- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (28.03.2015, 11:22)
- Dorina Călin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dan C. Mihăilescu, Denisa Comănescu şi Andreea Răsuceanu vorbesc, joi, despre "Memoriile lui Hadrian"
Ediţia de colecţie a romanului "Memoriile lui Hadrian" de Marguerite Yourcenar va fi lansată joi, de la ora 19.00, la librăria Humanitas de la Cişmigiu din Capitală, în prezenţa criticului literar Dan C. Mihăilescu, scriitoarei Andreea Răsuceanu şi a directoarei Humanitas Fiction, Denisa Comănescu.
Urmărește
121 afișări
Dan C. Mihăilescu, Denisa Comănescu şi Andreea Răsuceanu vorbesc, joi, despre "Memoriile lui Hadrian"
Romanul "Memoriile lui Hadrian", de Marguerite Yourcenar, a apărut recent la editura Humanitas Fiction, informează un comunicat remis MEDIAFAX.
Îmbrăcând forma unei istorii personale, povestea împăratului Hadrian este o rafinată meditaţie despre moarte, dualitatea corp-spirit, dragoste, sacralitate şi timp. Unul dintre cele mai importante romane ale secolului al XX-lea, "Memoriile lui Hadrian" poartă marca inconfundabilă a scriiturii lui Marguerite Yourcenar, prima femeie primită în Academia Franceză, se arată în comunicatul citat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
Conceput sub forma unei scrisori testamentare adresate de împăratul Hadrian succesorului său, Marcus Aurelius, romanul lui Marguerite Yourcenar este unul de o extraordinară adâncime psihologică. Cronica vieţii lui Hadrian, scrisă de el însuşi, oferă prilejul pentru o reconstituire exemplară a celui de-al doilea secol al erei noastre, autorul fictiv glosând asupra fiecărui eveniment şi subliniindu-i anvergura în contextul epocii. Romanul este, în acelaşi timp, o importantă meditaţie asupra istoriei, un studiu asupra vieţii politice şi a relaţiilor complicate ale lui Hadrian cu mulţi dintre contemporanii săi, uneori prieteni, alteori duşmani. Existenţa tumultuoasă a împăratului, cu momentele de triumf şi înfrângerile sale, devine astfel pretextul pentru a vorbi despre o lume răvăşită de război şi despre cum se poate păstra integritatea spiritului de-a lungul vieţii.
Marguerite de Crayencour s-a născut la Bruxelles, pe 8 iunie 1903, dintr-o mamă belgiană, Fernande de Cartier de Marchienne, şi un tată francez, Michel Cleenewerck de Crayencour. Mama murindu-i după zece zile, de educaţia ei se va ocupa, în Franţa, tatăl anticonformist şi extrem de cultivat. El îi plăteşte publicarea primelor două plachete de versuri, după ce, împreună, aleg pseudonimul debutantei, Yourcenar, o anagramă a numelui lor de familie. În 1929, îi apare primul roman, "Alexis", şi îi moare tatăl. Călătoreşte prin Europa, pentru ca, odată cu izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, să se stabilească în America. În 1937, o întâlneşte la Paris pe Grace Frick (alături de care va trăi până la moartea acesteia, în 1979), la îndemnul căreia va ajunge în SUA şi va preda literatură comparată în New York şi la Sarah Lawrence College.
În 1938, publică "Povestiri orientale" ("Nouvelles orientales"), iar, în 1939, romanul "Lovitura de graţie" ("Le Coup de grâce"). În 1951, apare romanul "Memoriile lui Hadrian" ("Mémoires d'Hadrien"), încununat cu Prix Femina Vacaresco, şi, în 1968, romanul "Piatra filozofală" ("L'Œuvre au noir"), recompensat cu Prix Femina. În 1977, îi este oferit Grand Prix de l'Académie française pentru întreaga operă, iar, în 1980, devine prima femeie primită în Academia Franceză. Moare la 17 decembrie 1987, cenuşa fiindu-i îngropată în Brookside Cemetery, Somerville, Maine. Cu o operă care cuprinde numeroase romane, eseuri, poeme, piese de teatru şi trei volume de memorii, Marguerite Yourcenar este una dintre cele mai importante scriitoare de limbă franceză, informează editura Humanitas.
Citește pe alephnews.ro: REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu intră în turul 2
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 05:30
LIVE TEXT Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Călin Georgescu e pe primul loc şi a trecut de 2 milioane de voturi. Diferenţă minimă între Ciolacu şi Lasconi: sub 33.000. Mai sunt de numărat sub 350.000 de voturi. Lupta pentru turul 2 se va da pâna la ultimele voturi
-
astăzi, 05:02
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi