târziu de scriitorul Ion Ghica în "Scrisori către Alecsandri". Printre învăţăceii şcolii din acele vremuri se numărau boierii Văcăreşti, logofătul Greceanu, Anton Pann, Petre Ispirescu şi Paris Mumuleanu.

Din 2005, biserica Sfântul Nicolae - Udricani a început să-şi recapete strălucirea, fiind consolidată şi restaurată sub patronajul Ministerului Culturii şi Cultelor şi al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Aici a fost deschis un şantier arheologic, materialele arheologice fiind depozitate la Muzeul Naţional de Istorie din Capitală.

În 2008 a fost înfiinţată asociaţia "Prietenii Aşezămintelor Udricani", ce are ca scop desfăşurarea unor activităţi şi proiecte de interes educaţional, cultural şi comunitar.

Printre membrii acesteia se numără Răzvan Theodorescu, Constantin Bălăceanu Stolnici, Liviu Negoiţă, Virgil Niţulescu, Constanţa Carp, Dan Puric, Felicia Filip şi artistul Damian Drăghici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici