Dan Nuţu: Voi reveni pe marele ecran dacă e ceva bun; Am un amor în ce priveşte actorii - Ioana Flora

Actorul Dan Nuţu, aflat la cea de-a şasea ediţie a Divan Film Festival, la Portul Cetate din judeţul Dolj, a declarat pentru MEDIAFAX că actorii români pe care-i preferă sunt Ioana Flora şi Andi Vasluianu, iar o revenire a sa pe marele ecran ar putea fi posibilă doar dacă "este ceva bun".

Urmărește
340 afișări
Imaginea articolului Dan Nuţu: Voi reveni pe marele ecran dacă e ceva bun; Am un amor în ce priveşte actorii - Ioana Flora

Dan Nuţu (Imagine: Adi Bulboaca/Mediafax Foto)

"Sunt foarte mulţi actori foarte buni. Nu i-am urmărit pe toţi, dar am un amor care este Ioana Flora. O găsesc absolut senzaţională, păcat că nu este folosită mai mult şi mai bine. Mă rog, poate este... Îmi place foarte mult de Andi Vasluianu, care nici el nu are încă Şansa, deşi amândoi, în filmul «Acasă la tata» (2015, n.r.), al lui Andrei Cohn, sunt excelenţi. Nu mă exprim vizavi de ceilalţi, pentru că nu-i ştiu, dar cu ăştia doi e bine", a declarat pentru MEDIAFAX actorul Dan Nuţu.

În ceea ce priveşte posibilitatea întoarcerii sale în faţa camerei de filmat, Dan Nuţu spune că nu ar rata ocazia, dacă i s-ar oferi o poveste bună. "Am făcut gafa, ca să zic aşa, să filmez cu Andrei Zincă la «Puzzle pentru orbi» (2012, n.r.), un soap, un film mai dulce, dar altceva nu am mai făcut. Dacă vine ceva şi dacă-i bun, se primeşte", a explicat actorul în vârstă de 71 de ani.

Filmul "Puzzle" a fost premiat la New York City Independent Film Festival 2013, pelicula fiind distinsă cu premiul pentru cea mai bună interpretare feminină în rol principal, obţinut de actriţele Ioana Pavelescu şi Tünde Skovran, şi premiile publicului pentru cel mai bun actor în rol masculin - Adrian Titieni şi Dan Nuţu -, premiul pentru scenariu - Andrei Zincă - şi premiul pentru calitate narativă.

Dacă în ultimele trei decenii, rolul bătrânului scriitor orb din lungmetrajul de debut al lui Andrei Zincă a fost singurul al lui Dan Nuţu, de zece ani, el revine în ţară în fiecare vară pentru a se ocupa de seria de ateliere Aristoteles Workshop. "Stau cam o lună cu studenţi de peste tot din Europa la workshop-ul de film documentar, care s-a desfăşurat timp de patru ani la Sibiu şi de cinci ani, în satul Vama din Suceava", a povestit Dan Nuţu.

Aristoteles Workshop este proiectul pe care Dan Nuţu l-a pus pe roate împreună cu soţia sa, Cristina Hoffman, reprezentând o serie de ateliere la care studenţi din mai multe ţări din Europa sunt îndrumaţi de experţi în domeniu pentru a acumula cunoştinţe în materie, iar fiecare ediţie se încheie cu o proiect de film documentar pe care fiecare dintre cei înscrişi trebuie să-l realizeze.

Această serie de ateliere este menită să susţină noua generaţie de realizatori de film documentar din Europa centrală şi de est. Filmele produse timp de nouă ani de Aristoteles Workshop au fost selecţionate şi premiate la festivaluri de prestigiu precum Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon şi IDFA.

Dan Nuţu a jucat în numeroase filme, precum "Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii" (1980), de Mircea Mureşan, "Tănase Scatiu" (1976), de Dan Piţa, "Dincolo de nisipuri" (1973), de Radu Gabrea, şi "Dimineţile unui băiat cuminte" (1966), de Andrei Blaier.

În 1979, actorul a emigrat în Statele Unite ale Americii, pentru că "nu mai avea curiozităţi de satisfăcut", potrivit unui interviu acordat MEDIAFAX în 2014.

Cea de-a şasea ediţie a Divan Film Festival a început duminică seară, la Port Cetate, cu proiecţia filmului "Turneul", de Goran Markovic, în prezenţa mai multor cinefili şi a unor invitaţi speciali, şi va continua, până duminică, cu peste 50 de proiecţii, meniuri "surpriză", dezbateri şi concerte.

Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară este un eveniment anual, organizat de Fundaţia pentru Poezie "Mircea Dinescu", în colaborare cu Primăria Municipiului Craiova şi Asociaţia "Craiova Capitală Europeană 2021", cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj, Centrului Naţional al Cinematografiei şi Institutului Cultural Român.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici