- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (28.05.2013, 21:19)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dan Diaconescu a cerut CNA să îl ierte: Emisia OTV ar putea fi reluată
Dan Diaconescu a cerut, marţi, Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) să "îngroape securea războiului", precizând că a preluat 2 licenţe din România şi va solicita acordul CNA ca OTV să emită din nou pe una din acestea, părerile membrilor CNA faţă de această solicitare fiind însă împărţite.
Urmărește
2412 afișări
Dan Diaconescu a cerut CNA să îl ierte: Emisia OTV ar putea fi reluată
La finalul şedinţei CNA de marţi, Laura Georgescu, preşedintele Consiliului, i-a anunţat pe membrii CNA că Dan Diaconescu a venit în instituţie şi că doreşte să aibă o discuţie cu Consiliul.
Laura Georgescu a precizat că a purtat o discuţie telefonică luni, după ora 22.00, cu Dan Diaconescu, în care acesta şi-a manifestat dorinţa de a se vedea cu membrii CNA. De asemenea, Laura Georgescu a spus că vrea să poarte această discuţie în mod public, cu presa de faţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Cu ce variante merg PSD şi PNL la consultările de la Cotroceni
-
Războiul din Ucraina. Rusia anunţă că a doborât 42 de drone ucrainene în timpul nopţii
Membrii CNA au părut foarte surprinşi de această întrevedere cu Dan Diaconescu, care nu se afla pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a Consiliului.
Dan Diaconescu a spus că doreşte să reia emisia OTV, iar în acest sens deţine patru licenţe audiovizuale - două din străinătate, cu acoperire în Uniunea Europeană, şi două din România, prin societăţi la care a preluat controlul.
"Am cerut această întrevedere, consfătuire, din următorul considerent. Noi nu vrem să ocolim, nu vrem să facem subterfugii. Noi vrem să facem totul la vedere şi evident cu directa colaborare cu dumneavoastră într-o problemă extrem de delicată. După cum ştiţi, avem un proces în derulare, în faza recursului, care ar fi în luna septembrie. Dar, dincolo de acest proces, noi am acţionat în câteva sensuri. Am obţinut două licenţe pe teritoriul Uniunii Europene, în baza cărora am putea emite şi de mâine. În această manieră nu am mai avea raporturi directe cu CNA, ci doar cu firmele de cablu. Nu am mai avea cu dumneavoastră acea conlucrare. Sincer, nu vrem să ajungem să emitem în acest fel, dintr-o altă ţară, semnalul să se ridice din acea ţară, iar aici să avem contracte doar cu firmele de cablu", a spus Dan Diaconescu.
El a precizat că doreşte ca pe una din cele două licenţe pe care le deţine deja în România să emită din nou OTV. Pentru ca acest lucru să fie posibil, CNA ar trebui să accepte modificarea denumirii uneia dintre aceste licenţe, dar şi modificarea grilei acestei televiziuni.
"Suntem gata să îngropăm securea războiului şi eventual să renunţăm la procesul pe care-l avem, la procesul pe care noi l-am intentat, în cazul în care pentru una din celelalte două companii din România, deţinătoare de licenţe, la care noi între timp am devenit acţionari majoritari (...) am putea primi de la dumneavoastră un accept de schimbare de denumire. Adică din denumirea pe care unul din canale o are în OTV. Şi pentru asta dumneavoastră ar trebui să fiţi de acord", a spus Dan Diaconescu.
El le-a mai spus membrilor CNA că speră să privească pozitiv demersul lui de a spune lucrurilor "pe faţă şi pe nume".
"Indiferent cine a greşit dintre cele două părţi, eu zic că cinci luni de zile cât a trecut (de la oprirea emisiei OTV, n.r.) este suficient, mai ales pentru cei 300 de oameni de la OTV, care între timp n-au mai câştigat niciun ban şi nici nu au intrat în şomaj, fiindcă au tot aşteptat rezolvarea pe cale procesuală sau în alte maniere. Măcar pentru aceşti oameni să aveţi îngăduinţa şi să găsim o rezolvare amiabilă. Şi această rezolvare amiabilă ar fi nu să emitem din străinătate - cum poate noi am fi avantajaţi şi martirizaţi -, ci să emitem din România, să ne supunem în continuare regulilor, legilor CNA, aşa cum ar fi normal, zic eu, pentru mine şi pentru colegii mei care vor face emisiuni, şi să aceptaţi atunci când vom face acea cerere din schimbarea denumirii unei televiziuni româneşti în denumirea OTV. Eu cred că ar fi o ieşire din acest război între ghilimele, o ieşire elegantă şi pozitivă pentru ambele părţi", a mai spus Dan Diaconescu.
Laura Georgescu, preşedintele CNA, a părut foarte deschisă la solicitarea lui Dan Diaconescu şi i-a mulţumit frumos pentru vizită. Totodată, Laura Georgescu i-a prezentat lui Dan Diaconescu situaţia cu privire la amenzile pe care nu le-a plătit la stat societatea Ocram Televiziune SRL, care a deţinut licenţa OTV, care a fost retrasă pe 22 ianuarie 2013.
"Mai avem de încasat de la dumneavoastră 29 de amenzi pentru anul 2009 şi vreo 18 pentru 2010. În anul 2011 vorbim doar de 11 şi cele mai puţine le discutăm pentru anul 2012, mai aveţi două. Şi cu asta închidem securea, n-am o problemă. Dar după ce reuşim să tragem linie pe amenzi", a spus Laura Georgescu.
Ea i-a pus pe reprezentanţii departamentului tehnic al CNA să îi dea chiar şi indicaţii legale lui Dan Diaconescu.
"În secunda în care vorbim despre ceea ce aveţi pe teritoriul României, vă reamintesc că, în continuare, pe lângă cererea de schimbare de nume, o să aveţi nevoie de o actualizare de grilă. O să vă rog să vă pregătiţi cu un proiect editorial", i-a spus Laura Georgescu lui Dan Diaconescu.
"Evident că ne vom supune legislaţiei", i-a răspus imediat Dan Diaconescu.
Totodată, Laura Georgescu a făcut o precizare. "Deşi ridicarea licenţei dumneavoastră la propunerea mea, nu odată cu trecerea de la Parlament la clădirea în care ne aflăm astăzi, puteam să o fac şi fără să mă duc la Parlament şi nu în calitate de funcţionar al lui Ponta, ci ca jurnalist (...) la propunerea mea, am făcut acea ridicare de licenţă pentru încălcarea legii din punct de vedere administrativ. Dar, în calitate de jurnalist, trebuie să vă spun că va trebui să avem o discuţie absolut fair play, corectă, cinstită şi deontologică apropo de proiectul editorial pe care o să ni-l prezentaţi şi de grilă, fiindcă le sunt celor care m-au trimis pe acest scaun datoare cu un jurnalist care să atingă cote de nivel de talie europeană (...) Dacă ne reîntâlnim, ne reîntâlnim în aceste condiţii, domnul Diaconescu, nu pentru pus pumnul în gură, nu pentru suprimarea libertăţii de exprimare, nu pentru plătit poliţe mai mult sau mai puţin politice (...) Facem vorbire despre jurnalism de calitate, despre interes public şi despre dorinţa dumneavoastră de a vă continua cariera pe care aţi început-o cu OTV din 2001", a spus Laura Georgescu. Ea i-a mai spus lui Diaconescu că i-a fost un telespectator "fidel" şi o să-i fie în continuare.
Dan Diaconescu a ţinut să facă la rândul său o precizare: "Eu cu doamna preşedinte al CNA nu m-am cunoscut decât astăzi, iar aseară am vorbit prima oară la telefon".
De asemenea, Dan Diaconescu a spus că amenzile primite de OTV pe societatea Ocram Televiziune SRL vor fi plătite, precizând că CNA s-a înscris la masa credală a acestei firme aflată în insolvenţă.
"Tot activul şi pasivul firmei vechi va trece în firma nouă pe care vom emite, numai că firma nouă nu va mai fi în insolvenţă (....) Eu zic că e mai bine ca OTV să emită de pe o firmă care nu se află în insolvenţă", a spus Dan Diaconescu.
"Aveţi tot sprijinul nostru, cu rugămintea de a respecta legea şi de a face jurnalism de calitate", i-a răspuns Laura Georgescu, preşedintele CNA.
El a mai spus că este gata să depună actele la CNA. "Noi putem fi gata oricând cu actele, poate chiar mâine", a spus Dan Diaconescu, însă Laura Georgescu i-a răspuns că subiectul va fi discutat "în funcţie de agenda Consiliului".
Unii membri ai CNA au părut însă deranjaţi de modul în care a fost purtată discuţia cu Dan Diaconescu.
"Eu percep această discuţie ca fiind una mai mult informală (...) Vreau să fiu cel puţin eu personal foarte bine înţeles. Eu cred că noi acum nu ne-am pronunţat, nu am făcut un deal, nici măcar un gentlemen's agreement în acest sens", a spus Lorand Turos, membru al CNA. El a precizat că Dan Diaconescu, la fel ca orice altă persoană sau societate din România şi din Uniunea Europeană, "are tot dreptul să solicite CNA o licenţă" sau să solicite modificarea denumirii unei licenţe, în cazul în care a preluat-o de la altcineva. "Şi, bineînţeles, aceste solicitări vor ajunge pe ordinea de zi a CNA şi cu un vot majoritar CNA va decide", a atras atenţia Lorand Turos.
La rândul său, Cristina Trepcea, membru al CNA, a spus în şedinţa de marţi că nu ştie câtă încredere poate avea în Dan Diaconescu, având în vedere istoricul său în domeniul încălcării legislaţiei audiovizuale.
"Deşi modul în care CNA a oprit emisia OTV a fost în baza neachitării obligaţiilor OTV faţă de CNA, problemele pe care noi le-am avut cu dumneavoastră sunt vechi şi multe şi le ştim cu toţii. Aşa că eu, personal, care am o istorie de 10 ani în CNA, în care au fost de multe ori probleme, vă mărturisesc că am o problemă de încredere. La venirea mea în CNA, acum 10 ani, OTV era suspendat (...) Unul dintre lucrurile pe care eu le-am declarat la audierea mea în comisii a fost că îmi doresc ca OTV să capete din nou licenţă (...) nu ştiu ce încredere să am în dumneavoastră să dau o licenţă aceleiaşi echipe, sub acelaşi nume", a spus Cristina Trepcea.
Pe de altă parte, Christian Mititelu, un alt membru al CNA, i-a spus lui Dan Diaconescu că poate ar fi mai bine să aştepte judecarea recursului în procesul pe care îl are împotriva deciziei CNA de retragere a licenţei OTV.
"Noi nu suntem într-o stare de război, nu cred că e nicio grabă. În septembrie se judecă recursul, poate că obţineţi câştig de cauză şi atunci nu mai este nevoie de toată scamatoria asta complicată", a spus Mititelu.
De asemenea, Christian Mititelu i-a spus lui Dan Diaconescu că trebuie să aleagă ce vrea să fie - patron, jurnalist sau realizator de televiziune. "Trebuie să alegeţi ce vreţi să fiţi. Vreţi să fiţi patronul, sunteţi patron. Vreţi să fiţi jurnalist - cred că ăsta este atuul dumneavoastră, îndrăznesc să o să spun -, fiţi jurnalist", a spus Mititelu, amintindu-i că a combinat aceste responsabilităţi în trecut şi pe deasupra a "organizat un partid" prin intermediul OTV şi a făcut campanie electorală propriului partid în afara perioadei legale de campanie.
După ieşirea din sala de şedinţe a Consiliului, Dan Diaconescu a declarat pentru jurnaliştii prezenţi la sediul CNA că el şi apropiaţii lui "au luat" două alte televiziuni care emit deja în România, însă a refuzat să spună despre ce posturi TV este vorba.
Dan Diaconescu a mai spus că el nu este acţionar la aceste societăţi. "În România, nu mai e bine să fii proprietar. Va fi altcineva proprietar, probabil Diana Voiculescu, cea care conducea şi OTV şi acum a fost răsplătită cu pachetul majoritar de acţiuni", a mai spus Dan Diaconescu.
Pe de altă parte, Dan Diaconescu controlează şi televiziunea DDTV (DIRECT DIGITAL TV). Licenţa audiovizuală a televiziunii DDTV va expira însă pe 24 februarie 2014. Licenţa DDTV este deţinută de societatea Telecroma Media SRL, ai cărei asociaţi sunt Floştoiu Ion Florin - asociat principal (61,65%), Diaconescu Iulius Mario (33,35%) şi Al Attar Khaldoun (5%), potrivit datelor postate pe site-ul CNA.
După audierea lui Dan Diaconescu în şedinţa CNA de marţi, Cristina Trepcea a declarat, pentru MEDIAFAX, că are sentimentul că membrii Consiliului au fost păcăliţi de preşedintele CNA, Laura Georgescu.
"Am un sentiment de păcăleală. Surpriza pe care ne-a făcut-o doamna preşedinte are gust de păcăleală. Dacă ascult declaraţiile domniei sale, pare că Consiliul s-a antepronunţat, doamna preşedinte dând detalii despre ce are de făcut domnul Dan Diaconescu în continuare, ca şi cum ar avea deja acordul nostru. Am din nou senzaţia că lucrez într-un minister în care ministrul ia deciziile unilateral, nu într-un for consultativ - garanţie a echilibrului şi pluralismului de opinii, cerut în mod obligatoriu de un domeniu atât de sensibil ca audiovizualul. Nu sunt de acord cu acest tip de "surprize", aşa cum nu pot aproba din oficiu în favoarea unui actor al scenei audioviozuale care a manifestat un dispreţ profund pentru lege, pentru colegii din piaţă, pentru tot ce noi avem de apărat la CNA", a mai spus Cristina Trepcea.
CNA a retras, în şedinţa din 22 ianuarie 2013, cu unanimitate de voturi, licenţa audiovizuală a televiziunii OTV, fapt care presupune că postul controlat de Dan Diaconescu nu mai poate emite. Licenţa OTV a fost retrasă la propunerea Laurei Georgescu, preşedintele CNA, cu unanimitate de voturi.
Licenţa OTV - un post aflat în lista televiziunilor "must carry", pe care cabliştii îl retransmiteau în mod obligatoriu - a fost retrasă din cauză că societatea Ocram Televiziune SRL, care deţinea licenţa televiziunii, nu a făcut dovada plăţii unor amenzi aplicate de Consiliu pentru încălcări ale legislaţiei audiovizualului, în anii 2009, 2010, 2011 şi 2012. Potrivit articolului 57, alineatul 1, litera d din Legea audiovizualului, "Licenţa audiovizuală analogică se retrage de Consiliu în următoarele situaţii: titularul nu depune la Consiliu, în termen de 6 luni de la data aplicării unei amenzi, dovada achitării acesteia".
OTV a primit amenzi în cuantum de 1,17 milioane de lei de la Consiliul Naţional al Audiovizualului, începând din anul 2009 şi până pe 28 martie 2012, când televiziunea lui Dan Diaconescu a intrat în insolvenţă, şi nu a făcut la CNA dovada achitării lor. Amenzile aplicate la CNA merg la bugetul de stat.
Avocaţii firmei de avocatură Fenechiu-Savu şi Asociaţii, care reprezintă societatea Ocram Televiziune SRL, au depus, pe 23 ianuarie 2013, la Curtea de Apel Bucureşti o cerere de anulare a deciziei Consiliului Naţional al Audiovizualului din 22 ianuarie 2013 privind retragerea licenţei de emisie a OTV.
Curtea de Apel Bucureşti a respins, pe 3 aprilie 2013, cererea de anulare a hotărârii CNA privind retragerea licenţei de emisie a OTV, decizia putând să fie contestată la instanţa supremă. Instanţa a stabilit că cererea lui Dan Diaconescu de anulare a deciziei CNA din 22 ianuarie în urma căreia postului OTV i-a fost retrasă licenţa de emisie este neîntemeiată.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe