Damian Drăghici prezintă "Painting with music România" la Ateneul Român

Muzicianul Damian Drăghici prezintă, sâmbătă, la Ateneul Român din Capitală, un nou proiect al său - "Painting with music România" -, un concert de muzică clasică contemporană, susţinut în scop caritabil pentru sprijinirea "Aşezămintelor Udricani".

Urmărește
132 afișări
Imaginea articolului Damian Drăghici prezintă "Painting with music România" la Ateneul Român

Damian Drăghici prezintă "Painting with music România" la Ateneul Român (Imagine: Mediafax Foto)

"Painting with music România" este un spectacol de muzică clasică contemporană, concept al artistului Damian Drăghici, acesta fiind primul eveniment cultural din ciclul "Serile Udricani" organizat în scop caritabil, ce îşi propune să readucă în prim plan revenirea la valorile culturale.

Esenţa conceptului artistic va pune în lumină, pe lângă calitatea actului artistic în sine, valoarea unor opere de artă prezentate publicului auditor prin intermediul unui video-proiector. Opere ale unor personalităţi precum Theodor Pallady, Nicolae Grigorescu vor fi interpretate muzical de artiştii prezenţi pe scenă, sub denumirea de "Art Horizons quartet - 1".

"Conceptul proiectului este simplu - e vorba doar de o proiecţie a fiecărei picturi pe o perioadă de câteva minute, iar publicul participă interactiv prin trăirea emoţiilor în sală, iar noi compunem instant", a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, Damian Drăghici.

"Ce se întâmplă când compunem muzica asta ad hoc? Este o schimbare de emoţii între noi şi public. Este un concept mai nou, pentru publicul care va participa la eveniment va fi o provocare sau o dezamăgire, dar asta încercăm să facem - să aducem stări noi. Nu e o muzică contemporană sau ieşită din comun. Este pur şi simplu o muzică care exprimă ce simţim noi faţă de arta României", a explicat muzicianul.

"Importanţa proiectului constă în evidenţierea, prin muzica compusă spontan (pian - Damian Drăghici, voce - soprana Oana Şerban, violoncel - Adrian Naidin), a trăsăturilor, trăirilor, emoţiilor şi a paletei de culori a pictorilor - mari artişti români - care au avut un impact în arta universală. În esenţă, vorbim de un ansamblu de picturi ce fac parte din tezaurul românesc, unde artistul, prin muzica şi prin starea colectivă a publicului, scoate în evidenţă valorile, radăcinile şi geniul artei contemporane", a mai spus el.

Povestea Aşezămintelor Udricani a început la 1735, în vremea domniei lui Grigore II Ghica, când Clucerul Udricani construieşte biserica Sfântul Nicolae - Udricani. În chiliile bisericii Udricani funcţiona o şcoală românească şi o şcoală de caligrafie, menţionate mai târziu de scriitorul Ion Ghica în "Scrisori către Alecsandri". Printre învăţăceii şcolii din acele vremuri se numărau: boierii Văcăreşti, logofătul Greceanu, Anton Pann, Petre Ispirescu şi Paris Mumuleanu.

Din 2005, biserica Sfântul Nicolae - Udricani a început să-şi recapete stălucirea, fiind consolidată şi restaurată sub patronajul Ministerului Culturii şi Cultelor şi al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Aici a fost deschis un şantier arheologic, materialele arheologice fiind depozitate la Muzeul Naţional de Istorie din Capitală.

În 2008 a fost înfiinţată asociaţia "Prietenii Aşezămintelor Udricani", ce are ca scop desfăşurarea unor activităţi şi proiecte de interes educaţional, cultural şi comunitar. Printre membrii acesteia se numără Răzvan Theodorescu, Constantin Bălăceanu Stolnici, Liviu Negoiţă, Virgil Niţulescu, Constanţa Carp, Dan Puric, Felicia Filip şi artistul Damian Drăghici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici