Dan Sociu, Matei Vişniec şi Timpuri Noi, la festivalul newyorkez "Performing Revolution"

Scriitorul Dan Sociu, dramaturgul Matei Vişniec şi trupa Timpuri Noi se numără printre prezenţele româneşti la festivalul "Performing Revolution in Central and Eastern Europe", care debutează vineri la New York şi aduce o amplă serie de evenimente ce se vor desfăşura până în martie 2010.

Urmărește
88 afișări
Imaginea articolului Dan Sociu, Matei Vişniec şi Timpuri Noi, la festivalul newyorkez "Performing Revolution"

Imagine de la un concert Timpuri Noi în Club A, în 1984 (Imagine: icrny.org)

Festivalul "Performing Revolution in Central and Eastern Europe" a fost iniţiat de New York Public Library for the Performing Arts şi este organizat în colaborare cu o serie de asociaţii americane şi institute culturale est-europene, printre care şi Institutul Cultural Român (ICR) de la New York,.

Weekend-ul inaugural al festivalului (6 - 7 noiembrie) este rezervat unui maraton muzical intitulat "Rebel Waltz: Muzica underground din spatele Cortinei de fier" - o reactivare a muzicii unor trupe rebele pe care autorităţile comuniste le-au considerat întotdeauna incomode.

Din România, Timpuri Noi întregeşte un line up din care mai fac parte: cehii de la Psi Vojaci, supravegheaţi de poliţia secretă încă de la primul lor concert din 1979, cînd membrii trupei aveau 14 ani, foştii lor compatrioţi - slovacii de la Bez Ladu a Skladu, legendara trupă punk din Polonia Dezerter şi maghiarii de la Kontroll Csoport.

Şirul de evenimente ce vor avea loc în perioada noiembrie 2009 - martie 2010 include:

lecturi publice cu participarea scriitorilor Dan Sociu şi Matei Vişniec, în contextul mai larg al lansărilor, în premieră, a unor antologii de literatură, respectiv dramaturgie est-europeană,

o prezentare autobiografică performativă a dramaturgului Saviana Stănescu, în care autoarea îşi explorează tinereţea petrecută în România, înainte şi după 1989, şi experienţa sa de emigrant la New York, şi,

a patra ediţie a Festivalului de Film Românesc de la New York (4 - 6 decembrie), care se va deschide cu documentarul de montaj "Videograme dintr-o Revoluţie", de Andrei Ujică şi Harun Farocki, care face o deconstrucţie tranşantă a Revoluţiei din Decembrie 1989.

Acoperirea artistică a festivalului "Performing Revolution" va fi dublată academic de simpozionul "După Comunism: Împliniri şi dezamăgiri post-1989", programat în februarie 2010 şi precedat de dezbaterea "Ca şi cum comunismul n-ar fi existat", de pe 5 noiembrie, de la Institutul Harriman din cadrul Universităţii Columbia, la care participă scenograful şi profesorul de design Nic Ularu.

Piesa de rezistenţă a întregului festival este, însă, elaborata expoziţie intitulată "Revolutionary Voices: Performing Arts in Central & Eastern Europe in the 1980s".

Expoziţia investighează modul în care artele spectacolului au încercat - şi măsura în care au reuşit - să depăşească barierele impuse de politicienii şi cenzura comunistă în anii '80, anticipînd în acest mod schimbările politice şi sociale care au intervenit ulterior.

Pentru a pune în evidenţă contextul românesc, alături de cel din Cehoslovacia, Germania, Polonia, Iugoslavia şi Ungaria, ICR New York a produs şi prezintă următoarele exponate:

o broşură/ziar care include scurte texte despre cenzura în teatrul românesc din anii '70 - '80;

fragmente video şi afişul spectacolului "Dimineaţa pierdută", după Gabriela Adameşteanu, dramatizare şi regie Cătălina Buzoianu - una dintre montările antologice din anii '80;

fragmente video despre scena muzicală underground din România, explicitate prin fragmente video din concertele formaţiei Timpuri Noi;

un fragment din concertele găzduite de Club A în anii '80;

un montaj video relevant pentru grandoarea spectacolului artistic de larg consum patentat de regimul comunist cu mostre din serbările de la 23 August, Cântarea României şi Cenaclul Flacăra,

"Dialog cu Ceauşescu", o lucrare video din 1978 a artistului vizual Ion Grigorescu.

Expoziţia "Revolutionary Voices" va fi deschisă în perioada 18 noiembrie 2009 - 20 martie 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici